Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Slavia srovnala na 2:2, Sparta zachraňovala výhru proti devíti

Sport

  19:52aktualizováno  23:09
PRAHA - Skvělý výkon sešívaných ze Španělska byl málem zapomenut. Při domácí odvetě proti Valencii slávisté v prvním poločase téměř nevylezli z defenzivní ulity a zaslouženě prohrávali 0:1. Ve druhé části se strhla přestřelka a Slavia vydolovala bod za 2:2. Spartě se vedlo ještě o gól lépe.

Evropská liga - Slavia : Valencia foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Severní tribuna slávistického stadionu sice vzdala hold Františku Veselému a roztáhla jeho obrovskou podobiznu, legendární křídlo, ale zřejmě v nebi jen kroutilo hlavou nad svými následovníky v červenobílém dresu. Zbabělá hra bez nasazení a pohybu na Španěly nemohla stačit. Ti v pohodě po pětačtyřiceti minutách vedli 1:0, gól dal z penalty Joaquín.

Sledujeme on-line

Oba zápasy jsme sladovali ZDE

Hned na úvod druhého poločasu přišla pro Slavii další rána: Šenkeřík, který viděl za protesty na konci první části žlutou kartu, vyfasoval za ostrý faul druhou a musel předčasně do sprch.

V té chvíli bylo o výsledku zdánlivě jasno. Slávisté bránili v devíti lidech a Valencia v pohodě kombinovala. Prohlášení o tom, že podcenění nehrozí, se ukázala lichá. Valencia stáhla dvě opory s tím, že má tři body v kapse. Jenže trenér domácích Jarolím předvedl zalté střídání, když na hřiště poslal Jandu.

Spasitel Janda: První branka nás nakopla

Ten hned vzápětí po ojedinělém rohu snížil na 1:2. Pak předvedl to co jeho spoluhráčům chybělo - důraz. Po tvrdém souboji a faulu na něho rychle rozehrál Grajciar, který našel rozeběhnutého Hlouška. Ten ještě brankáře neprostřelil, ale právě Grajciar dorazil míč do sítě a uzavřel na konečných 2:2.

Čtěte také: Slavii stačily na zvrat pouhé tři minuty

Slavia Praha - Valencie 2:2 (0:1)

 Branky: 79. Janda, 82. Grajciar - 22. Joaquín z pen, 47. Maduro.

Rozhodčí: Moen - Larsen, Wiken (všichni Nor.). ŽK: Šenkeřík, Trapp, Grajciar, Šmicer - Pablo, Mathieu, del Horno, Baraja. ČK: 48. Šenkeřík - 90.+3 Baraja. Diváci: 10.624.

Sestavy:
Slavia: Romanovs (28. Vaniak) - Krajčík, Čelůstka, Vomáčka, Hubáček - Grajciar (86. Šmicer), Trapp, Suchý, Hloušek - Šenkeřík, Naumov (46. Janda). Trenér: Jarolím.

Valencie: Moyá - Bruno, Navarro, Maduro, Mathieu (70. Del Horno)- Baraja, Marchena - Joaquín, Silva (58. Pablo), Mata (64. Alba) - Žigič. Trenér: Emery.

Skupina B: FC Janov - Lille 3:2 (0:1)

Tabulka:
1. Lille                 4 2 1 1 11:5 7
2. Valencie          4 1 3 0  7:6 6
3. FC Janov        4 2 0 2  7:8 6
4. Slavia Praha  4 0 2 2 4:10 2

Sparta zachraňovala tříbodový zisk až v nastavení
Divoký zápas za sebou má i druhý pražský celek. Sparta vlétla do utkání jako velká voda a rychle vedla po dvou trefách Holendy 2:0. Snažila se hlavně bránit a vyrážet do rychlých brejků. Agilní Traoré se ale i přes těsnou obranu dostal do tří slušných šancí a tu třetí proměnil. Poločas tak skončil 1:2.

Ve druhé části Sparta poctivě bránila a zápas se bez většího vzruchu plížil ke konečnému hvizdu. Když Kluž v rychlém sledu přišla o dva hráče, zdálo se že Sparta má vyhráno. Jenže domácí se v devíti neskutečně namotivovali k závěrečnému tlaku. Zřejmě je povzbudil i fakt, že hosté i s výhodou dvou mužů v poli stále bránili a spoléhli na rychlé brejky. Pro českého vicemistra mohlo být zle, když dvojice Kušnír - Řepka jen přihlížela jak Dubrabier srovnal. V šesté minutě ale do té doby neviditlný Wilfried využil velkou šanci, udělal kličku brankáři a zajistil tři body a velkou šanci na postup.

CFR Kluž - Sparta Praha 2:3 (1:2)

 Branky: 25. Traoré, 90+1. Dubarbier - 6. a 13. Holenda, 90.+5 Wilfried.

Rozhodčí: Selcuk - Erdinc, Emre (všichni Tur.). ŽK: Muresan, Cadú, Mara - Kucka, Řepka. ČK: 64. Muresan, 88. Mara. Diváci: 12.500.

Sestavy: Kluž: Nuno Claro - Tony, Alcantara, Cadú, Panin - Juan Culio (57. Dubarbier), Muresan, Peralta, Deac (64. Mara) - Nei (83. Bus), Traoré. Trenér: Conceicao Oliveira.

Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Žofčák (90. Kalouda), Vacek (90. Hoheneder), Kucka, Zeman - Wilfried, Holenda (74. Kadlec). Trenér: Chovanec.

Skupina K: FC Kodaň - PSV Eindhoven 1:1 (1:0).

Tabulka:
1. PSV Eindhoven  4 2 2 0 5:3 8
2. Sparta Praha      4 2 1 1 7:5 7
3. FC Kodaň           4 1 1 2 2:4 4
4. Kluž                    4 1 0 3 4:6 3

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...