Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Slavia vyfoukne Plzni Sýkoru. Pivarník: Nemá takovou hodnotu, abychom ji přepláceli

Sport

  15:36
PLZEŇ - Hned dvě z vytipovaných posil plzeňských fotbalistů daly v zimě přednost nabídkám hlavních rivalů v boji o titul, trenér Západočechů Roman Pivarník to však bere s nadhledem. Nechce se totiž pouštět do finančních dostihů a platit částky, které neodpovídají kvalitě hráčů. Raději se soustředí na skauting a hledání volných hráčů ze zahraničí.

Trenér Plzně Roman Pivarník. foto: ČTK

Plzeň nejprve chtěla Néstora Albicha z Dukly, který ale zvolil nabídku Sparty, poté oslovila i Jana Sýkoru z Liberce. Ten však má namířeno do Slavie, což potvrdil její šéf Jaroslav Tvrdík. Do Liberce by údajně mohlo putovat až 30 milionů korun.

„Nejsem přesvědčený, že hráči mají takovou hodnotu, proto na vedení netlačím, aby kupovali hráče za nesmyslné peníze. Nechci šponovat ceny, jsem zvyklý pracovat ve skromnějších podmínkách,“ řekl plzeňský kouč Pivarník při startu přípravy.

„Pro mě je hranice tak 12 až 15 milionů, a to za hotové hráče, kteří budou posilou. Částky jako 30 milionů v českých podmínkách určitě nemají smysl,“ dodal. Jeho prioritou je hledání kvalitních hráčů za co nejméně peněz.

Fotbalisté FC Viktorie Plzeň zahájili 4. ledna zimní přípravu. Novou posilou...
Fotbalisté FC Viktorie Plzeň zahájili 4. ledna zimní přípravu. Novou posilou...

„Samozřejmě kluby vidí, kolik se tu platí za hráče, a ceny jdou nahoru, ale v Plzni je to nastavené správně. Hráčů na trhu je hodně, i volných. Je to hlavně o skautingu. Na něm se snažíme pracovat,“ prohlásil.

Zaměřuje se hlavně na zahraniční trh, kde se podle něj dají najít zajímaví hráči. „V zahraničí je mnohem větší kvantita volných hráčů a z ní vyplyne i kvalita, když se správně hledá. My jsme na tom začali před půl rokem pracovat, teď je z toho první výsledek Erik Janža. Podobný případ je Jakub Hromada. Budeme se snažit jít i touto cestou,“ naznačil.

Zatím jedinými dvěma posilami jsou právě levý bek Janža z Mariboru a navrátilec z hostování Martin Chrien.

„Potřebovali jsme zdvojit posty. Potřebovali jsme levého beka a Janžu jsme sledovali na InStatu, sportovní ředitel Mysliveček se na něj jel podívat také naživo a rozhodli jsme se ho udělat. Je to hlavně alternativa za Davida Limberského, který má vysokou formu a doufám, že to bude potvrzovat dál. Ale my neděláme přestupy jen na půl roku, je to pro nás hlavně dlouhodobá alternativa,“ vysvětlil Pivarník.

S Chrienem zas počítá jako alternativou na post ofenzivního záložníka. „Sledovali jsme ho na hostování v Ružomberoku a vedl si velmi dobře. Byl tam klíčový hráč, dával góly. Klíčový byl i ve slovenské jednadvacítce, která je hodně nadupaná. Je z mého pohledu nachystaný na to, aby se porval o sestavu,“ věří Pivarník.

I tak by ale na podhrot ještě rád přivedl jednu posilu. „Počítáme tam zatím s Chrienem, ale pokud zůstaneme u rozestavení 4-2-3-1, tak bychom měli jen čtyři hráče na tři posty. Proto bychom chtěli ještě někoho přivést, ale není to za každou cenu,“ upozornil.

Věří totiž, že by o titul mohl bojovat i se současným kádrem. „Podzim jsme s tímto kádrem uhráli dobře a na jaře máme polovičku zápasů oproti podzimu. Tento tým navíc získal čtyři tituly během pěti let a věřím, že přes zimu ještě zlepšíme herní projev. Na druhou stranu ale chceme tým budovat i s pohledem do budoucnosti. Abychom na to v létě mohli navázat a neztrácet čas jako loni. Proto hledáme, koho ještě přivést,“ dodal Pivarník.

Fotbalový reprezentant Sýkora má blízko k přestupu do Slavie

Fotbalový reprezentant Jan Sýkora je velmi blízko přestupu z Liberce do Slavie. Podle předsedy představenstva pražského celku Jaroslava Tvrdíka jsou červenobílí domluveni se severočeským klubem i s hráčem a celá transakce by měla být v nejbližší době uzavřena.

Třiadvacetiletý Sýkora je zřejmě nejžádanějším českým hráčem zimního přestupového období. Zájem o něj projevily všechny tři nejlepší kluby ligové tabulky Plzeň, Slavia a Sparta, která má na reprezentačního univerzála předkupní právo. Momentálně běží lhůta, v níž mohou do jednání Letenští vstoupit.

"Jan Sýkora byl prioritou trenérského týmu a od října máme zájem o jeho příchod do klubu. Dnes mohu s radostí potvrdit informace médií o tom, že máme dohodu se Slovanem Liberec i samotným hráčem. Věříme, že celý přestup bude formálně dokončen v řádu hodin nebo několika málo dnů," uvedl Tvrdík pro internetové stránky Slavie.

"Je logické, že o tohoto mladého a perspektivního reprezentanta měla zájem nejen Slavie, ale i naši největší konkurenti z Plzně a Sparty. Hráč se rozhodl pro Slavii. V současné době běží lhůta na uplatnění opce ze strany Sparty, ale jsme přesvědčeni, že se již jedná jen o formální proces. Samotný hráč již Spartě oznámil, že dává přednost Slavii, a Sparta je stejná jako my," doplnil Tvrdík.

Sýkora, který má v Liberci smlouvu do června 2018, prožil životní podzim. Hattrickem v závěrečném předkole pomohl Liberci do základní skupiny Evropské ligy a připsal si tři starty za reprezentaci.

"Naše nabídka odpovídala tomu, že na jaře chceme hrát o titul a potřebovali jsme posílit na obou křídlech. Honza je univerzál, umí hrát zprava i zleva a jsem přesvědčen, že bude patřit k oporám," řekl Tvrdík.

Slavia dosud angažovala v zimě čtyři posily - brankáře Přemysla Kováře, obránce Michaela Lüftnera a Pera-Egila Floa a záložník Marka Alvira. Ještě jedná se Zlínem o příchodu srbského záložníka Vukadina Vukadinoviče, který už v Edenu působil. "Na Vukadinovi je fascinující, jaký vztah ke Slavii si vybudoval a jak obrovský zájem hrát za Slavii má. Zatím však jednání mezi kluby nejsou uzavřena," řekl Tvrdík.

Naopak odejít by mohl reprezentační záložník Jaromír Zmrhal. "Strategie Slavie je klub posilovat a není v zájmu klubu v této chvíli hráče prodávat. U Jaromíra jsme se rozhodli udělat výjimku. Již dvakrát jsme ho neuvolnili a za výbornou práci, kterou pro klub odvedl, si naši podporu zaslouží. Neevidujeme žádnou oficiální nabídku, je však možné, že hráč v zimním přestupovém období klub opustí," řekl Tvrdík.

Přání odejít na hostování projevil kvůli ME do 21 let slovenský záložník Jaroslav Mihalík a stejný osud zřejmě potká i nejdražší letní posilu Gina van Kessela. "Pravděpodobně odejde na hostování, máme na něj nabídky z jiných klubů. Chceme, aby pravidelně hrál, ale do základní jedenáctky Slavie se zatím neprobojoval," prohlásil Tvrdík.

Ze zdravotních důvodů nejspíš ve Slavii skončí gruzínský záložník Levan Kenija a zřejmě odejde i obránce Jan Mikula.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč