Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia žádá o klid. Kúdela je veřejně odsuzován bez důkazu, uvedl Tvrdík

Kamara a Kúdela při zápase Rangers vs. Slavia. foto: Reuters

Aktualizováno
Praha - Fotbalová Slavia v nejnovějším prohlášení ke kauze Ondřeje Kúdely a Glena Kamary píše, že vyšetřování doposud neodhalilo, že by její stoper soupeře rasisticky urazil. Předseda představenstva Jaroslav Tvrdík zároveň žádá „okamžité zastavení stupňujícího se předpojatého tlaku představitelů klubu Rangers (...) na vyšetřovatele UEFA i policii.“
  14:35aktualizováno  15:13

Tvrdík reaguje na Stewarta Robertsona, šéfa Rangers, který se k případu údajného rasismu vyjádřil v úterý pro Sky Sports.

Robertson zdůraznil, že boj proti němu musí být víc než pouhým gestem. Ocenil také podporu, které se skotským šampionům a Kamarovi dostala od ostatních týmů jako Celtiku, Dundee United či skotské reprezentace.

Navíc podotkl, že má o Kúdelově vině jasno.

„Dle reakce Glena a Bonganiho Zungua je zřejmé, že bylo vyřčeno něco strašného. Poté, co jsem incident viděl na videu, naprosto nepochybuji o tom, co se tam stalo,“ nechal se slyšet.

To se Slavii, která už dříve vyzývala k uklidnění vášní, nelíbí.

„Předseda představenstva SK Slavia Praha, Jaroslav Tvrdík, požaduje okamžité zastavení stupňujícího se předpojatého tlaku představitelů klubu Rangers (naposledy veřejné prohlášení šéfa klubu, pana Stewarta Robertsona, ze dne 30. března 2021) a dalších veřejně činných osob ve Skotsku na vyšetřovatele UEFA i policii ohledně prošetřovaných incidentů,“ uvedl klub v prohlášení. 

Alfredo Morelos se vzteká nad Peterem Olayinkou, k oběma přichází Kúdela.
Manažer Rangers FC Steven Gerrard a Ondřej Kúdela.

„Probíhající vyšetřování vedená ze strany UEFA i místní policie dosud nepřinesla žádná zjištění. Náš hráč Ondra Kúdela je však již nyní veřejně ‚odsuzován‘ bez jakéhokoliv důkazu; je obětí předsudků a presumpce viny,“ poznamenal Tvrdík.

Slávistický šéf také prozradil, že inspektor UEFA stále prošetřuje oba incidenty - údajný rasismus i to, že Kamara podle pražského klubu Kúdelu po utkání fyzicky napadl. Lhůta k vypracování zprávy byla vyšetřovateli prodloužena do pátého dubna.

„Věříme v proces založený na důkazech a právu, přičemž Ondra i náš klub poskytují veškerou potřebnou součinnost příslušným orgánům. Předložili jsme důkazy, které z našeho pohledu Ondru očišťují z nedůvodného nařčení z rasismu,“ uvedl Tvrdík a namítl, že Rangers zásadně mlčí o druhém incidentu.

„Delegace Rangers si přála promluvit s Ondrou, aby objasnila údajnou rasovou urážku. Rozhovor měl proběhnout v tunelu pod patronátem a za přítomnosti delegace UEFA i trenérů obou týmů. Kamery pokrývající místo setkání ale byly úmyslně zahaleny a pan Kamara poté, bez varování a zjevně bez úmyslu cokoliv si vyříkat, surově napadnul Ondru tak, že ho udeřil do obličeje,“ připomněl slávistický šéf.

„Ještě zkoušel pokračovat v boji a pak prchnul do šatny společně s panem Gerrardem bez jediného slova omluvy. Je to ostudný incident.“

Podle Tvrdíka dochází ze strany některých zúčastněných a části britských médií k nárůstu xenofobních předsudků vůči lidem ze střední a východní Evropy. Řekl také, že se Rangers snaží zakrýt brutální hru svého týmu - narážel mimo jiné na hrozivý faul Kemara Roofea, který způsobil vážné zranění brankáři Ondřeji Kolářovi.

Předseda představenstva Slavie ještě zdůraznil, že jedním z pilířů klubové politiky je boj proti rasismu, xenofobii a nesnášenlivosti obecně.

Manažer Rangers FC Steven Gerrard a Ondřej Kúdela.

Ne, ani necelé dva týdny po vyhrocené odvetě, kterou pražský tým v Glasgow vyhrála 2:0 a postoupila mezi nejlepších osm týmů v soutěži, stále není klid. A patrně ještě nějaký čas nebude.

„Ve strachu o zdraví svých spoluhráčů jsem neudržel emoce na uzdě,“ připustil po drsném zápase sám Kúdela. „Nařčení z rasismu však naprosto odmítám,“ zdůraznil v rozhovoru.

Kúdela si v závěru utkání, po jednom z mnoha ostrých faulů hráčů Rangers, našel záložníka Kamaru, kterému se zakrytými ústy během sekundy cosi pošeptal do ucha. Tvrdí, že mu řekl „You‘re a f...ing guy.“

Podle protistrany však zaznělo něco o „za...né opici,“ proto nyní (nejen) Rangers volají po tvrdém trestu.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!