130 let

Utkání 21. kola první fotbalové ligy: Sparta - Slavia. Zklamaný Deli. | foto: Jan Zatorsky, MAFRA

Slavia řeší stopery. Ve hře je návrat Deliho, toho však láká i Fenerbahce

Sport
  •   7:54
Nebylo to v plánu. Ještě před pár dny byli ve fotbalové Slavii přesvědčení, že mají obranu, konkrétně posty stoperů, vyřešené. Jenže vážné zranění Davida Hovorky nutí mistra konat a ve hře je údajně i půlroční hostování bývalé opory Simona Deliho, jenž v belgických Bruggách ztratil místo v sestavě.

Když musí David opět bojovat s obrem. Slávistického stopera znovu dusí krušný osud

Podle informací iDNES.cz Slavia právě nad možností návratu devětadvacetiletého reprezentanta Pobřeží slonoviny vážně uvažuje. Byť celou věc zatím nekomentuje.

A jméno Deli začalo po čase znovu rezonovat i mezi slávistickými příznivci, zejména na sociálních sítích. Obránce, který v Edenu nosil i kapitánskou pásku, patří dlouhodobě mezi oblíbence fanoušků.

I rok a půl po svém odchodu je s klubem v kontaktu, má k němu vřelý vztah, před velkými zápasy povzbuzoval bývalé spoluhráče ve videovzkazech. Vrátí se nyní zpátky do týmu?

Vzhledem k současné situaci se tahle varianta nabízí.

Hovorka si v posledním utkání ve Zlíně opět poranil přední zkřížený vaz a čeká ho operace. Do středu obrany tak Jindřichu Trpišovskému aktuálně zbývají Ondřej Kúdela s Davidem Zimou, stoperské jedničky, a host z Liberce Taras Kačaraba. Čili prostor pro Deliho by byl...

Slávistický stoper David Hovorka leží na trávníku během utkání Ligy mistrů...
Utkání ve Zlíně bylo pro Davida Hovorku na nějakou dobu poslední.

Na podzim na stoperu alternoval rovněž kapitán Jan Bořil. Ondřej Karafiát s Ladislavem Takácsem, kteří odešli v zimě hostovat do Liberce, respektive Boleslavi, nepomůžou – ve svých staronových působištích už jsou zaregistrovaní a podle regulí se mohou vrátit až během příštího přestupního termínu, to znamená v létě.

Dále mají červenobílí ještě Jakuba Jugase v Liberci, Jaroslava Zeleného v Jablonci a mladého Tomáše Vlčka v Jihlavě, jenže i jejich předčasné návraty jsou spíš nepravděpodobné.

Deli naopak svou budoucnost aktuálně řeší. V Bruggách ztratil místo v základní sestavě a klub navíc na jeho post v lednu přivedl na hostování z italské Boloni Stefana Denswila.

„Deli v aktuální sezoně nenavázal na výkony z minulého ročníku. Jako by mu chyběla větší koncentrace, lepší pohyb. V domácí soutěži i v Champions League byl u několika laciných inkasovaných gólů, i proto přišel o svou pozici,“ vysvětluje Christian Vandenabeele, novinář z belgického týdeníku Sport/Voetbalmagazine.

Od srpna zasáhl Deli do třinácti ligových zápasů, čtyřikrát hrál v Lize mistrů, po Vánocích však vůbec nenastupuje. Od poloviny ledna dokonce pravidelně schází i v nominaci.

„Řekl bych, že Bruggy ho budou chtít ideálně prodat, samozřejmě za dobré peníze, ale hostování není vyloučené. Kvůli přestupu se ozvalo Fenerbahce, odkud by se do Belgie naopak mohl vrátit Nabil Dirar. Vyptávalo se také francouzské St. Étienne,“ doplnil Vandenabeele.

Podle zpráv z tureckých médií Fenerbahce už minulý týden nabízelo za Deliho, jenž má v Belgii smlouvu do léta 2022, okolo dvou milionů eur, ale od té doby se jednání, zdá se, příliš neposunula. Rozhýbe je Slavia?

Ta Deliho do Belgie pustila před půldruhým rokem za 2,5 milionu eur, tedy necelých 65 milionů korun. Teď by jí urostlý elegantní obránce mohl pomoci v rozjeté sezoně, v níž útočí na titulový hattrick a čeká ji jarní fáze Evropské ligy.

I v ní by se Deli teoreticky mohl představit, pokud pro něj klub nechá místo na oficiální soupisce UEFA, kterou musí uzavřít do úterý 2. února. Proti podzimu na ní může každý tým učinit tři změny.

V Belgii se přestupové okno zavře už v pondělí 1. února, české kluby mohou registrovat hráče až do 22. února.

Autor: Jiří Čihák