Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Slavia tápe. Ve čtvrtek asi přijde o licenci

Sport

  12:35
PRAHA - V 18.30 se diváci v Edenu sejdou kvůli pohárovému semifinále fotbalistů Slavie. O tři a půl hodiny dřív má před sebou jeden z nejslavnějších českých klubů ale mnohem důležitější událost.

Odpoledne proběhne zasedání licenční komise, jejíž verdikt hodně napoví o budoucnosti Slavie. Členové svazového orgánu rozhodnou, zda klub dostane profesionální licenci na příští sezonu. Bez ní nemůže žádný tým startovat v první ani druhé lize. Všechno nasvědčuje tomu, že se zadlužená Slavia objeví na černé listině těch, kteří řízením neprošli.

Forman drží Slavii palce

Podporu vyjádřil Slavii i nejslavnější český filmař. Režisér Miloš Forman se stal patronem dnešního utkání pražského klubu s Olomoucí, které je prvním semifinále domácího poháru.

Kdy se stal fanouškem Slavie? "Jak si to mám, prosím vás, pamatovat? To mi byly snad čtyři nebo pět let... Já jsem byl strašný fanda a pořád samozřejmě jsem!"

Co si myslí o aktuálním dění ve Slavii?
"Co se to tady vlastně děje? To někdo rozkradl nebo vytuneloval? Ty lidi by měli poslat do kriminálu. Představte si, že by třeba Real Madrid ohlásil bankrot! To by si přece žádný Španěl vůbec nedokázal představit, vždyť to by snad byla občanská válka! Vždyť Slavie, to je přece nedílná součást české kultury. To je stejné, jako kdybyste vzali Karlův most, sundali z něj sochy a prodali je."

Bez nového majitele, který by vyrovnal závazky vůči hráčům a zaměstnancům (v řádech desítek milionů) i britské společnosti ENIC (přes 100 milionů korun), se rýsuje perspektiva červenobílého klubu dost pesimisticky. Zachráncem se zatím nestala ani investiční skupina Natland Group. Její zástupci sice už dřív přiznali kontakty se Slavií, další konkrétní výstupy se zatím navzdory mnoha ujištěním nedostavily.

"Jednání jsou vzhledem k historii a panujícím právním i ekonomickým vztahům ve Slavii mimořádně složitá. Z naší strany je každopádně vůle najít co nejrychleji konstruktivní řešení, v jednáních budeme dále pokračovat," uvedl tiskový mluvčí Natlandu Rostislav Starý. Zástupci společnosti by se měli dostavit také před licenční komisi.

Do konce května trvá naděje
Minulý týden licenční manažer Stanislav Rýznar nedoporučil, aby bez licence kromě Slavie skončilo i Brno a Ústí nad Labem. Těžko odhadovat, jestli může Slavia vytáhnout nějaké tajné trumfy. I když Rýznar už záležitost uzavřel, komise je připravená vzít na vědomí případně nové argumenty. "V souladu s licenčním řádem musíme brát ohled na dodané dokumenty," připustil předseda komise Bohuslav Pavlík, že Slavia může vylepšit svoji situaci ještě na poslední chvíli. Včerejší dění kolem klubu v Edenu nevzbuzovalo příliš důvěry. V pondělí po setkání s šéfem fotbalového svazu Ivanem Haškem slíbil člen představenstva Slavie Antonín Franc, že na středu svolá tiskovou konferenci, na níž vyjasní dohady o situaci ve Slavii. Žádné setkání s médii se však nekonalo.

V prohlášení Natlandu se přesto objevila Haškova citace, že má z jednání "dobrý pocit". Rojily se také spekulace o dalším osudu ředitele Slavie Miroslava Platila, který se prý chystal rezignovat.

Negativní vývoj může také zhoršit náladu mezi hráči. Hrozí znovu bojkot? Týmu se i bez výplat povedlo na jaře zachránit v nejvyšší soutěži a daří se mu i v poháru. Po nedělním vítězství nad Ústím však nedokázal trenér Michal Petrouš odhadnout, jak by hráči reagovali, pokud by nedošlo k zásadnímu zvratu. "Na to nedokážu dopředu odpovědět," uvedl kouč.

Dneškem nejisté období určitě neskončí. Odvolací řízení týkající se licencí bude probíhat až do konce měsíce. Slávistická naděje definitivně vyprchá až v červnu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!