Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Naděje na úspěch zhatily chyby v defenzivě. Slavie neproměnila šance a z Izraele odjíždí bez bodu

Fotbalisté Beer Ševy si po Plzni poradili také se Slavií. foto: Reuters

Aktualizováno
Beer Ševa - Minulý rok proháněli giganty v Lize mistrů, letos se musí spokojit jen s Evropskou ligou. A pohárová pouť fotbalistů Slavie neodstartovala vesele. Svěřenci trenéra Trpišovského doplatili na hřišti Hapoelu Beer Ševa, který nedávno zaskočil i Plzeň, na neproměněné šance a prohráli 1:3.
  18:15

„Zápas z mého pohledu ovlivnily dvě věci. První je, že jsme nedokázali proměnit šance, které jsme měli, tak, abychom vedli, což by nám umožnilo hrát do rychlého protiútoku. Naopak jsme první inkasovali. Druhá věc je samozřejmě chování při obdržených brankách, protože soupeř měl čtyři útoky a dal z toho tři góly a jednou těsně minul branku,“ řekl na videokonferenci kouč Pražanů Jindřich Trpišovský.

Petr Ševčík v souboji o míč s hráčem Beer Ševy.
V základní sestavě Slavie nastoupil i Oscar Dorley.

Hapoel na cestě do hlavní fáze Evropské ligy zvládl všechna čtyři předkola, Slavii do soutěže odsoudilo vyřazení od Midtjyllandu ze 4. předkola Ligy mistrů. Zápas se uskutečnil ve městě Petach Tikva, jelikož aréna Turner Stadium v Beer Ševě byla v srpnu uzavřena kvůli konstrukčním problémům.

Za Beer Ševu nastoupili v základní sestavě obránce Taha i záložník Josué, přestože stejně jako trenér Abukasis, jeho asistent Barda a náhradní gólman Rahamim měli před utkáním pozitivní test na koronavirus. 

Utkání Slavia - Beer Ševa jsme sledovali online zde

Další tři domácí hráči měli hraniční výsledky testů. Podle izraelského klubu nejde o nově nemocné, proto Hapoel dostal svolení od UEFA.

Úvodní půlhodina nenabídla žádnou šanci. Až poté se dostali ke slovu slávisté, ale Traorého prudkou střelu a Teclovo přízemní zakončení brankář Levita zastavil. 

Domácí šokovali Pražany v 45. minutě, kdy z první příležitosti v zápase udeřili. Stoper Hovorka se s gólmanem Kolářem nedomluvil a Dadyova skákavá přihrávka propadla k volnému Agudelovi, který zakončil do prázdné branky. 

Po změně stran vyrazil Levita Malinského přihrávku a míč jen těsně před brankou minul Tecl. Levitu nepřekonal zpoza vápna Stanciu a z následného závaru ani Kuchta s Provodem. Na druhé straně se Josué pokusil překvapit vyběhnutého Koláře střelou téměř z poloviny hřiště, ale minul.

V 75. minutě se slávisté dočkali, když Provod zakončil Stanciovu přihrávku ranou z první a srovnal. „V tu chvíli jsem věřil (v obrat), zápas jsme kontrolovali a byli lepším týmem. Věřil jsem, že gól na 1:1 to zlomí a rozhodneme,“ uvedl Provod, který v pátek oslaví 24. narozeniny.

Zápas směřoval k remíze, ale Acolatse si čtyři minuty před koncem základní hrací doby naběhl do šestnáctky na Josuého centr a zakončením z voleje nedal Kolářovi šanci. Vzápětí přidal pojistku, když sebral balon chybujícímu Hovorkovi a lobem překonal vyběhnutého Koláře.

„Dali jsme gól na 1:1. Vzápětí jde hráč sám na bránu, to je první varování. Pak dostaneme z našeho defenzivního pohledu neuvěřitelný gól na 2:1 a vzápětí ztratíme míč na 3:1,“ doplnil Trpišovský.

Příští čtvrtek Slavia přivítá doma Leverkusen, za který hraje momentálně zraněný český reprezentant Patrik Schick. Bayer vstoupil do soutěže drtivou výhrou 6:2 nad Nice. Do jarní fáze postoupí první dva celky skupiny.

Základní skupina Evropské ligy

Hapoel Beer Ševa - SK Slavia Praha 3:1

Branky: 45. Agudelo, 86. a 88. Acolaste - 75. Provod. Rozhodčí: Visser - Nijssen, Vanyzere (všichni Belg.). ŽK: Bareiro, Josué, Miguel Vítor, Varenne - Stanciu. Bez diváků.

Sestavy: 

Beer Ševa: Levita - Dadia, Miguel Vítor, Taha (46. Tzedek), Kabha, Goldberg - Sallalich (79. Yosefi), Bareiro, Josué (89. Keltjens), Acolatse (89. Varenne) - Agudelo (70. Meli). Trenér: Abukasis. 

Slavia: Kolář - Kúdela, Hovorka, Bořil - Malinský (58. Masopust), Traoré (46. Stanciu), Oscar (90. Sima), Ševčík (75. Lingr), Provod - Tecl (58. Kuchta), Musa. Trenér: Trpišovský.

Autoři: ,