130 let

Liberci se na úvod EL povedlo zaskočit dalšího favorita. | foto: ČTK

Aktualizováno

Liberec odvrátil černý den českého fotbalu, vydřené vítězství proti Gentu zařídil Júsuf

Sport
  •   20:30
Liberec - Fotbalisté Liberce se vrací do Evropské ligy po čtyřleté odmlce. V kvalifikaci si dokázali poradit i se silnými soupeři jako FCSB či APOEL, a také proti belgickému Gentu plnil roli outsidera. Slovan opět dokázal překvapit a po vítězství 1:0 si připsal překvapivé tři body.

Slovan se v dalším utkání skupiny za týden představí na půdě Crvené zvezdy Bělehrad, která podlehla na hřišti Hoffenheimu 0:2. Do vyřazovací fáze projdou první dva celky. Liberec hraje skupinu pohárů popáté v historii a poprvé po čtyřech letech. Postoupit dokázal pouze v sezoně 2013/14.

Kamso Mara a Júsuf Hilal z Liberce.
Martin Koscelník během utkání proti Gentu.

„Myslím, že nám to trošku zvedne sebevědomí. Ale pořád zůstáváme ve skupině outsiderem. Jedna výhra nedělá skupinu, čeká nás ještě pět zápasů,“ řekl v rozhovoru pro Nova Sport brankář Slovanu Filip Nguyen.

Liberec na rozdíl od Gentu kvůli přerušení české ligy z důvodu koronavirové situace nastoupil k prvnímu soutěžnímu utkání od 4. října. Severočeši se v úvodu rozkoukávali a přečkali dvě velké šance soupeře, který v nedokončené minulé sezoně belgické ligy obsadil druhé místo.

V deváté minutě nejprve Bukariho vychytal Nguyen a za dvě minuty Jaremčuk s libereckým gólmanem přehodil i branku. V 21. minutě zahrozili i Severočeši, kteří do základní skupiny přešli přes tři předkola. 

Utkání Liberec - Gent jsme sledovali online zde

Po chybě bývalého slávistického obránce v dresu Gentu Ngadeua se dostal do úniku Mosquera a po následném Beranově centru vložil do Hilálovy střely v poslední chvíli nohu obránce.

V 28. minutě měli znovu štěstí domácí, které zachránila tyč po Fortunově střele. Prakticky z protiútoku ale udeřil Liberec. Po Mosquerově centru se do odraženého míče opřel Koscelník a Hilál jej zblízka usměrnil do sítě. Bahrajnský útočník navázal na góly z předkol proti FCSB a Riteriai.

Smolný zápas pro Slavii. Každému z nás chybí větší zodpovědnost, hledal příčiny prohry Malínský

Těsně před pauzou při nebezpečném brejku zasáhl na poslední chvíli domácí stoper Tijani. I po přestávce udávali tempo hosté a postupně zvyšovali tlak. V 47. minutě přestřelil Kleindienst, stejně se vedlo po hodině hry Fortunovi. Mezitím Liberečtí s vypětím sil zblokovali dva nebezpečné pokusy. 

Liberci pak pomohla trochu srovnat hru tři střídání, na trávník se poprvé dostala i nová posila Slovanu Sadílek. V závěru však hosté opět stupňovali nápor a Severočechy musel znovu podržet Nguyen. V 79. minutě vytáhl hlavičku střídajícího Depoitreho a pak vyběhl proti Niangbovi.

„Neřekl bych, že jsem hrdinou. Všichni kluci podali zodpovědný výkon. Oni většinu zápasu drželi balon a snažili se to prostrkávat do vápna, ale kluci dobře nabírali jejich náběhy. Co prošlo, to jsem za obranou posbíral já,“ konstatoval Nguyen.

„Víme, že k fotbalu patří štěstí, za tím jsme si dnes šli. Jdeme si pro něj celou dobu a dnes se nám to vrátilo. Párkrát nás podržel Filip (Nguyen) skvělými zákroky a proměnili jsme jednu ze svých tří šancí,“ pochvaloval si liberecký trenér Pavel Hoftych.

Slovan už výsledek udržel a jako jediný ze tří českých zástupců vstoupil do skupiny bodovým ziskem. Gent prohrál páté z posledních šesti utkání. 

„Oni byli před zápasem trochu namistrovaní. Měli výhrady k trávníku, který je podle mě fantastický. Chtěli si odvézt tři body, trochu shazovali kvalitu našeho mančaftu. Ale my respektujeme jejich kvalitu, víme, že jsou to skvělí fotbalisti. Věděli jsme, že uhrát výsledek s takovým týmem můžeme jen absolutní týmovou prací,“ dodal Hoftych.

Základní skupina Evropské ligy

Slovan Liberec - KAA Gent 1:0 (1:0)

Branka: 29. Hilál. Rozhodčí: Schuettengruber - Brandner, Steinacher (všichni Rak.). ŽK: Beran - Marreh, Jaremčuk, Hanche-Olsen. Bez diváků.

Sestavy:

Liberec: Nguyen - Koscelník, Jugas, Tijani, Mikula - Hromada (79. Chaluš), Mara - Pešek (68. Matoušek), Beran (57. Sadílek), Mosquera - Hilál (58. Rabušic). Trenér: Hoftych.

Gent: Roef - Castro-Montes, Ngadeu, Hanche-Olsen, Fortuna (87. Plastun) - Marreh - Bukari, Kums, Botaka (77. Niangbo) - Kleindienst (77. Depoitre), Jaremčuk. Trenér: De Decker.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK