Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Barcelona pracuje jako dětská houpačka, kritizuje uznávaný Cruyff

Sport

  16:22
PRAHA - Johanu Cruyffovi, slavnému fotbalistovi a později trenérovi, není lhostejný současný osud Barcelony, která v minulém týdnu vypadla ve čtvrtfinále Ligy mistrů a ve španělské nejvyšší soutěži porážkou v Granadě nejspíš přišla o reálnou šanci na titul.

Skvělá práce! Neymar a Xavi Hernandez. foto: Reuters

Dokud sám hrál, byl Cruyff  hlavním představitelem tak zvaného totálního fotbalu. Po jednom z ligových zápasů v dresu Ajaxu o něm nizozemští novináři psali jako o Pythágorovi v kopačkách. Slavný mistr baletu Rudolf Nurejev měl při pohledu na jeho technické finesy prohlásit, že v tomto případě jsou "umění a tělo geniálně poskládány".

Cruyffa v katalánském klubu dodnes považují za reformátora, tvůrce velké Barcy, který ji na přelomu osmdesátých a devadesátých let pozvedl z popele. Předtím, než se zde ujal role trenéra, získala FC Barcelona za 28 let dva tituly. S ním na lavičce to byla čtyři ligová prvenství v řadě (1991 až 1994) a v roce 1992 i triumf v nultém ročníku Ligy mistrů.

Johan Cruyff

Mezi roky 1969 až 1977 se tento Nizozemec (nar. 25. 4. 1947) dostal pokaždé mezi sedm nejlepších fotbalistů Evropy, což se povedlo už jen Franzi Beckenbauerovi, třikrát Zlatý míč získal (1971, 1973 a 1974).

S Ajaxem Amsterdam vyhrál třikrát Pohár mistrů evropských zemí, nynější Ligu mistrů (1971, 1972, 1973), počtvrté to dokázal jako trenér Barcelony (1992). S Ajaxem vyhrál sedm domácích titulů jako hráč a dva jako trenér (1986, 1987), s Barcelonou vyhrál španělskou ligu jednou (1974) a čtyřikrát v roli kouče (1991 až 1994). V roce 1974 dovedl tým Nizozemska až do finále MS v Německu.

"Rozhodně nesouhlasím s tvrzením, že Messi odchodil odvetu s Atlétikem v Lize mistrů a potom i sobotní zápas v Granadě (dvakrát 0:1). To je absolutní nesmysl," pravil sedmašedesátiletý Cruyff v rozhovoru pro chorvatský deník Jutarnji list v Barceloně.

"Vždyť o několik dní dřív byl v El Clásiku nejlepší na hřišti! Všechno se točilo kolem jeho osoby, hrál kouzelně. Také v duelech s Atlétikem a Granadou byl nejnebezpečnějším hráčem Barcelony a jen osud tomu chtěl, že neproměnil svoje šance."

Pro neobvyklou zranitelnost svého někdejšího klubu má Cruyff vysvětlení. "Je to velmi jednoduché. Vedení Barcelony se v posledních čtyřech, pěti sezonách dopouštělo katastrofálních chyb. Proto klub postrádá kontinuitu, jakou měl v letech 2006 až 2011, kdy třikrát ovládl Ligu mistrů.

Neexistuje systematický plán, nejsou stanovena pevná pravidla. Barcelona dnes pracuje jako dětská houpačka - chvíli nahoře, chvíli dole. Výkonnost by měla být trvalá nebo dokonce stoupat směrem k nejdůležitějším zápasům sezony, to se ale neděje. Všechno je to důsledek vlivů, které přicházejí z prostředí mimo hráčskou kabinu. Tam začíná celý problém," byl kritický Cruyff.

Neymar jako oběť

Někteří pozorovatelé tvrdí, že největší potíž je v inflaci hvězd, které se vzájemně nesnášejí, a svádějí vinu na Brazilce Neymara. Co si myslím Cruyff?

"Nikdy bych nekritizoval Neymara, protože on je v tomto příběhu oběť. Je to skvělý hráč pro budoucnost, ale přišel do Barcelony loni jako jedenadvacetiletý a hned se stal nejlépe placeným hráčem. Chápejte - nejlépe placeným v kabině, která do té doby vyhrála všechno, co se vyhrát dá.

Přivedete fotbalového mladíčka do společnosti třicetiletých, ze kterými je málem nepřehledná sbírka trofejí, a ještě mu dáte dvojnásobný plat než ostatním! Jak si myslíte, že se starší spoluhráči cítí? Ten tah, to byla obrovská chyba. Chyba Neymarova agenta (jeho otce), stejně jako chyba klubu, který se nechal vydírat."

Donedávna se celý svět klaněl fotbalu, který vlastně začal už Cruyff a rozvíjel jej s pomocí Pepa Guardioly. Nyní se ale zdá, že soupeři už tuto filozofii, kdy katalánský tým drtivou většinu času ovládá balon a tudíž i hru, přečetli. Je to konec nekonečného držení míče?

"Hra se skládá z mnoha částí, nejde jen o to, jestli se soupeř přizpůsobil. Základní otázka zní: kdo rozhoduje a kdo vydává příkazy? To může dělat jen jedna osoba. Trenér, samozřejmě. Jenže co se děje, když kouč v tomto směru naráží na nepochopení ve smyslu fotbalové odbornosti? Dneska to řeší i trenér Martino a přicházejí potíže. Ptá se vůbec někdo z příznivců, proč odešel Guardiola?" položil Cruyff otázku.

Guardiola nesnesl našeptávače

Svou odpověď ještě upřesnil. "Když jsem trenér, nesu zodpovědnost za výběr hráčů i za výsledky. Kluboví funkcionáři mě můžou vyhodit, pokud se jim můj způsob práce nelíbí. Anebo mě můžou nechat pracovat, ale i rozhodovat. Fotbal nemá rád mnoho šéfů. A Guardiola nesnesl našeptávače a radílky."

Současný fotbal se Cruyffovi příliš nezamlouvá. "Nejsem z něho nadšený. Mám pocit, že je příliš mnoho hráčů, kteří nemají smysl pro pouliční fotbal. Co tím myslím? Je to mentalita, kdy jste připraveni na všechno a ve vteřině reagujete na změny.

Chce to rychlost v každém ohledu - s míčem, bez míče, v rozhodování. Tady je čerstvý příklad. Jak mohl Real Madrid proti Borussii Dortmund málem ztratit postup do semifinále Ligy mistrů? Doma vyhrál 3:0 a v odvetě daroval Němcům dva góly po ohromných chybách. Proč se nepoučil z první? A kromě toho - jak se tak silný tým vůbec může rozhodnout pro defenzivu, když dobře ví, že nejlepší obranou je útok?"

Favority blížícího se mistrovství světa jsou podle Cruyffa Jihoameričané. "To nám říkají zkušenosti, vždyť Evropané na šampionátu v Jižní Americe titul nikdy nezískali. Okruh favoritů se tím pádem zužuje. Jsou jimi Brazílie a Argentina, až druzí v řadě jsou Španělé a Němci. Španělsko podle mě bude mít potíže, a nejen proto, že se na ně každý bude chtít vytáhnout. Tráva v Brazílii je jiná, pomalejší než na španělských stadionech," pokýval hlavou.

Na téma "německý fotbal" se slavný hráč minulosti rozhovořil velmi ochotně. "Někomu se může zdát, že ten německý fotbalový stroj, který známe z minulého století a který silou vůle semele každého soupeře, se změnil.

Tak bych to ale neviděl. Němci neopustili svou typickou houževnatost, jen ji v reprezentaci zdokonalili o nové prvky. Nezapomínejme, že Německo mělo vždycky výtečné fotbalisty," upozornil Cruyff, podle něhož je týmem budoucnosti Bayern s Guardiolou na lavičce.

"Protože když se podíváte na organizaci klubu, tak v Mnichově všechno funguje dokonale. Bayern má skvělé hráče a výborného trenéra, jasnou hierarchii. Stadion je pokaždé plný, vydělávají hodně peněz. Ano, na nějaký čas přišli o Uliho Hoenesse, ale to ve věcí výsledků týmu nebude rozhodující."

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...