Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Slavia zesměšnila Spartu čtyřmi góly

Sport

  19:23
PRAHA - Jak ještě může hrdá Sparta klesnout? To nejspíše nikdo netuší. Pravdou je ovšem fakt, že dnešní potupná porážka 1:4 v derby se Slavií Letná nepamatuje dlouhá desetiletí. Slavia míří neohroženě za titulem. Sparta se naopak propadá stále níže.

Gesto Vladimíra Šmicra je výmluvné. Slavia vyhrála zaslouženě. foto: ČTK

Na výmluvy a alibi není čas ani místo. Dnešní zápas na Letné ukázal, že jedinou možností je pořádný průvan prostorami kdysi nedobytné fotbalové tvrze. Slavia ztrapnila svého soka čtyřmi brankami a pokud by některé situace ve finální fízi vyřešili její hráči lépe, mohla vyhrát ještě výrazněji.

Zápas jsme pro vás sledovali ZDE.

Uběhlo šest minut zápasu a slávistické štístko Vladimír Šmicer začalo splácet důvěru, kterou do něj vložil kouč Jarolím. Po pěkné akci a závaru ve sparťanském pokutovém území se sám před Kozáčikem na dvakrát nemýlil - 0:1. Kdo by očekával, že se Sparta do svého soka opře, šeredně se spetl. Sešívaní nápaditou a jednoduchou hrou kontrolovali vývoj zápasu. A v 31. minutě to bylo již 0:2. Hlavičkují Tavares se mohl Kozáčika zeptat kam to chce, široko daleko nebyl na malém vápně jediný sparťanský hráč.

Slávisté se ale neradovali dlouho. Ze snění o snadném pokoření nenáviděné Letné je vytrhla první povedená kombinace domácích a gólová odpověď Sparty v osobě Kamila Vacka - 1:2. Do konce poločasu se hrálo nahoru dolů, další branka ovšem nepadla.

Nadprůměrný zápas se ve druhé půli vinou obou týmů mírně pokazil. Slavia se stáhla a Sparta nebyla proti její koncentrované obraně schopna nic kloudného vymyslet. Na hřiště postupně přišli útočníci Zeman, Došek a Holenda, vše marné. V 58. minutě to již mohlo být o dva góly, Necidovi však osmou ligovou trefu upřeli špatně odmávaným a odpískaným ofsajdem rozhodčí.

Co se nepovedlo Necidovi, zařídil opět Šmicer. Slávisté rozehráli pěkný ťukes na jeden dotek a na jeho konci byla skórující slávistická legenda - 1:3 (Tento gól ale naopak z ofsajdu padl). Sparťanský tlak v závěru byl velmi slabý a platonický. Nejzajímavější moment nabídl "karatista" Vacek, který byl za svůj kop do Belaidova obličeje odměněn jen žlutou kartou. V nastavení zpečetil potupu Sparty další zásahem střídající Šenkeřík - 1:4.

Slavia vyhrála zaslouženě, na Spartě se dá očekávat pořádná bouřka. Kdo její řádění odnese ukážou následující hodiny a dny. Svěřenci Karla Jarolíma vedou nyní ligu o 2 body před Mladou Boleslaví. Nejvyšší fotbalová soutěž bude kvůli reprezentační pauze pokračovat až za dva týdny.

VÝSLEDEK:
Sparta Praha - Slavia Praha 1:4 (1:2)
Branky:
31. Vacek - 5. a 69. Šmicer, 30. Tavares, 90.+2 Šenkeřík. Rozhodčí: Příhoda - Filípek, Kordula. ŽK: Kučera, Vacek - Belaid. Diváci: 20.565 - vyprodáno.

SESTAVY:
Sparta: Kozáčik - Voříšek, Řepka, Kučera, Kladrubský - Kulič (64. Zeman), Kisel, Hušek, Vacek (81. Holenda), Matušovič (64. L. Došek)- Slepička. Trenér: Lavička.

Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Belaid, M. Jarolím (84. Šenkeřík), Tavares, Šmicer (71. Janda), Černý (79. Latka) - Necid. Trenér: K. Jarolím.

Autoři: