130 let

Slávistický záložník Belaid v souboji s obránci Jablonci. Stejně jako v tomto případě, i v celém utkání měli domácí navrh. | foto: ČTK

Slavia porazila Jablonec a je druhá

Sport
  •   20:59
PRAHA - Tomáš Necid připravil dvěma góly fotbalisty Jablonce o neporazitelnost v dosavadním průběhu první ligy. Pražská Slavia díky nejlepšímu střelci soutěže zvítězila v dohrávce 6. kola v Edenu 2:0 a posunula se na druhé místo v tabulce s tříbodovou ztrátou na vedoucí Spartu. Úřadující mistr si zároveň vylepšil bilanci s Jabloncem na domácím trávníku, kde v předchozích osmi vzájemných zápasech sedmkrát remizoval a jen jednou vyhrál.

Domácí začali ofenzivně a již po 22 sekundách jim rozhodčí neuznal gól. Necid se po kolmé přihrávce z hloubi pole dostal před jabloneckou branku a poslal míč za Špitova záda, ale pomezní rozhodčí signalizoval ofsajd.

Necid, který jarní část ligy strávil právě v Jablonci, byl nadále nebezpečný. V deváté minutě se dostal do další šance, ale v poslední chvíli mu do střely skočil Hamouz. Na druhé straně měl Vaniak plné ruce práce se střelou Žofčáka z dvaceti metrů.

Oba celky se snažily o ofenzivní fotbal a po čtvrthodině hry Toleski obešel Hamouze, ale centr mu srazil na roh Huber. Slavia měla více ze hry, ale Vaniak musel opět bravurně zasáhnout po hlavičce Zábojníka.

O minutu později už ale byla korunována brankou snaha domácích. Devatenáctiletý Necid napřáhl z dvaadvaceti metrů a přízemní střela skončila v jablonecké brance u pravé tyče. Stejný hráč se trefil i po půlhodině hry, ale rozhodčí Pelikán mu opět odmával sporný ofsajd.

Nejlepší střelec mistrovství Evropy hráčů do 19 let byl pro jabloneckou branku trvalým nebezpečím. Po centru Černého hlavičkoval u vzdálenější tyče, ale gólman Špit byl tentokrát na místě, těsně před koncem poločasu už se ale Necid druhé branky dočkal. Po přímém kopu Krajčíka tečoval míč hlavou Brabec a Necid rovněž hlavou si zblízka připsal šestou branku v sezoně.

V úvodu druhého poločasu po nedorozumění domácí obrany se málem k míči dostal střídající Krejčí, ale Vaniak pohotovým zákrokem situaci vyřešil. Slávisté oproti prvnímu poločasu polevili a jejich gólman s námahou vyrazil i Michálkovu dělovku zblízka.

Hosté i při dvoubrankovém manku nesložili zbraně a snažili se o aktivní hru. Jejich pokusy zdramatizovat zápas ale byly marné, šance pokryl Vaniak. Jako i tu poslední v 83. minutě, kdy přesně z dvaceti metrů mířil Michálek.

V závěru se poprvé od května objevil v ligovém utkání Vladimír Šmicer. Po zranění už odehrál na začátku září poločas pohárového utkání v Rakovníku, dnes jej "domácí kotel" přivítal mohutným potleskem zpět i v mistrovské soutěži.

Domácí trenér Karel Jarolím si pochvaloval zisk tří bodů a výkon v prvním poločase. "To jsme převahu dokázali vyjádřit i brankově. I kombinačně a herně to bylo na vyšší úrovni než druhých pětačtyřicet minut," řekl na tiskové konferenci Jarolím.

Jablonecký kouč František Komňacký uznal, že výsledek je spravedlivý, Slavia byla lepší a zaslouženě vyhrála. "Lepší byla v jistotě, kombinaci, měla účelnější a lepší pohyb, zkrátka nás přehrála a díky pohotovosti Necida dvakrát skórovala," řekl Komňacký. "Snažili jsme se přednosti Slavie eliminovat. Snažili jsme se o kompaktní fotbal s přesouváním a zhušťováním prostoru, ale soupeř byl nad naše síly," dodal jablonecký kouč.

Slavia Praha - FK Jablonec 97 2:0 (2:0)
Branky: 24. a 43. Necid. Rozhodčí: Kocourek - Pelikán, Dobrovolný. ŽK: Necid, Hubáček - Hamouz, Krejčí. Diváci: 7243.

Sestavy:
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Šiklič (34. Hubáček) - Belaid, Tavares, M. Jarolím (68. Švento), Černý - Necid, Toleski (78. Šmicer). Trenér: K. Jarolím.

Jablonec: Špit - Zábojník (46. Krejčí), Homola, Huber, Hamouz - Michálek, Pavlík, Loučka (71. Valenta), Žofčák - Klapka (80. Hesek) - Lafata. Trenér: Komňacký.

Autor: ČTK