Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Slavia dominovala nad Spartou, zvítězila 3:0. Video odvolalo červenou kartu pro Frýdka

Sport

  19:13aktualizováno  21:38
Praha/Ostrava - Domácí fotbalový pohár MOL Cup zná finalisty. V prvním semifinále zdolala Ostrava 1:0 Bohemians 1905, ve druhém Slavia přehrála Spartu a zvítězila 3:0. Dvě branky vsítil Tomáš Souček.

Šťastný záložník Slavie Tomáš Souček. foto:  Michal Šula, MAFRA

Slavia - Sparta 3:0 (2:0)

Branky: 25. Souček, 45+3. Souček, 51. Masopust. Rozhodčí: Pechanec - Paták, Dobrovolný - Královec (video). ŽK: Souček, Van Buren, Bořil - Costa, Frýdek, Kanga, Tetteh. Diváci: 16.264.

Slavia: Kolář - Frydrych, Ngadeu, Deli, Bořil - Souček, Král - Masopust (74. Stoch), Hušbauer (79. Traoré), Olayinka - Van Buren (83. Baluta)

Sparta: Heča - Zahustel, Štetina, Costa, Hanousek - Hložek, Hašek (52. Sáček), Frýdek, Kanga, Plavšič (46. Karlsson) - Drchal (66. Tetteh)

Slavia připravila Spartě nejvyšší porážku od roku 2008, kdy na Letné zvítězila 4:1. Před deseti dny v ligovém derby se oba týmy rozešly smírně 1:1, třetí jarní souboj v Edenu je čeká na závěr nadstavbové části. Slávisté ukončili sérii bez vítězství, která trvala čtyři soutěžní zápasy.

Oba týmy udělaly hned šest změn v základní sestavě oproti nedělním ligovým porážkám. Slavia prohrála ve Zlíně 0:1 a Sparta podlehla doma Karviné 1:3. Letenští nasadili do branky druhého gólmana Heču, který chytal i předchozí duely domácího poháru.

Červenobílí byli od úvodu aktivnější. V osmé minutě Masopustovu střílenou přihrávku odvrátil Heča, poté pálil Olayinka jen do gólmana hostů a v 17. minutě Souček hlavičkoval těsně vedle.

V 25. minutě už slávisté vedli. Na Hušbauerův centr z přímého kopu si naskočil Souček a oba dva si zopakovali gólovou spolupráci z minulého derby. Domácí záložník se prosadil ze vzduchu ve třetím derby po sobě. Poté Olayinka zahrál ve vápně rukou, ale protože si ji nastřelil sám, penalta se nekopala.

Ve třetí minutě nastavení první půle Souček přidal druhou branku a opět to bylo po standardní situaci. Na rohový kop si naskočil Van Buren, Hašek odvrátil jeho hlavičku jen břevna, od nějž se míč odrazil do Součka a pak za čáru. Slávistický záložník měl v tu chvíli na kontě poslední čtyři góly červenobílých v zápasech se Spartou.

Rozhodčí Pechanec se jde podívat na videozáběry.
Mick van Buren se snaží krotit míč.

Ještě před přestávkou sudí Pechanec nejprve Frýdkovi za ostrý zákrok ukázal rovnou červenou kartu, ale po zhlédnutí záběrů od videorozhodčího původní verdikt přehodnotil a udělil pouze žlutou.

Těsně po pauze mohl Souček zkompletoval hattrick, ale k dorážce se nedostal. Poté proti Olayinkově hlavičce zasáhl Heča, ale v 51. minutě už potřetí kapituloval. Štetina nechtěně trefil při odkopu svůj obličej, čímž vyslal do brejku Van Burena a po jeho přihrávce uklidil míč do odkryté branky Masopust.

Vzápětí mohl snížit Drchal, ale v úniku minul. Jinak na trávníku jako by existoval jen domácí tým a hosty proti Van Burenovi opět podržel Heča. Nizozemský záložník pak trefil břevno. Sparta, které v lize patří třetí příčka se ztrátou 15 bodů na vedoucí Slavii, dohrávala v depresi a s vědomím, že ani letos nezíská trofej.

Ostrava vyhlíží protivníka

Baník si příležitost na finálovou účast doma nenechal uniknout. I bez zraněných útočníků Baroše a Diopa byl v prvním poločase aktivnější a územní převahu rychle přetavil ve vedoucí gól. Se štěstím ho ve 12. minutě docílil Hrubý, který vypálil z 25 metrů a po teči bránícího protihráče balon zamířil do protisměru brankáře Valeše.

Baník Ostrava - Bohemians Praha 1905 1:0 (1:0)

Branka: 12. Hrubý. Rozhodčí: Marek - Blažej, Hock. ŽK: Jánoš - Šmíd, Vaníček, Dostál. Diváci: 10.712.

Ostrava: Budinský - Pazdera, Procházka, Stronati, Fleišman - Fillo, Jánoš, Hrubý (85. Mešaninov), Granečný (46. Holzer) - Kuzmanovič, O. Šašinka (70. Jirásek).

Bohemians 1905: Valeš - Hůlka, Šmíd, Pokorný - Dostál, Jindřišek (60. F. Hašek), Vacek, Bartek - Reiter (77. Záviška), Puškáč (64. Hilál), Vaníček.

K dalšímu vlastnímu gólu pak neměl daleko Hůlka, když ve 35. minutě tečoval Granečného přihrávku do tyče. Hostující ofenziva byla v první půli téměř bezzubá.

Náznaky probuzení se u Bohemians dostavily po změně stran a v 51. minutě Ostravu vylekal Puškáč, jenž po centru ze strany hlavou nebezpečně trknul balon těsně vedle tyče Budinského brány.

Tím byl ale výčet velkých šancí z obou stran vyčerpán. „Klokani“ se za celý zápas nezmohli na přímou střelu na ostravskou bránu. Jediný míč zamířil na Budinského po nechtěném pokusu spoluhráče Procházky, ohrozit ale náskok Baníku nemohl.

Ještě v nastaveném čase kopali Pražané přímý kop z třiceti metrů, do vápna se vydal i gólman Valeš, ale Haškův pokus zblokovala domácí zeď. Ostravští tak porazili Bohemians ve čtvrtém soutěžním duelu za sebou bez inkasované branky

Autor: