Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia - LASK 4:1, kromě gólů i tyč a břevno, náskok mohl být klidně vyšší

U míče slávistický bek Srdjan Plavšič, za ním v duelu proti Karviné jeho spoluhráč Mads Emil Madsen. foto:  Petr Topič, MAFRA

I bez několika opor základní sestavy, se slepenou obranou a dvěma mladšími dorostenci v týmu slávističtí fotbalisté rázně vykročili do čtvrtfinále Konferenční ligy. Rakouský LASK Linec doma porazili 4:1.
  18:52aktualizováno  20:39

Příští týden budou v odvetě v St. Pöltenu hájit pohodlný náskok - a to mohl být po prvním zápase klidně i vyšší.

Vždyť jen Sor, autor dvou gólů, mohl být mezi střelci zapsaný klidně pětkrát. Další příležitosti přibývaly ve druhém poločase, kdy bylo utkání otevřenější a defenziva soupeře ještě prostupnější.

Domácí sice zprvu neměli drtivou převahu, netlačili se do jedné šance za druhou, ale když už zaútočili, děravá obrana soupeře jim nestačila.

Sor dal první gól už po třech minutách, pak dvě slibné příležitosti zahodil, ale po necelé půlhodině si gólmana Schlagera znovu vychutnal při samostatném úniku. A po pauze ve svém představení pokračoval.

Nepolapitelný. Nezadržitelný. Sice pořád ještě abnorálně zbrklý, v Edenu však i přesto za hvězdu. V průběhu duelu několikrát skandoval celý stadion jeho jméno.

Dvěma góly tady před dvěma týdny setnul turecké Fenerbahce, sparťané, jmenovitě Hancko, si na něj i proto v nedělním ligovém derby dali obzvlášť velký pozor. Jenže v dalším evropském zápase to byla zase ta samá písnička...

Copak se LASK na jednoduchou, ale nesmírně účinnou variantu ve hře Slavie nepřipravil?

Právě obranná linie přitom měla být chloubou týmu z Lince. Ve skupině Konferenční ligy s izraelským Maccabi Tel Aviv, finskými Helsinkami a arménským Alaškertem inkasoval v šesti zápasech pouze jednou a i rakouští novináři na statisticky nejlepší defenzivu soutěže na tiskovce den před utkáním upozorňovali. Trenéra Jindřicha Trpišovského se ptali: „Co vymyslíte?“

Odpověď dostali ve čtvrtek večer zcela jednoznačnou.

LASK, který se v rakouské lize propadl do skupiny o udržení, v Praze postrádal svou hlavní kreativní sílu, záložníka Horvatha, a možná i proto byl pro Slavii nebezpečný takřka výhradně po standardních situacích.

Jen rohových kopů rozehrával v prvním poločase šest a domácí měli s jejich bráněním mírné problémy, byť přímé ohrožení Mandouse v bráně dlouho nedopustili.

Hned zkraje zápasu se sice museli bránit, první desítky vteřin z jejich pohledu nebyly ideální, ale gól z prvního útoku všechno změnil.

Slávisté nastoupili v nezvyklém složení. Při absencích zraněných Lingra, Schranze či Ševčíka, vykartovaných Kačaraby s Oscarem nebo bez Hovorky a Juráska, kteří chybí na pohárové soupisce, dostal první šanci v základní sestavě třeba šestnáctiletý záložník Adam Pudil.

Hned v úvodu se zapojil do úspěšné akce, po které slávisté vedli. Postupně se ale ze hry vytratil a do druhého poločasu už místo něj nastoupilo jeho dvojče Miloš, což je snad světová rarita.

Ale zpátky k prvnímu gólu, jejž po Bahově prostrčení zařídil Sor. Do šestnáctky vletěl z pravé strany, vypálil pod břevno a brankář Schlager míč v podivném pokleku tečoval rukavicemi do vlastní sítě.

Pak Sor dvě šance po přihrávkách Plavšiče, který se vrátil na post levého obránce, zmařil. Vzápětí už ale zase utekl obráncům, dostihl přihrávku od Madsena, váhajícímu brankáři udělal kličku a prázdnou bránu nemohl minout.

Spálit pak stihl ještě jednu tutovku, při které na začátku druhé půle trefil brankáře, místo aby nahrál nabíhajícímu Traorému, který by zakončoval snadno.

Vůbec to byla po přestáce v Edenu přehlídka nevyužitých domácích možností: proti druhému z Pudilů vyběhl Schlager daleko z brány, míč odehrál pouze k Bahovi, který ze čtyřiceti metrů trefil tyč. Po chvíli zase Olayinka z protiútoku rozezvučel břevno...

A místo aby soupeře třetím gólem odpáral od šancí na postup, o několik sekund později nezvládl odkop na vlastní polovině, balon nalil do kroku hostujícímu Balicovi, který technickou ranou ze střední vzdálenosti zaskočil Mandouse.

LASK na moment ucítil šanci.

Po kontaktní brance to byla jeho nejlepší pasáž v zápase a Mandous měl na brankové čáře při dvou závarech v malém vápně namále. Těžké chvíle proti Goignerovi a pak znovu i proti Balicovi však zvládl.

I proto pak mohla Slavia v posledních deseti minutách soupeře z Rakouska zřejmě definitivně položit na lopatky.

Olayinka, který dorazil míč do sítě po akci střídajícího Masopusta, i kvůli předchozí minele z gólu jakoby ani radost neměl. To Traoré si s parťáky a nadšenými fanoušky o dvě minuty později oslavy užil. Hlavou dorazil do brány Teclův centr.

Slavia je poslední český zástupce v evropských pohárech.

Po neúspěchu v loňských letních předkolech Ligy mistrů a Evropské ligy byla Slavia druhá v základní skupině Konferenční ligy. Před dvěma týdny zvládla i odvetu prvního kola vyřazovací fáze proti Fenerbahce, oba duely vyhrála 3:2.

Teď už je jednou nohou ve čtvrtfinále.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!