130 let

Utkání 21. kola první fotbalové ligy: 1. FC Slovácko - Slavia Praha, 28. února 2021 v Uherském Hradišti. Hráči Slávie se radují z gólu. | foto: ČTK

Slavia dokonala proti Slovácku těžký obrat, dvakrát se trefil Stanciu. Boleslav poprvé pod Jarolímem vyhrála

Sport
  •   16:33aktualizováno  18:30
Mladá Boleslav/Uherské Hradiště - Fotbalisté Slavie tři dny po postupu přes Leicester v Evropské lize zvítězili v 21. kole první ligy na půdě Slovácka 3:2. Pražané dvakrát prohrávali po gólech Lukáše Sadílka a Michala Kadlece, za hosty pokaždé srovnal Nicolae Stanciu, poprvé z penalty. Obrat dokonal v 81. minutě střídající Ondřej Lingr.

21. kolo první fotbalové ligy:

FK Mladá Boleslav - MFK Karviná 2:0 (2:0)

Branky: 19. Ladra z pen., 27. Zmrhal. Rozhodčí: Berka - Antoníček, Mojžíš - Adámková (video). ŽK: Malínský - Tavares, Santos, Herc. Bez diváků.

Sestavy:

M. Boleslav: Diviš - Douděra, Šimek, Takács, Preisler - Dancák, Matějovský (69. Jirásek) - Malínský (60. Skalák), Ladra (90.+1 D. Mašek), Zmrhal - Škoda (90.+1 Drchal). Trenér: Jarolím.

Karviná: Bolek - Jursa (80. Mikuš), Santos, Šindelář, Mazáň (46. Sinjavskij) - Smrž (46. Mangabeira), Herc - Čmelík (46. Ostrák), Tavares, Bartošák - Papadopulos (69. Haša). Trenér: Jarábek.

Domácí rozhodli o plném bodovém zisku mezi 19. a 27. minutou. Nejprve se z pokutového kopu prosadil Tomáš Ladra a po něm přidal pojistku Jaromír Zmrhal.

V základní sestavě Středočechů nastoupil po vypršení třízápasového disciplinárního trestu kapitán Matějovský. První zajímavý moment v utkání nastal v 17. minutě. Hostující útočník Papadopulos srazil ve vápně Škodu a rozhodčí Berka nařídil pokutový kop. Odpovědnost vzal na sebe Ladra, který bezpečně proměnil.

Ve 24. minutě vyslal Škoda přízemní střelu, ale brankář Bolek míč vyrazil a Dancák z dorážky zakončil vedle. O tři minuty později přidali domácí druhý gól. Škoda pustil Malínského přihrávku za sebe na volného Zmrhala, jenž se zblízka nemýlil. Po nedávném návratu do české ligy v pátém duelu za Středočechy poprvé skóroval.

Vzápětí mohl snížit Papadopulos, ale přestřelil. Na opačné straně po rychlém protiútoku odpískal sudí Berka další penaltu poté, co Škoda v šestnáctce nastřelil Jursovu ruku. Po konzultaci s videorozhodčí Adámkovou a zhlédnutí opakovaných záběrů však pokutový kop odvolal, jelikož karvinský obránce měl ruku u těla.

Domácí byli aktivní a hnali se za další brankou. V 35. minutě po brejku utekl Malínský, Bolka však nepřekonal a slabou dorážku odvrátil před brankovou čárou dobíhající Jursa.

Utkání 21. kola první fotbalové ligy: 1. FC Slovácko - Slavia Praha, 28. února...
Utkání 21. kola první fotbalové ligy: 1. FC Slovácko - Slavia Praha, 28. února...

Hostující trenér Jarábek o poločase třikrát střídal. Slezanům změna prospěla a začali hrát aktivněji. Střídající Mangabeira však po rohovém kopu hlavičkoval nad, přestože ho nikdo nehlídal.

V 72. minutě Ladra po úniku vyzrál na Bolka podruhé, jenže kvůli ofsajdu branka neplatila. V 88. minutě karvinský gólman vytáhl na roh Škodovu ránu z dálky. V nastavení hostující Herc přeloboval vyběhnutého Diviše, zamířil ale vedle.

Boleslav zvítězila doma v lize poprvé po šesti zápasech, v této sezoně tam však získala 13 z celkových 16 bodů. V nejvyšší soutěži neprohrála s Karvinou pošesté za sebou.

Slavia vede ligu o 11 bodů

Obhájce titulu v lize neprohrál už 33 utkání po sobě a k vyrovnání vlastního rekordu mu chybí tři zápasy. Slávisté zvýšili v tabulce náskok na 11 bodů před druhou Spartou, která ale kvůli koronaviru v týmu nehrála duel s Příbramí. Slovácko prohrálo po devíti kolech a na třetím místě má o bod více než čtvrtý Jablonec.

1. FC Slovácko - Slavia Praha 2:3 (2:1)

Branky: 11. Sadílek, 45.+2 Kadlec - 36. z pen. a 72. Stanciu, 81. Lingr. Rozhodčí: Proske - Kotík, Dresler - Pechanec (video). ŽK: Petržela, Kadlec, Kubala, Svědík (trenér) - Kuchta, Lingr, Kúdela. Bez diváků.

Sestavy:

Slovácko: Nemrava - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela (84. Kubala), Kohút (68. Cicilia), Sadílek - Jurečka (84. Divíšek). Trenér: Svědík.

Slavia: Kolář - Bah (63. Masopust), Zima (63. Kačaraba), Deli, Bořil - Oscar, Provod - Sima, Stanciu (86. Kúdela), Olayinka (90. Hromada) - Kuchta (63. Lingr). Trenér: Trpišovský.

V sestavě domácích chyběl nejlepší střelec Kliment, kterého vyřadily na poslední chvíli problémy s kolenem. Slavia oproti čtvrteční vítězné odvetě v Leicesteru udělala dvě změny, místo Kúdely hrál na stoperu Deli a v záloze vyměnil Oscar Hromadu.

Slavia naposledy v lize prohrála před rokem 0:2 právě na Slovácku a v Uherském Hradišti nezačala dobře ani tentokrát. V 11. minutě poslal Sadílek do vápna centr z levé strany, Zima na míč nedoskočil a balon nikým netečován překvapivě skončil až v síti za Kolářem.

Hosté se z laciného gólu oklepali až ve druhé části první půle, kdy převzali iniciativu ve středu hřiště a hrozili po rychlých kombinacích. Nejprve pálil nad Bořil, pak ránu Stanciua likvidoval Nemrava.

Ve 34. minutě po rohu zahrál ve vápně rukou Jurečka a sudí Prosek po zásahu videorozhodčího a přezkoumání situace nařídil pokutový kop. Stanciu penaltu se štěstím proměnil, míč prošel těsně vedle Nemravovy nohy.

Do šaten ale odcházeli spokojenější domácí. Ustáli nápor Slavie a udeřili po rohu v druhé minutě nastaveného času. Kalabiška prodloužil míč na volného Kadlece, který svou první ligovou brankou v dresu Slovácka po návratu poslal svůj tým hlavou zblízka do vedení. Pražané teprve potřetí v sezoně nejvyšší soutěže inkasovali v jednom duelu více než gól.

Snahu Slavie o vyrovnání ve druhé půli odstartovala šance Kuchty po pasu Baha, ale hostující útočník se dostal mimo střelecký úhel a ani nevypálil. Po hodině hry trenér Pražanů Trpišovský třikrát vystřídal, což se ukázalo jako klíčové pro další vývoj. Masopust se v 69. minutě dostal do slibného zakončení, ale dorážkou mířící do branky trefil jen Simu.

Pak fauloval Kadlec před vápnem a Stanciu z přímého kopu z 20 metrů perfektně míč přesně do horního rohu. Rumunský záložník, který v minulosti hrál za Spartu, dal poprvé ve Slavii v jednom ligovém duelu dva góly.

Pražané pokračovali v tlaku a v 81. minutě dokonali obrat. Na centr od Bořila si naskočil střídající Lingr a hlavou rozhodl. Slavia venku v lize zvítězila po předchozích dvou remízách.

Ostatní výsledky 21.kola:

Sigma Olomouc - Fastav Zlín 0:1 (0:1)

Branka: 23. Potočný z pen. Rozhodčí: Hrubeš - Dobrovolný, Váňa - Cieslar (video). ŽK: Greššák (Olomouc). Bez diváků.

Autor: ČTK