Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia na úvod ligy deklasovala Budějovice šesti góly, Pardubice vzdorovaly Jablonci až do konce

Utkání 1. kola první fotbalové ligy: SK Dynamo České Budějovice - SK Slavia Praha, 23. sprna 2020 v Českých Budějovicích. Zleva David Hovorka ze Slavie a Jan Bořil ze Slavie. foto: ČTK

České Budějovice/Jablonec - Obhájci titulu fotbalisté Slavie vstoupili do nového ligového ročníku drtivou výhrou 6:0 v Českých Budějovicích. Pražané vedli už v páté minutě 2:0 a v obou poločasech si připsali shodně tři góly. Hattrick dal Stanislav Tecl, další branky vstřelili Jan Bořil, Lukáš Masopust a střídající Tomáš Holeš. Červenobílí zaznamenali nejvyšší ligovou výhru od února 2017, kdy zvítězili v Příbrami 8:1.
  18:27aktualizováno  20:34

Oba týmy měly před startem sezony v týmu nejmenovanou osobu nakaženou koronavirem, kontrolní testy ale byly negativní a zápase se tak po zmírnění karanténních opatření mohl odehrát.

Slavia prakticky rozhodla o osudu utkání v úvodních pěti minutách. Pražané udeřili hned z první akce, když si na dlouhý pas naběhl Tecl a už po 45 sekundách otevřel skóre.

O čtyři minuty později hosté zvýšili. Po rohovém kopu přizvedl míč Tecl a Bořil jej pohodlně dorazil do sítě. Střelu domácího Jánošíka na druhé straně vyrazil Kolář a v 26. minutě favorit udeřil potřetí. Dlouhý míč si zpracoval Tecl a pomocí drobné Čavošovy teče překonal Drobného.

Jihočeši nehráli bázlivě, ale dělali individuální chyby. I když se dostávali do šancí a snažili se soupeře aktivně napadat, na obhájce titulu nestačili.

Trenér Dynama Horejš zkusil o přestávce svůj tým oživit, když vystřídal oba krajní záložníky. Ale ani změny domácím nepomohly, protože Slavia přidávala góly i po přestávce.

V 58. minutě dorazil po Drobného prvním zákroku do sítě míč Masopust a v 64. minutě se aktivní Tecl dočkal hattricku, když se prosadil hlavou po Ševčíkově přihrávce. Slávistický útočník dal tři góly v jednom ligovém duelu podruhé v kariéře.

Lukáš Masopust v souboji s Petrem Javorkem.
Stanislav Tecl.

Poté se Tecl dokonce připravoval na rekordní čtvrtou branku v utkání, penaltu ale nakonec nezahrával, protože sudí Zelinka pokutový kop po konzultaci s videorozhodčím odvolal. Míč podle záběrů zasáhl Kladrubského rameno a nikoliv ruku. Slavia se i tak šestého gólu dočkala, když v závěru po Olayinkově střele skóroval střídající Holeš.

Jihočeši začali sezonu domácí porážkou stejně jako v minulém ročníku, kdy coby nováček podlehli Opavě.

Nováček vstoupil do ligy prohrou

Jablonec v první půli podle předpokladů více držel míč, ale pardubická obrana pracovala spolehlivě a nepouštěla favorita do šancí. V nezáživném úvodním dějství ani jeden z týmů pořádně nevystřelil mezi tyče a výraznější možnost měl pouze na konci 42. minuty hostující Tischler. Elegantně se zbavil dvou protihráčů a přízemní střelou na bližší tyč těsně minul.

Vítěz uplynulé sezony druhé ligy i bez zraněné opory Hlavatého držel s domácími krok, a tak se jablonecký kouč Rada pokusil do druhé půle oživit hru týmu nasazením střídajícího Hrubého. Po jeho tečované střele zahrávali Severočeši v 54. minutě roh a další letní posila Martinec hlavičkoval o zem kousek mimo.

Na opačné straně hostující Černý po centru v dobré pozici netrefil balon. V 57. minutě hlavičkoval Hrubý, mířil však přímo na pardubického brankáře Boháče.

O čtyři minuty později se už jablonecká letní posila z podobné akce dočkala. Hrubý si naskočil na Holíkův centr z pravé strany a hlavičkou k tyči svým premiérovým soutěžním gólem v dresu Severočechů otevřel skóre.

Boháče poté protáhl Považanec. Pardubičtí, kteří naposledy hráli první ligy v sezoně 1968/69, drželi naději na nečekaný bodový zisk až do závěru, srovnat však nedokázali. Naopak mohli na konci ještě podruhé inkasovat. Po střele domácího Zeleného zachránil hosty za již překonaným Boháčem obránce a vzápětí se pro změnu proti Podanému vytáhl pardubický gólman.

Ostatní výsledky 1.kola:

MFK Karviná - Baník Ostrava 0:0

Rozhodčí: Hrubeš - Flimmel, Vitner - Machálek (video). ŽK: Smrž, Twardzik, Bolek - Kuzmanovič, Jirásek, Jánoš. Diváci: omezený počet (limit 5102 osob na stadionu).

Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav 4:0 (2:0)

Branky: 13. Puškáč, 31. Jindřišek z pen., 75. Bartek, 82. Dostál. Rozhodčí: Rejžek - Caletka, Horák - Lerch (video). ŽK: Köstl - Jakub Klíma, Mazuch, Mašek. Diváci: 1450 (limit 5102 osob na stadionu).

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!