130 let

Maročan Hakimi poslal BVB v Edenu do vedení. | foto: MAFRA

VIDEO: Slavia sehrála s Dortmundem vyrovnanou partii. Neproměnila však šance a dvakrát ji potrestal Hakimí

Sport
  •   18:30aktualizováno  21:09
PRAHA - Fotbalisté pražské Slavie prohráli v druhém z šesti utkání základní skupiny Ligy mistrů doma s Dortmundem 0:2 a nenavázali na úvodní nečekanou remízu 1:1 z Milána proti Interu. Středeční vyrovnaný zápas v Edenu rozhodl ve prospěch německého vicemistra a vítěze Ligy mistrů z roku 1997 dvěma góly Ašraf Hakimí, který v 35. minutě otevřel skóre a v 89. minutě přidal druhou branku.

Trpišovský: Rozhodlo naše chování před pokutovým územím. Jinak jsme se Dortmundu vyrovnali

Slavia, která poprvé hrála zápas skupiny Ligy mistrů na stadionu v Edenu, utrpěla první soutěžní porážku od dubna a po 24 zápasech. 

Dortmund naopak zvítězil po předchozích třech nerozhodných výsledcích včetně remízy 0:0 v úvodním duelu skupiny s Barcelonou a ani v šestém utkání na české půdě neinkasoval.

V dalším zápase v Lize mistrů Slavia 23. října přivítá Barcelonu. 

Maročan Hakimi poslal BVB v Edenu do vedení.
Kapitán hostí Marco Reus při vedení míče.

Pražané, kteří jsou posledním českým zástupcem v pohárové sezoně, hrají základní část elitní soutěže podruhé v historii a poprvé po 12 letech. Ze skupiny postoupí do další fáze první dva týmy, třetí celek přejde do jarní části Evropské ligy.

Trenér Slavie Trpišovský udělal oproti víkendovému ligovému duelu s Mladou Boleslaví dvě změny v sestavě - na hrot nasadil Tecla a do středu zálohy Ševčíka. 

V zahajovací jedenáctce nechyběli obvyklí stopeři Kúdela s Hovorkou, kteří měli před utkáním zdravotní problémy.

Online reportáž si přečtěte ZDE

Borussia měla hned v druhé minutě první šanci a po Sanchově střele musel zasahovat brankář Kolář. Slávisté ale rychle srovnali hru a v první půli hráli s německým vicemistrem rovnocennou partii.

V 16. minutě mířil z otočky těsně mimo Hakimí a pak už začali hrozit i domácí. 

V 21. minutě Stanciu vysunul do brejku Masopusta, který ale v samostatném úniku jen trefil gólmana Bürkiho. Brankář Borussie si následně poradil i se Stanciuovým přímým kopem.

Slavia - Dortmund 0:2

Branky: 35. a 89. Hakimí.

Rozhodčí: Kuipers - Van Roekel, Zeinstra - Van Boekel (video, všichni Niz.). ŽK: Ševčík, Hovorka - Piszczek.

Diváci: 19 370 (vyprodáno).

Sestavy:

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Souček - Masopust (76. Zelený), Stanciu (83. Škoda), Ševčík, Olayinka - Tecl (59. Van Buren). Trenér: Trpišovský. Dortmund: Bürki - Piszczek, Akanji, Hummels, Hakimí (90. Zagadou) - Witsel, Delaney - Sancho (74. Hazard), Brandt (90.+2 Götze), Guerreiro - Reus. Trenér: Favre.

V 35. minutě otevřel Dortmund skóre. Hakimí si narazil na vlastní polovině se spoluhráčem, nasprintoval do vápna, obešel Koláře i obránce a ukázkový brejk zakončil přesně pod břevno. 

Slavia mohla po nacvičeném signálu z přímého kopu ještě do pauzy odpovědět, ale Kúdelovu střelu v dobré pozici zblokoval obránce.Dvacetiletý marocký obránce, který v Dortmundu hostuje druhým rokem z Realu Madrid, dal svůj premiérový gól v Lize mistrů. 

Dvě minuty po pauze domácí po vlastním rohu zaspali v obraně a Sancho od poloviny hřiště postupoval sám na Koláře, míč si ale příliš předkopl a domácí gólman zasáhl. 

O pět minut později šel z úhlu sám na branku pro změnu slávista Tecl, ale trefil jen boční síť.

Lídr české ligy v druhém poločase dostal favorita pod tlak, ale k velkým šancím to nevedlo. 

V 71. minutě vypálil vedle Ševčík. V 82. minutě Kolář vyrazil střelu nejlepšího hráče Hakimího, v předposlední minutě už ale kapituloval. Hakimí zakončil gólem brejk po Brandtově přihrávce.

Slávisté uctili zesnulého Gotta

Fotbalová Slavia před utkáním s Dortmundem uctila památku zesnulého Karla Gotta, který v úterý zemřel ve věku 80 let. 

Fanoušci obou klubů po rozcvičce hráčů na počest nejslavnějšího českého zpěváka přibližně dvě minuty vestoje tleskali a připomněli si legendu poslechem české a poté německé verze hitu Včelka Mája.

Minuta ticha před výkopem zápasu nešla u Evropské fotbalové unie UEFA, pod kterou režim utkání Ligy mistrů spadá, narychlo vyjednat. 

Slavia uctila před zápasem památku zesnulého zpěváka Karla Gotta.

Čtvrt hodiny před začátkem duelu, kdy končila rozcvička, se Edenem rozezněla píseň Včelka Mája a na obrazovkách běžely černobílé záběry s Gottem. Celý stadion povstal a přes dvě minuty tleskal. Mnozí fanoušci neskrývali dojetí.

K české legendě měl vztah i Dortmund, Gott totiž Borussii v roce 1996 nazpíval klubovou hymnu ve stylu hitu Včelka Mája. Slavný zpěvák byl velmi populární v celém Německu. 

„Odpočívej v pokoji, Karle Gotte,“ uvedla Borussia na sociální síti během dne.

Gott měl blízko i ke Slavii. „Den si již nejde užít. Můžeme jen bojovat a zkusit vyhrát na Vaši počest. Čest Vaší památce, Mistře!“ uvedl na twitteru předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík. 

Přání mu nevyšlo, Slavia s Dortmundem prohrála 0:2 a nenavázala na překvapivou úvodní remízu 1:1 z Milána s Interem.

„Celé Česko dnes zastihla smutná zpráva, ve věku 80 let zemřel nejslavnější český zpěvák Karel Gott. Člověk, který měl kromě hudby blízko i ke sportu, sám působil jako fotbalový brankář. Mistře, odpočívejte v pokoji,“ doplnil slávistický klub.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK