Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Slavia předvedla v Brně velký obrat a míří do čela soutěže

Sport

  19:18
BRNO - Fotbalisté Slavie Praha porazili v předehrávce čtvrtého kola první ligy v Brně domácí Zbrojovku 3:2, i když v prvním poločase prohrávali už 0:2. Hosté však díky gólům Jaroslava Černého, Kisela a Lukáše Jarolíma utkání na půdě posledního týmu tabulky otočili a v Brně vyhráli po pěti porážkách a pěti letech. Poražený celek je nadále bez bodu.

FC Zbrojovka Brno - SK Slavia Praha / Richard Dostálek z Brna (uprostřed) v souboji s Tijanim Belaidem ze Slavie (vlevo) foto: ČTK

Trenér Slavie Jarolím nechal překvapivě pouze na lavičce střelce Vlčka a zařadil na hrot útoku pouze devatenáctiletého Horu. Na výkonu Brňanů nebyl navzdory třem porážkám znát stres. Vsadili na agresivitu v osobních soubojích, napadali soupeře hned po ztrátě míče a snažili se o útočnou hru.

Pražané spíše vyčkávali na chybu protivníka, zaměřili se hlavně na kombinaci ve středu pole a jediným vážnějším náznakem ofenzivního pojetí byla Kiselova střela z hranice trestného území, která však minula cíl.

Po dvaceti minutách domácí fotbalisté poprvé udeřili. Polách poslal z pravé strany centrovaný míč před branku, Vaniak po nedorozumění s obránci jej stačil v pádu pouze zasáhnout tak, že ho odrazil před sebe. Nejblíže k míči byl Kalabiška, který jej pohotově levačkou poslal do odkryté branky.

Krátce nato Brňané hrubkou nabídli soupeři šanci k vyrovnání. Brankář Bureš vyběhl na levou stranu mimo trestné území, nevšiml si, že jej napadá Milan Černý. Ten vystihl zpětnou přihrávku a Brno zachránil v poslední chvíli skluzem obránce Trousil.

O pouhé dvě minuty později domácí zvýšili. Centrovaný míč zastavil hrudí Rabušic přímo před kopačku Střeštíka, na jehož ostrou střelu bez přípravy přesně k tyči nestačil Vaniak vůbec reagovat.

I pak se Brňané snažili o útočnou hru. Slavia se vzpamatovala až v závěru poločasu. Domácí zadáci sice stačili ve 41. minutě srazit první střelu Jaroslava Černého, k němuž se ale odrazil míč zpět a jeho mnohem přesnější opakovaný pokus skončil v síti.

Trenér Jarolím se o přestávce odhodlal hned ke dvěma změnám. Útočníka Horu nahradil zkušený Vlček a ve středu pole nevýrazného Belaida vyměnil Lukáš Jarolím. Tah vyšel dokonale, Slavia hrála najednou mnohem jednodušeji s přímočarým tahem na branku. V 53. minutě nejlepší letošní střelec Slavie Kisel hlavou vyrovnal, když Vlček šikovně odclonil obránce Trousila.

Šokovaní Brňané zcela vypadli z role. Ztráceli míče a jejich defenzivní hra postrádala organizaci. O pět minut později po kolmé přihrávce Jaroslava Černého unikl po pravé straně Vlček a z jeho zpětné přihrávky se střela Lukáše Jarolíma odrazila od břevna do sítě.

V poslední čtvrthodině si odbyl v brněnském dresu soutěžní premiéru Srb Kovačevič, který se dostal do dvou vyložených šancí. Při první v pádu trefil pouze tyčku a ve druhé rovněž z bezprostřední blízkosti minul cíl. V poslední minutě ještě Oklešťkovu střelu zastavil na brankové čáře Milan Černý. I když se Brno snažilo útočnou hrou o zvrat, na první bod v sezoně nedosáhlo.

4. kolo první fotbalové ligy

FC Zbrojovka Brno - SK Slavia Praha 2:3 (2:1)
Branky: 20. Kalabiška, 28. Střeštík - 41. J. Černý, 53. Kisel, 58. L. Jarolím.

Rozhodčí: Franěk - Slavík, Lakomý. ŽK: Kalabiška, Polách (oba Brno). Diváci: 2529.

Brno: Bureš - Husár, Dvorník, Trousil, Čoupek (89. Chlup) - Střeštík (61. Okleštěk), Dostálek, Polách, Kalabiška - Rabušic, Hodek (74. Kovačevič). Trenér: Večeřa.

Slavia: Vaniak - Čelůstka, Vomáčka, Trapp, Hubáček - J. Černý (76. Janda), Ragued, Belaid (46. L. Jarolím), Kisel - M. Černý, Hora (46. Vlček). Trenér: K. Jarolím.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!