Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia na předsedu svazu podporuje Fouska. Stojí ale také za Šmicerem, jak slíbila

Petr Fousek. foto: ČTK

Fotbalová Slavia při nadcházející valné hromadě asociace na předsedu podporuje Petra Fouska. Vyplývá to z nominací, které Fousek v den uzávěrky kandidátek zveřejnil. Vedle Slavie za ním z ligových klubů stojí i Bohemians 1905, Karviná, Pardubice, Olomouc, Slovácko a Liberec.
  17:35

Neznamená to však, že Slavia zároveň nestojí také za Vladimírem Šmicerem, kterému podle jeho slov podporu rovněž slíbila. Jeden klub může nominovat na předsedu víc kandidátů.

Ve čtvrtek 13. května musí všichni uchazeči o funkce ve výkonném výboru fotbalové asociace oficiálně podat kandidaturu. A adepti na předsedu doložit podporu, čili umožnit, aby mohli být voleni.

Očekává se, že asociace kompletní seznam zveřejní přibližně v 18.00.

Nominace pro Petra Fouska na předsedu asociace

Krajské fotbalové svazy: Jihomoravský, Královéhradecký, Olomoucký, Pardubický, Vysočina

Okresní fotbalové svazy: Brno-město, Brno-venkov, Břeclav, Česká Lípa, Chrudim, Jablonec, Louny, Náchod, Nový Jičín, Pelhřimov, Prachatice, Uherské Hradiště, Vyškov, Znojmo

Kluby: Bohemians Praha 1905, Karviná, Pardubice, Olomouc, Slavia, Slovácko, Liberec, (všechny 1. liga),  Dukla Praha (2. liga), Benešov (ČFL), Dolní Benešov, SK Hranice, Petřkovice, Rosice,  Otrokovice, Šumperk, Uničov, Vyškov (všechny MSFL), Brumov, Frýdlant nad Ostravicí (oba divize)  

První oficiálním kandidátem je Petr Fousek, usilovat o pozici předsedy chtějí rovněž Šmicer a další bývalý reprezentant Karel Poborský.

Předpokládá se, že Šmicer by při volbách mohl Fouskovi ustoupit, kandidaturu na předsedu stáhnout a ucházet se o pozici místopředsedy.

Fousek je osmapadesátiletý uznávaný fotbalový diplomat a funkcionář ve strukturách obou mezinárodních organizací FIFA a UEFA. Na přelomu roku se vrátil z tříleté mise v Řecku, kde pomáhal řídit tamní svaz.

V českém fotbale se v různých funkcích pohybuje od devadesátých let minulého století. Před čtyřmi lety rovněž kandidoval na předsedu, ale s Martinem Malíkem prohrál.

Na asociaci předložil dostatečný počet nominací na kandidaturu od klubů i regionů na funkci předsedy.

Nominace výrazně překročily počet udávaný stanovami, což jsou tři krajské svazy, nebo sedm okresních svazů, nebo deset klubů od první ligy po divize.

„Nesmírně si vážím vyslovené podpory a děkuji za ni všem svým nominovatelům. Jenom se potvrdilo to, co jsem avizoval, že mě podporují jak profesionální, tak amatérské kluby, ale i kraje a okresy, a to jak z Čech, tak z Moravy,“ poznamenal Fousek.

„Moje skutečná podpora bude nepoměrně větší, protože drtivá většina okresních a krajských svazů i značná část profesionálních klubů ocenila můj program a vizi i moje funkcionářské zkušenosti. Nejdůležitější je výrazné pochopení pro nutnost změn a reforem v českém fotbale o které usiluji,“ prohlásil Fousek.