Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Slavia spoléhá na svého Štístka

Sport

  15:55
Zkušený ofenzivní středopolař odcestoval s týmem do Itálie k úvodnímu utkání třetího předkola, i když kvůli nedávnému zranění achilovky teprve před pár dny začal s tréninkem a do zápasu nezasáhne.

Kam přišel, tam dosáhl úspěchu. foto: ČTK

Na stadionu Artemia Franchiho čeká hosty jedno z nejdůležitějších vystoupení v sezoně. Před rokem červenobílí slavně zlomili dlouhé prokletí a po dvou výhrách nad Ajaxem Amsterodam poprvé postoupili do základní skupiny Ligy mistrů.

Slávistickou výhodou může být větší zápasová praxe. Zatímco italská liga ještě nezačala a pro Fiorentinu bude úterní souboj ostrou soutěžní premiérou v nové sezoně, Pražané už za sebou mají dvě utkání. "To je sice pravda, ale kvalita kádru Fiorentiny tento nedostatek jistě vynahrazuje. Rozhodně nás čeká velice kvalitní a hlavně v útočné fázi velmi nebezpečné mužstvo," řekl při odletu do Florencie kouč červenobílých Karel Jarolím.

Do Itálie vzal i Šmicra, který po dvouměsíční pauze způsobené zraněním achilovky trénuje teprve čtrnáct dnů. "Ani do odvety to nevidím příliš příznivě, ale nechávám to otevřené. Budeme potřebovat štěstí jako proti Ajaxu, ale určitě jsme zkušenější. Na jednu stranu je to výhoda, ale více to zavazuje. Před rokem nikdo postup nečekal, nyní je optimistů více, ale snad nás to nesváže," uvedl Šmicer, kterého provází pověst nositele úspěchů. Tu potvrdil i loni po návratu do Slavie, třebaže v Amsterodamu nehrál a v odvetě se brzy zranil.

Slávistický kouč si pochvaluje, že tým měl díky středeční předehrávce více času na přípravu. "Snad se to promítne do hry. Musíme být dokonale důslední v obraně, ale nejen to, musíme být aktivní i směrem dopředu," zopakoval Jarolím to, co vždy říká před důležitými zápasy. Srovnávat start letošní sezony s loňskou se mu příliš nechtělo. "Může to být podobné, ale je všeobecně známo, že italské celky hrají důsledněji v obraně," uvedl.

Předpokládané sestavy:
Fiorentina: Frey - Sauri, Kröldrup, Gamberini, Vargas - Donadel, Melo, Kuzmanovič - Gilardino, Mutu, Santana.
Slavia: Vaniak - Suchý, Latka, Brabec, Jablonský - Gebre Selassie, Tavares, M. Jarolím, Černý, Švento - Šenkeřík.

Autor: