Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Slavia je pro Straku džob, říká asistent Vaniak

Sport

  8:00
PRAHA - Trable pro jednoho, výhoda pro druhého. Asistent trenéra Slavie Martin Vaniak (40) míní, že fotbalistům může před dnešní bitvou na Žižkově pomoci kritika adresovaná jejich novému kouči Františku Strakovi. "Tlak ze strany fanoušků a médií je teď vedený jedním směrem. Na trenéra Straku," říká pro LN brankářská legenda.

ilustrační foto foto: ČTK

LN: Straka měl teď dva týdny na to, aby tým připravil na ligu. Jak je využil?
Vše zůstalo v podstatě skoro stejné jako pod jeho předchůdcem Michalem Petroušem. Hráči jen nemají volno celý víkend, ale trénují každý den kromě neděle. Jinak se toho změnilo opravdu málo. Pan Straka se trochu víc zaměřil na herní kombinace. Přibylo také taktiky a mužstvo si zvykalo na zápasové situace, zatímco já se staral o brankáře.

LN: Snažil se hráčům zvětšit sebevědomí, jak mívá ve zvyku?
Porazili jsme Olomouc, tak nebylo třeba nějak zlepšovat v týmu náladu, která je dobrá. Já vždy říkám, že při takové přestávce se trénuje tisíckrát líp, když se před ní zvítězí.

O PROBLÉMECH TRENÉRA STRAKY

LN: Bývá Straka při tréninku hodně emotivní?
Někdy pochválí, jindy zase kritizuje. Ví, co je v danou chvíli vhodnější. Pravda, říká se o něm, že je velký motivátor. Podle mě si ale emoce šetří na zápas nebo bezprostředně před něj, kdy je tým pohromadě na hotelu. Ve chvíli, kdy je Slavia tak hluboko v tabulce, by ale nemělo být potřeba někoho inspirovat či nabádat. Slavia je dole a hráči musí být první, kdo chce.

LN: Nevšiml jste si, že by se na novém kouči nějak podepsal negativní postoj fanoušků, kteří mu vyčítají, že se hlásil ke Spartě?
Zdá se mi uvolněnější, nevypadá vážně. Vnímá, co se kolem něj děje a píše v novinách, sám o sobě ale říká, že je profík a Slavia pro něj znamená džob. Proto musí být nad věcí. Podobné reakce byly a budou. Necítím, že by na něj doléhala špatná atmosféra. Teď se bude vše odvíjet od výsledků a toho, s jakým fotbalem Slavie pod jeho vedením vyrukuje. Za týden může být vše jiné, lepší. Uvidíme, jestli atmosféra po pondělku zhoustne, nebo se uvolní.

LN: Dá se říci, že budou fotbalisté Slavie na Žižkově bojovat i za sejmutí břemene ze svého kouče?
Výsledek není důležitý kvůli trenérovi nebo hráčům, ale kvůli samotné Slavii. Pokud chceme stoupat tabulkou, musíme po Olomouci dál vítězit. Zvlášť, když hrajeme se Žižkovem, který doteď body spíš rozdával. To samé si ale může říci soupeř i o nás. Nyní se začne lámat chleba, nás čeká ještě zápas s Českými Budějovicemi a na Slovácku. Musíme je zvládnout a v ideálním případě získat plný počet bodů.

LN: Jak vlastně vnímáte příznivce, kteří plánují protestní pochod proti vedení klubu a kouči Strakovi a na zápas přijdou v černém?
S tím se nedá dělat nic. Fanoušci si zaplatí místo, přijdou na stadion a vyjadřují svůj názor. V tom jim nikdo nemůže bránit, to je jejich právo. Je to v pořádku, dokud se neperou či nevhazují předměty na hřiště.

LN: Takže se tím v kabině snažíte nezabývat?
Pro kluky je obrovské plus, že se pozornost zaměřila na trenéra Straku. Hráči jsou na tom teď nejlépe a nemají se na co vymluvit. Během reprezentační pauzy se udělal kus práce, výkony i výsledky mají rostoucí tendenci. Musí využít toho, že psychický tlak je teď jednoznačně vedený jedním jediným směrem – na trenéra Straku.

LN: Nepřijde vám ovšem přece jen přehnané, že fanoušci vybudovali na tréninkovém hřišti v Edenu symbolické hroby pro slávistické vedení a trenéra a Strakovi pomalovali rodinný dům?
Bez komentáře.

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...