Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Sport

VIDEO: Nice vs. Slavia 1:3. Sešívaní mají jarní boje EL na dosah, zápas okořenila Lingrova parádní rána

Slávisté zvládli důležité utkání v Nice. foto: Reuters

Aktualizováno
Praha - Fotbalisté Slavie zvítězili ve 4. kole základní skupiny Evropské ligy v Nice 3:1 a třetí výhrou po sobě se výrazně přiblížili postupu do jarní fáze soutěže. Pražany poslal do vedení ve 14. minutě Ondřej Lingr, za domácí srovnal po hodině hry Amine Gouiri. O čtyři minuty později vrátil hostům vedení Peter Olayinka, pojistku přidal Abdallah Sima. Nice dohrávalo v závěru bez vyloučeného Hichama Boudaouia.
  20:25

Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského, kteří v prvním vzájemném utkání před třemi týdny vyhráli v Edenu 3:2, mají devět bodů stejně jako Leverkusen. Bayer i s přispěním gólu Patrika Schicka zdolal Beer Ševu 4:1. 

Radost slávistů po gólu Ondřeje Lingra.
Abdallah Sima se prosadil i ve druhém utkání proti Nice.

Nice s Hapoelem mají po třech bodech. Ze skupiny postoupí dva celky. Za týden se Slavia doma utká s Beer Ševou a k postupové jistotě jí stačí remíza.

„Byl to velice náročný zápas po všech stránkách. Tým zahrál skvěle. Je to naprosto zasloužené vítězství. Udělali jsme dvě chyby a vytvořili si spoustu šancí. Kluci ohromně dřeli,“ řekl Trpišovský v nahrávce pro média.

Zápasu, který se kvůli opatřením proti koronaviru odehrál bez diváků, předcházela minuta ticha za zesnulou argentinskou legendu Diega Maradonu.

Slávisté se ujali vedení ve 14. minutě. Lingr si od vlastní poloviny hřiště navedl míč až před vápno Nice a nechytatelnou ranou do horního růžku nedal brankáři Benítezovi šanci. Letní posila z Karviné vstřelila první soutěžní gól za Pražany.

„Stoprocentně to byl můj životní gól. Musím říct, že jsem strašně rád za takový první gól ve Slavii. Vzal jsem si to před polovinou. Věděl jsem, že je za mnou hráč, ale snažil jsem se míč vyvést. Honza Kuchta mi tam ještě řval, ale vzal jsem to na sebe a trefil jsem to parádně,“ uvedl Lingr.

Sparta vs. Celtic 4:1. Další skvělý večer pro Juliše, naděje Pražanů na postup stále žijí

„Orli“, kteří kvůli vysokému počtu hráčů nakažených koronavirem hráli první soutěžní duel po 18 dnech, málem srovnali o šest minut později. Claude-Maurice si naběhl ve vápně za obranu Slavie a zblízka překonal gólmana Koláře, jeho střela však skončila na tyči. 

Na druhé straně zkusil štěstí z úhlu Olayinka, jenže bek Atal jeho zakončení u tyče zastavil. Na konci poločasu Kolář vyboxoval přímý kop Ronyho Lopese. 

Po změně stran vystřelil z hranice šestnáctky Reine-Adelaide, ale Kolář vytěsnil balon na tyč. V 60. minutě Nice srovnalo. Kolář vyběhl proti přihrávce na Atala, který z úhlu trefil tyč. Míč se však odrazil ke Gouirimu, který vyrovnal.

„Byla to moje jasná chyba. Šel jsem tam s tím, že ‚Olie‘ (Olayinka) zaspal, chtěl jsem pomoct týmu. Jsem rád, že nás tenhle moment nezlomil, že jsme zápas zvládli a ukázali jsme, že jsme silné mužstvo,“ konstatoval Kolář.

Utkání jste mohli sledovat živě zde

Vzápětí volný Olayinka po Ševčíkově centru hlavičkoval ve výhodné pozici ve vápně doprostřed branky. O chvilku později se už pětadvacetiletý Nigerijec zapsal mezi střelce, když hlavou po Ševčíkově rohu přesně zamířil.

V 75. minutě přidali hosté pojistku. Sima si naběhl za obranu Nice na Holešův centr a hlavou se nemýlil. V první minutě nastavení uviděl střídající Boudaoui v rychlém sledu po sobě dvě žluté karty.

Vršovický celek vyhrál pátý soutěžní zápas po sobě a venku v evropských pohárech zvítězil po pěti utkáních. S Nice neprohrál ani posedmé.

„Bohužel je to pro nás velké zklamání, chtěli jsme vyhrát. Od chvíle, kdy Slavia dala gól na 2:1, to s námi šlo z kopce. Pravdou je, že postup ze skupiny je kvůli prohře téměř nemožný,“ prohlásil na tiskové konferenci kouč Nice Patrick Vieira.

Základní skupina Evropské ligy

OGC Nice - Slavia Praha 1:3 (0:1)

Branky: 60. Gouiri - 14. Lingr, 64. Olayinka, 75. Sima. Rozhodčí: Nyberg - Hallin, Söderqvist (všichni Švéd.). ŽK: Nsoki, Atal, Schneiderlin, Robson Bambu, Boudaoui - Zima, Bořil, Kúdela. ČK: 90.+1 Boudaoui. Bez diváků.

Nice: Benítez - Atal (66. Ndoye), Robson Bambu, Nsoki, Lotomba - Claude-Maurice (72. Boudaoui), Schneiderlin, Reine-Adelaide, Rony Lopes - Gouiri (78. Pelmard), Maolida. Trenér: Vieira.

Slavia: Kolář - Masopust, Kúdela, Zima, Bořil - Holeš (87. Karafiát), Ševčík - Sima (87. Tecl), Lingr (63. Traoré), Olayinka (87. Malinský) - Kuchta (82. Provod). Trenér: Trpišovský.

Autoři: ,