130 let
Gary Speed

Gary Speed | foto: Reuters

Slavný Velšan Speed se možná oběsil nechtěně

Sport
  •   19:47
WARRINGTON (Británie) - Bývalý slavný velšský fotbalista a později trenér reprezentace Gary Speed se možná oběsil na konci listopadu nešťastnou náhodou. Podle hlavního vyšetřovatele nelze z dostupných důkazů potvrdit původní domněnky o sebevraždě. Další hypotézou je, že si vzal život kvůli osobním problémům.

Vdova po dvaačtyřicetiletém populárním Velšanovi vypověděla, že před osudnou nocí se s manželem pohádala a dostala od něj textovou zprávu, že si sáhne na život. Po večeři u přátel se vrátili domů, ale Louise Speedová se vrátila do auta a odjela si na chvíli "vyčistit hlavu". Manželovi se vzápětí nedovolala a pak se ani nedostala zpátky do domu.

"Proto jsem zůstala spát v autě, a když jsem se kolem šesté vzbudila, vyšla jsem na dvůr a oknem jsem ho viděla oběšeného v garáži," vypověděla s pláčem Speedová. Policie na místě nezjistila žádné podezřelé okolnosti.

"Důkazy neumožňují jasně říci, zda to bylo úmyslné, nebo náhodné. Možná seděl na schodech do garáže s provazem kolem krku a usnul. Mělo to být po jejich hádce dramatické gesto," řekl soudní koroner Nicholas Rheinberg.

Speedovo tělo našla jeho manželka ráno 27. listopadu. Úspěšný fotbalista vyhrál v roce 1992 s Leedsem anglickou ligu, nastupoval také za Newcastle, Everton, Bolton a Sheffield United. V Premier League odehrál 535 zápasů, vůbec jako první překonal metu 500 utkání.

Za národní tým nastoupil pětaosmdesátkrát. Trenérskou kariéru zahájil na podzim 2010 v Sheffieldu a krátce nato převzal velšskou reprezentaci. Postoupit na mistrovství Evropy se mu však nepodařilo. Byl otcem dvou synů.

Autor: ČTK