130 let

Abdallah Sima se prosadil i ve druhém utkání proti Nice. | foto: Reuters

Slavia bude mít podporu z hlediště, může přijít 600 diváků z řad partnerů. Tvrdík: Jde o pilotní projekt MZ

Sport
  •   11:18
Slávističtí fotbalisté budou mít během čtvrtečního souboje o postup v Evropské lize alespoň částečnou podporu fanoušků. Jejich zápas proti Beer Ševě uvidí přímo v Edenu šest set otestovaných hostů z řad parterů klubu.

„Jde o pilotní projekt ministerstva zdravotnictví,“ oznámil předseda představenstva Jaroslav Tvrdík.

V podobném režimu by se měly odehrát i domácí pohárové zápasy Sparty a Liberce v příštím týdnu, v jednání je také nedělní derby na Letné.

„Můžeme potvrdit, že v tomto směru došlo k určité dohodě,“ řekl iDNES.cz Jakub Večerka, mluvčí Národní sportovní agentury (NSA)

Jakub Šural se trefuje do sítě Slavie.
Peter Olayinka se snaží prodat přes Jana Moravce.

Pozor, neplést s návratem fanoušků do hlediště, zatím se to týká jen sponzorů a partnerů, z jejichž příspěvků kluby žijí.

Podrobnější informace k pozvolnému návratu fanoušků na tribuny by měla přinést tisková konference NSA ve čtvrtek.

Na Slavii může na večerní duel v Evropské lize přijít šest set diváků, přístup budou mít v omezeném počtu do tzv. klubového patra a to pouze s negativním antigenním testem z vybraných certifikovaných laboratoří, kde jeden takový test vyjde přibližně na 500 korun.

„Tyto osoby budou usazeny v oddělených vnitřních prostorech stadionu v maximálním počtu deseti osob na takto oddělený prostor a organizátor zajistí časově oddělený příchod a odchod těchto skupin,“ píše se v dokumentu ministerstva zdravotnictví.

Náklady celé operace podle Tvrdíka ponese klub, Evropská fotbalová unie (UEFA) s projektem souhlasí.

Antigenní testy vyhodnocují přítomnost viru na bázi jiné technologie než klasické PCR testy za 1756 korun.

Jsou také levnější, certifikované laboratoře vám ho udělají za 450 korun, s potvrzením zaplatíte o stovku víc. Ale mají větší chybovost, nepřesnost.

Používají si při testovaní velké skupiny lidí a logiku mají, když je ve společnosti velká promořenost, což v případě Česka platí.

Postupně se začaly využívat i fotbalové kluby, zatím jen pro hráče a realizační týmy. Například na Slovensku.

„Samozřejmě víme o tom, že se ve fotbale používají. Na nedávné konferenci Evropských lig jsme se o tom bavili. Na zkušení dobu je zavedli ve Španělsku, kde si to pak vyhodnotí. Chtějí je v Polsku,“ upřesnil Štepán Hanuš, mluvčí Ligové fotbalové asociace (LFA), která v Česku řídí profesionální fotbalové soutěže.

„Co se týče fanoušků, vědecký projekt chystají v Dánsku,“ poznamenal Hanuš.

Radost Ondřeje Lingra po nádherném gólu.

Dánové chtějí testovat fanoušky před vstupem na stadion a pak po zápase při odchodu. Aby výzkumem zjistili, jestli a jak se virus na stadionu šíří.

V současné době se ligové soutěže vesměs všude v Evropě hrají bez diváků, byť výjimky existují.

UEFA na své soutěže diváky pouští, záleží vždy na aktuálně platných nařízeních místních úřadů. Někde se mohou stadiony zaplnit až ze třetiny kapacity, na tribuny se fanoušci postupně vracejí už i v Anglii.

V Česku se však od začátku listopadu, kdy vláda povolila profesionálním soutěžím restart, hraje za přísných podmínek výhradně před prázdnými hledišti. Protiepidemický systém PES navíc s návratem fanoušků původně počítal až od druhého stupně, ve čtvrtek přitom Česko přejde teprve do třetího.

Autoři: Jiří Čihák, Miloslav Novák