Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Pelta: Na fotbalovou špínu jsme krátcí. Kauzu už řeší policie

Sport

  15:13aktualizováno  18:07
PRAHA - Tajemstvím zahalenou fotbalovou kauzu už šetří policie. Šéf českého fotbalu totiž dnes předal "záhadnou složku" do rukou protikorupčních detektivů. I proto se v prostředí nejpopulárnějšího tuzemského sportu stále častěji ozývají slova korupce, podplácení...

Miroslav Pelta foto: ČTK

V úterý byl předseda Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta po schůzce se šéfem Sparty zdrcen. Daniel Křetínský mu totiž předal výbušnou složku, která údajně detailně rozkrývá špinavé zákulisí českého fotbalu.

"Po poradách ohledně postupu jsem se rozhodl okamžitě jednat. Zhruba 26 hodin od převzetí informací jsem se sešel se šéfem protikorupční policie Tomášem Martincem a dal jsem mu podnět, na základě kterého může policie zahájit šetření. Pan ředitel mě ujistil, že se jeho útvar bude podnětem zabývat," prozradil Pelta.

"Policii jsem případ předal, protože mi to doporučili právníci. Asociace nebyla schopna takový případ sama řešit," vysvětlil vývoj v kauze.

Křetínský v akci

Mezitím se hlavní aktér případu - šéf Sparty Daniel Křetínský - sešel s ministrem spravedlnosti. "On má zájem, aby někteří lidé ve fotbale byli šetřeni co možná nezávisle. Já ten zájem mám stejný. A já mu pouze doporučil, protože má strach z podjatosti místních orgánů činných v trestním řízení, aby se obrátil přímo na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana," popsal "krátkou operativní schůzku" ministr Pavel Blažek.

"My jsme vůbec nerozebírali konkrétně, o co jde. On jenom říkal, že se ve fotbale dějí nějaké jevy, a ptal se mě jako ministra spravedlnosti, jak to udělat, aby to orgány vyšetřovaly opravdu nezávisle," řekl Blažek. Za nejvyšším žalobcem Křetínský zatím nebyl.

Šéf fotbalu Pelta ani po středečních jednáních neprozradil, koho nebo čeho se informace od Křetínského týkají a jak závažné jsou. "Byl jsem policií vyzván, abych neposkytoval podrobnosti, a nemařil tak vyšetřování. Věřím, že uvolnění informací nadejde co nejdříve, protože víme, že veřejnost chce být podrobně informována. Do té doby žádám o strpení," řekl Pelta.

Policie mlčí

Podrobnější informace o kauze nechtěla sdělit ani policie. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej pouze potvrdil, že Pelta Martincovi předal podnět k šetření a ředitel útvaru rozhodl, že se protikorupční policie bude případem zabývat.

Podle Pelty nemá fotbalová asociace dostatečné prostředky, jak informace od Křetínského ověřit natolik, aby mohl být někdo obviněn. "Rozhodl jsem se proto pro řešení cestou policie. Nemáme potřebné nástroje a možnosti, abychom dokázali ta podezření prošetřit a prokázat, že k provinění skutečně došlo," řekl Pelta. "Teď je to na policii a my jsme jí plně k dispozici," dodal.

Zatím nechtěl ani potvrdit, že se skutečně jedná o korupci, ačkoliv se případem zabývá protikorupční policie. "Nemohu to potvrdit, protože o korupci půjde, až pokud policie řekne, že o korupci jde," prohlásil Pelta.

Připustil však, že by se informace měly týkat osob z vedení profesionálního fotbalu. "Při zvolení do funkce jsem říkal, že za většinu lidí v profesionálním fotbale bych dal ruku do ohně. Teď po těchto informacích mám u některých lidí otazník," řekl předseda FAČR.

Liga běží dál

Informace od Křetínského prý nepředal dalším lidem ve vedení FAČR včetně svých místopředsedů Jindřichu Rajchlovi, Dušanu Svobodovi a Daliboru Kučerovi, s nimiž dnes také jednal. "Předal jsem to jen policii. Komukoli jinému něco říkat bych v této situaci považoval za nešťastné," dodal.

Pelta je přesvědčen, že vyšetřování nenaruší ligovou soutěž. "V žádném případě to nenaruší průběh soutěže. Teď se bude vše prošetřovat, až pokud by se něco prokázalo, bude se tím zabývat disciplinární komise a budeme to řešit na úrovni FAČR," dodal Pelta.

Autoři: , ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!