130 let
Lionel Messi,

Lionel Messi, | foto: Reuters

Šlágr, na který se těší celý svět. Odolá Rosický a spol. Messimu?

Sport
  •   14:00
BARCELONA/PRAHA - Vrcholná podívaná přijde v předstihu. Už 81 dní před finále Ligy mistrů. Fotbalisté Barcelony doma přivítají v odvetě osmifinále Arsenal – víc je zbytečné ke špičkové lahůdce dodávat. Škoda, že jeden ze soupeřů musí vypadnout. Blíž k tomu má momentálně Barcelona.

Před třemi týdny londýnský klub předvedl na anglické půdě úchvatný obrat, vyhrál 2:1 a postavil chloubu Katalánska před nutnost na Nou Campu zvítězit, pokud nechce zapomenout na postup.

Hra statistik před duelem na Nou Campu

- Osmý rok po sobě se Barcelona dostala do osmifinále Ligy mistrů. Do čtvrtfinále neprošla v tomto období pouze dvakrát. Pokaždé ji vyřadil anglický klub (Chelsea 2005, Liverpool 2007). Arsenal prohrál v Lize mistrů na hřišti soupeře pět z šesti posledních zápasů. Ze Španělska se vracel s porážkou v sedmi z jedenácti případů.

- Lionel Messi se za Barcelonu loni v odvetě proti Arsenalu trefil čtyřikrát, kdy stihl hattrick během 20 minut. Jinak se mu v konfrontaci s anglickými kluby tolik nedaří. V Lize mistrů se radoval z gólu jen ve dvou ze čtrnácti případů. Útočník Arsenalu Robin van Persie (vpravo) zase skóroval v šesti z devíti posledních utkání v Lize mistrů.

- Barcelona doma vyhrála sedm posledních zápasů v Lize mistrů se skóre 20:2. V šesti vzájemných střetech mezi Barcelonou a Arsenalem skórovaly vždy oba týmy.

Úterní odvety osmifinále LM (od 20.45): Barcelona – Arsenal (první zápas 1:2, vysílá ČT4), Šachtar Doněck – AS Řím (první zápas 3:2, vysílá Nova Sport).

Není těžké si vybavit ani téměř rok staré události. Tehdy se stejní soupeři potkali ve čtvrtfinále a odveta se stala asi nejatraktivnější fotbalovou událostí roku. Zvlášť ze strany Lionela Messiho, který Arsenal znemožnil čtyřmi góly. "Tentokrát mi bude stačit jeden zásah. Hlavně, když postoupíme," krotil raději Messi vysoká očekávání.

Ze strany soupeře zní také odvážná prohlášení. "Jsme vyzrálejší než loni," ujistil všechny trenér Arsenalu Arsene Wenger. I on ale dobře ví, že nebude lehké se vypořádat s účinným stylem Barcelony. Zvládá držet míč a třeba i několik minut si přihrávat. To unaví každého protivníka. Arsenal už ukázal, že se najde i výjimka. Jen se nesmí podcenit nejmenší detail. "Pokusíme se najít rovnováhu mezi dobrou obranou a nebezpečným útokem," zauvažoval Wenger.

Radost může mít trenér Arsenalu už před výkopem. Zraněné opory se mu uzdravují ve správnou chvíli. Ve výpravě je i kapitán Fabregas. "Na 90 procent bude připravený," komentoval Wenger jeho stav. Není vyloučeno, že se na hřiště dostane i Robin van Persie. Autor jednoho ze dvou gólů v prvním zápase měl být ještě dva týdny nepoužitelný, přesto se objevil na pondělním tréninku.

Na straně Barcelony panují největší obavy z toho, jak se podaří nahradit stabilní stopery. Pique pyká za žluté karty, Puyol je zase mimo kvůli zranění. Alespoň trenér Josep Guardiola stihne velkou událost. Včera ho propustili z nemocnice, kde strávil pět dní kvůli bolestem zad. Starosti půjdou dnes večer stranou, na Nou Campu by měla vládnout radost.

Autor: Petr Adam