Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavii opustil pan Nenahraditelný. Jak si bez Součka v Edenu poradí?

Tomáš Souček v dresu West Hamu. foto: West Ham United

Lagos, Portugalsko (Od našeho zpravodaje) - Na parťáka býval zvyklý. Nejenže se o něj mohl opřít na hřišti, klábosili i na pokoji, při snídani nebo dlouhých přeletech na pohárové zápasy a soustředění. Ve středu na Ruzyni už musel Petr Ševčík hledat nového spolusedícího a spolubydlícího.
  21:33

Stejně jako celá fotbalová Slavia si zvyká na život bez Tomáše Součka, který odpoledne podle očekávání podepsal smlouvu ve West Hamu United, pózoval v modročerveném dresu s osmadvacítkou na zádech a večer jako divák sledoval zápas nových spoluhráčů s Liverpoolem.

Na soustředění v portugalském Lagosu si mezitím tým zvykal na začátek éry bez kapitána - což je jen jedna z mnoha rolí, kterou Souček zastával a ve které na něj Slavia spoléhala.

„Že tu Tomáš nebude, je pro nás jednoduše velká ztráta,“ líčil kouč Jindřich Trpišovský na hřišti u hotelu Cascade, nad kterým kroužili rackové. „Přicházíme o kapitána, podle mě o nejlepšího českého hráče a taky o skvělého člověka.“

Trpišovský, vedle kterého při nástupu do letadla cupital syn Nicolas, dobře ví, že ve městě na nejjižnějším cípu Portugalska čeká slávisty kromě příjemných teplot kolem dvacítky a romantického výhledu na skalnaté pobřeží především spousta práce.

Úsměv na tváři Tomáše Součka po transferu do West Ham United.

Tomáš Souček byl představen před zápasem West Hamu s Liverpoolem.

Slavia se mění před očima a je otázka, jestli průvan v kabině není až příliš silný a nevymete z Edenu kouzlo týmu, který zatím bezkonkurenčně kraluje Česku.

Během půl roku se rozloučila s devítkou hráčů, kteří na jaře výrazně pomohli k titulu: pustila obranné stožáry Deliho a Ngadeua, produktivního záložníka Stocha, mazáky Škodu s Hušbauerem, poctivce Zmrhala, kometu Krále, užitečného náhradníka van Burena.

Stokrát můžete namítnout, že si mezitím trenéři přivedli posily, které klíčové muže - třeba společnými silami - zvládnou zastoupit.A teď i Součka, což se dlouho dopředu čekalo.

Jenže Souček je opravdu jen jeden.

Originál, samorost, nevídaný dříč a zároveň dobrá duše, což je ve fotbalovém světě zcela výjimečná kombinace.

I ve West Hamu spoléhají na to, že v něm našli poklad. Má být jedním z těch, na které bude kouč Moyes spoléhat během jara, kdy potřebuje tým uchránit od sestupu.

1. Tomáš Souček - Kapitán a největší tahoun Trpišovského Slavie. Tomáš Souček...
Utkání 15. kola první fotbalové ligy: SK Slavia Praha - FC Baník Ostrava, 2....
Tomáš Souček se raduje z prvního gólu Slavie.
Nicolae Stanciu se raduje z gólu s Tomášem Součkem.

Tomáš Souček v dresu Slavie.

Slavia si ve zbytku sezony zřejmě bez Součka zvládne poradit, ale co dál? Trpišovský dobře věděl, proč o něm mluví jako o computeru a proč několikrát zdůrazňoval, že Součka nepůjde nahradit. Jako když ztratíte klíč a do zámku se zoufale snažíte napasovat jiný - nepůjde to.

„Tomáš je atyp, jako byl třeba Honza Koller. Druhého takového prostě nenajdeme,“ ví Trpišovský. „Rok a čtvrt se rozhlížíme po celé Evropě a vidíme, že je nenahraditelný.“

Proto Slavia bude muset pozměnit herní styl, ve kterém se kolem majáku jménem Souček točil svět. Běhat za dva, vyhrávat důležité souboje, zakládat akce, měnit rytmus hry a ještě střílet góly - tak široký byl záběr vytáhlého kapitána.

O jeho roli se teď budou dělit ti, kteří přišli. Nikdo z nich ale nebude dokonalým řešením.

Elegantní Liberijec Oscar, o kterého stál i Manchester City, může zastat stejnou pozici a možná se na něj i lépe dívá, ale je jiný typ. Chybějí mu Součkovy centimetry a zatím i vůdčí schopnosti a schopnost usměrňovat: česky ani anglicky toho moc nenamluví a ke spoluhráčům si teprve hledá cestu.

Tomáš Souček s dresem West Hamu.
10. PROSINCE: SE VZTYČENOU HLAVOU. Dortmund - Slavia 2:1 aneb červenobílé...

Talentovaný Patrik Hellebrand, za kterého Slavia poslala na Slovácko dvacet milionů, patří k největším českým nadějím, ale zatím se v lize teprve rozkoukává - a než se zabydlí v mistrovském kádru, může to trvat několik měsíců.

Na Součkově místě může naskočit i snaživec Traoré nebo Takács, kterého původně Slavia přiváděla jako stopera. Ale nikdo z nich díru po nepostradatelném kapitánovi stoprocentně nezacelí.

Pro Slavii je dobře, že Součkův odchod načasovala na zimu a na chvíli, kdy má v čele tabulky téměř nedostižný náskok. Během jara si nemusí všechno sednout hned, chyby se dají odpustit a nedostatky postupně odstraňovat.

V Portugalsku pro ni tahle práce právě začala.