Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Slavie potřebuje ve Valencii bodovat, jedině tak oživí šance na postup

Sport

  9:54aktualizováno  15:40
VALENCIE - Fotbalisté pražské Slavie se pokusí ve čtvrtek večer na hřišti Valencie zapomenout na předchozí debakl s Lille a oživit naděje na postup ze základní skupiny Evropské ligy. I když je český mistr před utkáním velkým outsiderem, potřebuje po dvou prohrách nutně bodovat. Další neúspěch by srazil jeho šance na účast ve vyřazovacích bojích do oblasti teorie.

Slavii se letos v evropských soutěžích nedaří foto: ČTK

Slávistům se letos v pohárech nedaří. Po vyřazení v předkole Ligy mistrů od Tiraspolu sice prošli do hlavní fáze Evropské ligy, ale tam zatím tápou. Po porážkách 0:2 v Janově a 1:5 doma s Lille uzavírají tabulku skupiny B a s hrozivým skóre 1:7 jsou nejhorším týmem v soutěži.

Pokud nechtějí Pražané už v polovině základní části ztratit reálnou naději na postup, musejí ve Valencii bodovat, nejlépe vyhrát. "O postupu se teď nechci bavit. Chtěli jsme uspět doma s Lille, ale to se nepodařilo. Víme, co nás čeká teď. Těžko přemýšlet, jestli postoupíme nebo ne. Každopádně chceme uhrát co nejlepší výsledek a uvidíme, co bude dál," řekl dnes novinářům Jarolím. "Nejlepší by bylo samozřejmě vyhrát," usmál se.

Slávisté mohou ve čtvrtek jen překvapit, bilance i forma hovoří pro Valencii. Španělský klub vede spolu s Lille tabulku a v domácí soutěži naposledy odolal nájezdům slavné Barcelony. Uhrát přitom mohl i lepší výsledek než bezbrankovou remízu. "Jsme spokojeni s výkonem, ale smutní, že jsme nevyhráli. Když podobný výkon zopakujeme proti Slavii, věřím, že vyhrajeme," řekl španělským médiím domácí kouč Unai Emery.

Statistiky Slavii moc šancí nedávají, bookmakeři mají jasno

Zatímco Pražané vyhráli jediný z posledních 21 pohárových duelů, Valencie je v evropských soutěžích už 14 utkání neporažena. Od českých týmů nikdy nedostala gól a dobré vzpomínky má i na Slavii, jíž před 13 lety vyřadila po venkovní výhře 1:0 a domácí remíze 0:0 z Poháru UEFA. Pražanům nevěří ani bookmakeři, kteří na jejich výhru vypsali nejvyšší kurz ze všech 24 čtvrtečních zápasů (14:1).

"Včera v Lize mistrů došlo ke spoustě překvapení. Kdyby se zrodilo další zítra v našem zápase, bylo by to hodně příjemné," prohlásil Jarolím s tím, že slávisté nemají co ztratit. "Rozhodně neodlítáme s tím, že budeme chtít Valencii přehrát. Musíme být hlavně aktivní v obranné činnosti, snažit se přistoupit k soupeři a nenechávat mu moc prostoru." Slávistické šance může značně ovlivnit, zda nastoupí kanonýr David Villa.

Nejlepší střelec loňského Eura a jeden z kandidátů na zisk Zlatého míče utrpěl začátkem října zranění stehenního svalu a podle původních prognóz měl chybět tři týdny. V posledních dnech se však uzdravil natolik, že už naplno trénuje. Z Villovy formy jde strach, navzdory zranění stále vede střeleckou tabulku španělské ligy a trefil se i proti Janovu.

Český šampion i nadále zápolí s marodkou. Oslabená je především záložní řada, kde chybějí Ladislav Volešák, Jaroslav a Milan Černí a Petr Janda.

Chytat bude "čaroděj" Vaniak

Vedle dalších dlouhodobých marodů Josefa Kaufmana a Tomáše Pekharta zůstali v Praze i Vladimír Šmicer, který má svalové problémy, a zraněný lotyšský brankář Deniss Romanovs. Nahradí ho zkušený Martin Vaniak, kterému Jarolím v pondělí oznámil, že bude zbytek podzimu jen náhradníkem.Ve výpravě je i mladý gólman Jan Hanuš. "Jestli se nestane nic zásadního, chytat bude Vaniak," řekl Jarolím.

Mimo hru ve čtvrtek určitě zůstane další z valencijských hvězd David Silva, který si proti Barceloně narazil žebra, a také záložník Joaquín. V minulých dnech netrénovali ani středopolař Manuel Fernandes, bek Carlos Marchena a Nacho Gonzalez.

Domácí kouč bude možná šetřit některé hráče na víkendový ligový duel, ale úvahy o podcenění Slavie vehementně odmítá. "Je pravda, že Slavii se v lize momentálně tolik nedaří a v Evropské lize má na kontě nula bodů, ovšem sehrála dva zajímavé zápasy. Největším nebezpečím je její psychická síla," varoval Emery. "Každopádně je důležité, abychom zvítězili. Se sedmi získanými body bychom byli blízko postupu," dodal.

Zápas začne ve čtvrtek ve 21:05, řídit ho budou belgičtí rozhodčí v čele s hlavním sudím Sergem Gumiennym. Přímý přenos bude vysílat ČT4.

Předpokládané sestavy

Valencie: César Sanchéz - Miguel, Navarro, Dealbert, Bruno - Albelda, Banega, Pablo, Mathieu - Mata, Žigič (Villa).

Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Vomáčka, Čelůstka - Vasiljevič, Belaid, Ragued, Hloušek - Naumov, Šenkeřík.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!