130 let
ANGLICKÁ TVRDOST. Joey Barton Queens Park Rangers padá po nárazu do Steven...

ANGLICKÁ TVRDOST. Joey Barton Queens Park Rangers padá po nárazu do Steven Naismith z Evertonu. | foto: Reuters

‚V Anglii býval styl fotbalu víc než výhra. Teď už tu jen brání cizinci‘

Sport
  •   8:00
INSTANBUL/PRAHA - Jednou, až převezmu anglický klub, se nebudu muset přizpůsobovat anglickému stylu. Tuto větu vyslovil Slaven Bilič, chorvatský trenér tureckého Besiktase Istanbul, pro britský list Daily Mail. „Nemůžete přece hovořit o anglickém způsobu hry, když je z dvaadvaceti hráčů v kádru dvacet cizinců,“ dodal kouč vedoucího týmu turecké ligy.

A v kolébce fotbalu se nad tím nikdo nepozastavil. Ani to nepovažoval za troufalost. Šestačtyřicetiletý odborník, někdejší opora chorvatské reprezentace a majitel bronzu z mistrovství světa v roce 1998, je totiž na ostrovech uznávanou osobností.

Jméno si tam tento vystudovaný právník udělal jako hráč West Hamu United (1996, 1997) a Evertonu (1997 - 2000). Ovšem také coby trenér týmu se šachovnicí na dresu, který v deštivém Wembley v roce 2007 dokázal porazit domácí výběr 3:2, což Angličany stálo místo na Euru 2008.

Bilič si postěžoval, že v Premier League se v posledních letech změnil způsob myšlení - v případě trenérů, ale také mezi příznivci. „Zatímco v mojí éře byla na prvním místě krása fotbalu, teď se upřednostňuje vítězství za každou cenu. Přitom Premier League byla posledním útočištěm fotbalových požitkářů, pro které byl styl důležitější od konečného výsledku,“ pravil.

Trenér Besiktase Istanbul Slaven Bilič.

„Podívejte se na velké anglické kluby. Když vedou, posledních patnáct minut zarputile brání. A fanoušci přitom říkají: Jsme dobří, hrajeme solidně. Takže se stalo, že španělská liga je teď atraktivnější než anglická,“ poznamenal.

Pro anglickou reprezentaci však má jen slova chvály. „Sledoval jsem ji na mistrovství světa v Brazílii a v zápasech proti Itálii a Uruguayi jsem viděl něco, co Anglie dlouho nepředvedla: spoustu energie, nadšení, umění, kvalitu v útoku. Jenže tým měl v těch dvou zápasech neuvěřitelnou smůlu a to, že Roye Hodgsona pak média nekritizovala, bylo na místě. Hra byla mnohem lepší než na šampionátech v letech 2006 a 2010, i když Angličané tehdy ze skupiny postoupili,“ srovnával Bilič.

Po Arsenalu a Tottenhamu přijde Liverpool

Jeho poslední střety s anglickým fotbalem mu přinášely střídavé úspěchy. Nejprve s Besiktasem v létě neuspěl ve čtvrtém předkole Ligy mistrů proti Arsenalu (0:0 a 0:1), což istanbulský tým nasměrovalo do Evropské ligy, a v ní v základní skupině Bilič tahal za delší konec proti Tottenhamu (1:1 a 1:0).

Aby toho nebylo dost, v únorovém prvním kole vyřazovací části se Besiktas utká s Liverpoolem. „Nejsem z těch, kdo by hořekoval nebo si dělal alibi slovy, že Liverpool je favorit. Říká se, že Besiktas má v Turecku patnáct milionů fanoušků - ti si budou přát náš postup,“ řekl po pondělním losu. „Zbožňuji tlak, který v Turecku příznivci vytvářejí,“ dodal.

Hodně se také hovoří o jeho možném angažmá v Anglii. „Už jsem měl odtud sedm nabídek. Nejčastěji mě zve David Sullivan, majitel West Hamu, naposledy jsem musel odmítnout v září. Momentálně jsem v Istanbulu, kde se mi líbí, stejně jako atmosféra v klubu. Samozřejmě bych jednou rád pracoval v Anglii a jednou k tomu možná dojde. Kdybych si mohl narýsovat vlastní kariéru, nejradši bych ji dokončil právě tam.“

Autor: Jiří Jakoubek