Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Nové logo, nové dresy i návrat Tvrdíka. Kdo je Kuchta? ptal se boss Slavie

Jaroslav Tvrdík, předseda představenstva SK Slavia Praha, na tiskové konferenci. foto: Jakub Stadler, MAFRA

Jeho bezmála půlhodinový monolog otevřel velký červenobílý galavečer. „Ještě nejsem úplně zdravý, ale do klubu se vracím zpátky,“ oznámil boss Jaroslav Tvrdík. Před výroční sezonou číslo 130 fotbalová Slavia představila celou řadu novinek.
  20:56

Tou nejvýraznější je nová vizuální identita a logo, kterému dominuje tradiční pěticípá hvězda otočená hrotem dolů. Brand třetího tisíciletí, zní z klubu.

„Uvědomovali jsme si, že v konfrontaci s ostatními kluby v Evropě bylo naše kulaté logo už nemoderní. Trend se ubírá jiným směrem,“ prohlásil Tomáš Syrovátka, místopředseda představenstva.

Nový a jednoduchý znak odkazuje i k historii, protože červená hvězda je s klubem spojena od roku 1892.

Mění se také název stadionu, který po čínské společnosti Sinobo od nové sezony ponese jméno nového generálního partnera, sázkové kanceláře Fortuna.

Jde o vyústění předchozí dlouhodobé spolupráce.

Logo Fortuny, která je zároveň hlavním partnerem celé české ligy, nechybí ani na rukávu nových dresů, jež Slavia v průběhu úterního večera ukázala v poslední části opulentní show.

Fotbalisté s partnerkami, členové vedení a zástupci obchodních partnerů procházeli útrobami vršovické arény kolem kejklířů ze souboru Cirk La Putyka. Když ustál déšť, vydali se i ven, kde sledovali, jak se ze střechy nad hlavní tribunou na šálách v klubových barvách efektně spouštějí dvě akrobatky. Přímo na trávníku představili následně umělci nové slávistické úbory, zatímco živá kapela hrála znělku Ligy mistrů...

Dres fotbalové Slavie pro novou sezonu.

Program pro fanoušky odstartoval v prostorách klubového muzea po sedmé hodině večer prezentací nových partnerů a pokračoval sportovní částí od osmi. Slavnostní atmosféru a pozitivní náladu na moment rozčísl až dotaz na Jana Kuchtu, bývalého slávistu, který po krátké anabázi v Rusku zamířil na konci června do Sparty.

„Kdo je Jan Kuchta?“ řekl s Tvrdík s vážnou tváří. „Těžko se mi hovoří o lidech bez vychování.“

Podobně strohý byl i kouč Jindřich Trpišovský: „Čas ukáže, kdo udělal správné rozhodnutí.“

O slavnostní představení dresů fotbalové Slavie se postarali členové divadelního souboru Cirk La Putyka.

Při dotazu na reprezentačního střelce navíc poněkud symbolicky vypadl zvuk. Je evidentní, že Kuchtovo jméno v Edenu neslyší rádi.

I Slavia měla o návrat reprezentačního střelce zájem, ale pětadvacetiletý útočník se po půlroce v Lokomotivu Moskva domluvil na hostování ve Spartě. Mezitím prý nedorazil na domluvené jednání do Edenu.

Ještě jeden stoper?

Tvrdík, který se po vážné nemoci v uplynulých týdnech vrátil k řízení klubu, potvrdil dotažení příchodu libereckého záložníka Christa Tiéhiho, dlouhé minuty chválil jednoho z nových kapitánů Ibrahima Traorého a nevyloučil ani další příchod středního obránce.

Není tajemstvím, že klub se dívá zejména do Skandinávie na Sheriffa Sinyana z Molde a Isaka Hiena z Djurgaardenu. Jindřich Trpišovský zmínil i jednoho adepta z české ligy, byť nejmenoval. „Jednání jsou však u všech hráčů velmi komplikovaná,“ doplnil.

Mimochodem, před koncem přestupového období jsou stále ve hře i možné odchody: v zahraničí přetrvává zájem o Petera Olayinku, jednu z důležitých postav sešívané ofenzivy.

Blížící se 130. výročí založení klubu doprovodí řada akcí. Vrcholem oslav má být v druhé polovině listopadu výjimečný zápas současného slávistického týmu proti legionářům, kteří z týmu v nedávné době odešli. Účast už přislíbili třeba Tomáš Souček, Alex Král či Milan Škoda.

Autoři: ,

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...