130 let

Tomáš Souček (vlevo) a Lukáš Masopust se radují z gólu Slavie. | foto: MAFRA

Slavia odjela do Kluže pro Ligu mistrů. Připraví si nadějný výsledek do odvety?

Sport
  •   14:05
kluž - Fotbalisté Slavie si dosud zahráli základní skupinu Ligy mistrů jen v roce 2007 a nyní jsou dva zápasy od toho, aby mezi evropskou klubovou elitu prošli podruhé. Pražané potřebují vyřadit rumunského šampiona Kluž, na jejímž stadionu v úterý nastoupí k úvodnímu duelu závěrečného 4. předkola kvalifikace. Odveta je na programu za týden ve středu na stadionu českého mistra.

Informací o Kluži máme hodně, Stanciu v základní sestavě je jedna z variant, připouští Trpišovský

Slavia pod čínskými majiteli o Ligu mistrů dosud marně usilovala dvakrát. 

Předloni ve 4. předkole ještě za trenéra Jaroslava Šilhavého vypadla s APOELem Nikósie a před rokem o předkolo dřív už za nynějšího kouče Jindřicha Trpišovského nestačila na Dynamo Kyjev.

Červenobílí vstupují do kvalifikace až nyní v závěrečném předkole a zůstali jediným českým zástupcem v pohárech. 

Trenér Jindřich Trpišovský v utkání se Zlínem

Zbylé kluby už vypadly v kvalifikaci Evropské ligy. Slávisté by za postup do Ligy mistrů získali prémii 393 milionů korun, pokud by přes Kluž nepřešli, zahráli by si stejně jako v předchozích dvou sezonách skupinu Evropské ligy.

„Těšíme se strašně moc, už je to konečně tady, tenhle velký zápas. Chceme po 12 letech postoupit do Ligy mistrů a uděláme pro to všechno,“ uvedl obránce Jan Bořil.

„Myslím, že je obrovská výhoda, že jsme o kolo dál než vloni. Myslím, že i tým je zkušenější, je dál na své cestě. Jsme de facto dva zápasy od skupiny,“ připomněl Trpišovský postup do čtvrtfinále Evropské ligy.

„Kdyby se to podařilo, bylo by to famózní završení toho, co se nám povedlo v minulé sezoně. Na jaře jsme si dokázali, že můžeme hrát v Evropě s každým,“ dodal.

Zatímco slávisté ve 4. předkole teprve vstoupí do pohárů, Kluž už přešla přes tři soupeře - Astanu, Maccabi Tel Aviv a naposledy favorizovaný Celtic Glasgow. 

Nicolae Stanciu v souboji s Patrikem Čavošem

Českým týmům se proti rumunským soupeřům hrubě nedaří, z posledních 16 pohárových zápasů vyhrály jediný. 

Kluž navíc v červnu v letní přípravě porazila Spartu i Mladou Boleslav 1:0. Slavia na druhou stranu v šesti pohárových duelech s rumunskými celky neprohrála.

Oba nadcházející soupeři vedou svou ligu a drží dlouhou neporazitelnost. Kluž 11 soutěžních utkání, Slavia dokonce 15 duelů od dubna. 

„Kluž je zkušené mužstvo, všichni mají od pěti do 30 zápasů v Lize mistrů. Různě si je analyzujeme, hledáme slabiny, je to ale komplexní tým,“ řekl Trpišovský.

„Koukali jsme na ně na videu. Vepředu mají strašně výborné kluky, ale do defenzivy mají docela okénka. Takže doufejme, že toho využijeme, dáme nějaké góly a domů si přivezeme dobrý výsledek,“ dodal Bořil.

Mick van Buren v hlavičkovém souboji s Ondřejem Karafiátem.
Vladimír Coufal ze Slavie se raduje z gólu.

Kluž v roce 2012 vyřadila ve 3. předkole Ligy mistrů Liberec, v jehož kádru byl nynější sportovní ředitel Slavie Jan Nezmar. 

Ještě speciálnější bude nadcházející zápas pro nejdražší letní posilu Pražanů rumunského záložníka Nicolaeho Stancia.

„Kluž je jako můj druhý domov, protože místo, kde jsem se narodil, se nachází blízko. Město znám velmi dobře, mám tu i dům, přijedou kamarádi i rodina. Soupeře velmi dobře znám. Kluž už vyřadila tři velmi dobré týmy, šance jsou 50 na 50,“ mínil Stanciu.

Zápas v Kluži, kterou v roce 2009 krátce vedla česká trenérská dvojice Aleš Jindra a Dušan Uhrin mladší, má výkop v úterý v 21:00 SELČ. V Rumunsku bude o hodinu více. Utkání bude asistovat videorozhodčí.

CFR Kluž - Slavia Praha

Výkop: úterý 20. srpna, 21:00.

Rozhodčí: Cakir - Duran, Ongun - Kalkavan (video, všichni Tur.).

Předpokládané sestavy:

Kluž: Arlauskis - Sušič, Vinícius, Burca, Camora - Deac, Bordeianu, Aurélio, Djokovič - Omrani, Rondón.

Slavia: Kolář - Coufal, Kúdela, Hovorka, Bořil - Souček - Masopust, Traoré, Stanciu, Ševčík - Van Buren.

Absence: Culio (nejistý start) - Hromada (rekonvalescence + není na soupisce).

Disciplinární ohrožení: Deac (2 ŽK) - nikdo.

Zajímavosti: 

- Slavia v 6 pohárových zápasech s rumunskými soupeři ani jednou neprohrála 

- české týmy vyhrály jediný z posledních 16 pohárových zápasů s rumunskými soupeři a ve 3 z posledních 4 neskórovaly 

- Kluž ve 4 pohárových zápasech s českými týmy 2x vyhrála a 2x prohrála, v roce 2012 vyřadila ve 3. předkole Ligy mistrů (LM) Liberec po výhrách 1:0 a 2:1, v kádru Slovanu byl nynější sportovní ředitel Slavie Nezmar; o 3 roky dříve Kluž prohrála ve skupině Evropské ligy (EL) oba zápasy se Spartou 

- Kluž dosud hrála skupinu LM 3x, naposledy v sezoně 2012/13

- Slavia usiluje o druhý postup do skupiny LM a první od roku 2007 

- Slavii čeká pod čínskými majiteli třetí pokus o postup do skupiny LM, předloni vypadla s APOELem Nikósie a vloni s Dynamem Kyjev 

- Kluž už v kvalifikaci LM vyřadila Astanu, Maccabi Tel Aviv a Celtic Glasgow 

- Kluž, která vyhrála poslední 2 sezony rumunské ligy, od porážky 0:1 v Astaně v úvodním duelu 1. předkola LM neprohrála 11 soutěžních zápasů za sebou 

- Slavia od dubna neprohrála 15 soutěžních zápasů po sobě a v posledních 4 neinkasovala

- Kluž v roce 2009 krátce vedl trenér Dušan Uhrin mladší spolu s dalším Čechem Alešem Jindrou

Autor: ČTK
  • Mohlo by vás zajímat