Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Slavia se hroutí. Některé hráče živí rodiče

Sport

  7:00aktualizováno  17:57
PRAHA - Slavia neplatí výplaty hráčům, dluží bývalému majiteli přes 100 milionů korun, a dokonce jí hrozí i odebrání prvoligové licence. I samotní fotbalisté začínají vnímat, že smrt jejich slavného klubu je nebezpečně blízko. „Situace je vážná. Dokud někdo nepřijde a neřekne, že je opravdu konec, budeme bojovat. Bojkot zatím neplánujeme, ale uvažovali jsme o něm,“ říká útočník Stanislav Vlček (35) a přináší pohled do slávistické kabiny.

Stanislav Vlček. foto: ČTK

LN Slavia musí sehnat do konce dubna 10 milionů korun, aby dostala licenci. Pořád doufáte, že se peníze na účtu objeví?
Prožil jsem v Edenu dva tituly a Ligu mistrů, ale všechno bych to oželel, aby Slavia dál hrála první ligu. Kvůli fanouškům a tradici si nedokážu představit, že by klub zkrachoval. Ještě před měsícem jsem byl optimista. Myslel jsem, že se objeví mecenáš, který Slavii rád koupí, a všechno se srovná. Jenže dny ubíhají a majitel nikde. Na rovinu říkám, že z toho mám strach. Bojím se, protože situace je vážná. Pan Miroslav Platil (generální ředitel Slavie, pozn. red.) vydal v pátek to prohlášení, aby se naposledy pokusil věci rozhýbat a vyložil zbylé karty na stůl.

LN V prohlášení mimo jiné prozradil, že utajovaným majitelem klubu je člen představenstva Antonín Franc. Věděli jste to?
Nevěděli. S vedením mluví pravidelně kapitán Karol Kisel a jeho zástupce brankář Martin Vaniak. I tak ale máme hrozně málo informací. Pan Franc s námi byl na soustředění na Kanárských ostrovech a vídáme ho i před některými zápasy. Osobně ho neznám, ale jeho jméno padlo a teď je jen na něm, jak zareaguje.

DÁLE K TÉMATU

LN Mohl byste přiblížit, jaká atmosféra panuje v kabině?
Pan Platil v ní dvakrát byl a snažil se nám všechno vysvětlit. Jenže je to složité a pořád tomu úplně nerozumíme. Tři měsíce jsme neviděli ani korunu. Jsou tu mladí hráči, kteří s fotbalem teprve začínají. Nemají takovou smlouvu, aby s jednou výplatou vydrželi půl roku. Půjčují si peníze od rodičů a všude, kde to jde. Stejně jsou na tom maséři, kustodi, zaměstnanci i celý realizační tým. Denně o tom mluvíme i s trenérem Michalem Petroušem, který je také ve velmi obtížné pozici. Pokaždé na sebe koukáme, jestli někdo neví něco nového. Je to nejistota, která člověka určitě tíží.

LN Věříte, že se výplat ještě někdy dočkáte?
Samozřejmě že nám už měsíc a půl každou chvíli tvrdí, že peníze poslali. Dělají z nás nazdárky a vodí nás za nos. Nechceme se nikoho doprošovat, ale byli bychom raději, kdyby někdo přišel, bouchl do stolu a na rovinu přiznal, že peníze prostě nejsou.

LN Údajně jste plánovali, že budete bojkotovat některý ze zápasů?
Pořád trénujeme a hrajeme naplno. Připravujeme se na pondělní utkání se Slováckem a pak pohárovou odvetu. Snažíme se dobrými výsledky klubu pomoci a dělat fanouškům radost. Snad nehrozí, abychom nějaké utkání bojkotovali. K tomu se snad nesnížíme, abychom Slavii ještě víc ublížili. Sankce za nenastoupení zápasu by klubu určitě nepomohly. Nikdo ale neví, co bude za týden.

LN Takže jste o tom uvažovali?
V kabině všechna rozhodnutí řešíme společně a jsme na jedné lodi s panem Platilem. Nechceme mu přitěžovat výpověďmi a ultimáty. Neříkám, že jsme o bojkotu neuvažovali, ale takové rozhodnutí zatím nepadlo. Spíš potřebujeme do kabiny přivést někoho, kdo by nám poradil, jaké jsou pravomoci hráčů a co můžeme udělat. Teprve pak se kolektivně rozhodneme na společném postupu. Také fanoušky bych chtěl poprosit, aby se zbytečnými demonstracemi počkali a raději přišli na zápas. Hlavně výkonem na hřišti a plnými ochozy můžeme potenciálnímu investorovi ukázat, že Slavia stojí opravdu za to.

LN Veškerá solidarita ze strany hráčů tedy pramení hlavně důvěry k panu Platilovi?
Je to naše poděkování za jeho práci. On je pod všemi potížemi podepsaný, ale nikdo si nedokáže představit, jaké nervy prožívá. Přišel Slavii pomoci, a otočilo se to proti němu. My ale víme, že nebýt jeho, tak už dávno žádná naděje není. Připravil ekonomicky únosný rozpočet a stačilo by, aby se včas našel nový majitel.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!