Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Senzační výhra! Severní Irové pokořili Ukrajinu a mohou stále myslet na postup

Sport

  17:55aktualizováno  19:55
LYON - Fotbalisté Severního Irska na svém prvním evropském šampionátu porazili ve svém druhém duelu Ukrajinu 2:0 a mohou dál snít sen o postupu do osmifinále. Ukrajina je prvním týmem turnaje, který prohrál oba své duely, a je tak blízko vyřazení už ve skupině. Za vítěze se trefil ve 49. minutě hlavou McAuley a historický triumf ostrovního týmu potvrdil v šesté minutě nastavení celého duelu dorážkou McGinn.

Radost ostrovanů. foto: Reuters

Utkání řídila čtveřice českých rozhodčích v čele s Pavlem Královcem, které doplnil slovenský kolega Roman Slyško. Královec zápas v 58. minutě kvůli silnému krupobití v Lyonu přerušil, už po pár minutách ale mohl oba týmy poslat zpět na hřiště.

ON-LINE REPORTÁŽ ZE ZÁPASU UKRAJINA VS. SEVERNÍ IRSKO SLEDUJTE V PODROBNÉ ON-LINE REPORTÁŽI ZDE!

Severní Irsko udělalo před zápasem pět změn v sestavě oproti úvodní porážce s Polskem, díky obměně jedenáctky se na hřišti objevil vedle svého staršího bratra Jonnyho také Corry Evans. Především však taktický tah přinesl výrazně zlepšený výkon.

Ukrajinský kouč Mykhailo Fomenko.
Severoirský trenér Michael O’Neill.

Ukrajina nenaplňovala v prvním poločase roli papírového favorita. Držela sice častěji míč, do slibnějších šancí se však dostával její soupeř. Tu největší měli severoirští fotbalisté po rohu a následné hlavičce stopera Cathcarta, které do růžku branky chyběly jen centimetry.

Ukrajina - Severní Irsko 0:2 (0:0)

(mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii - skupina C, hráno v Lyonu)

Branky: 49. McAuley, 90.+6 McGinn. Rozhodčí: Královec (ČR) - Slyško (SR), Mokrusch - Ardeleánu, M. Paták (všichni ČR). ŽK: Selezňov, Sydorčuk - Ward, Dallas, J. Evans. Diváci: 51.043.

Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Chačeridi, Rakickij, Ševčuk - Sydorčuk (76. Garmaš), Stěpaněnko - Jarmolenko, Kovalenko (83. Zinčenko), Konopljanka - Selezňov (72. Zozulja). Trenér: Fomenko.

Severní Irsko: McGovern - Hughes, Cathcart, McAuley, J. Evans - Ward (68. McGinn), C. Evans (90.+3 McNair), Davis, Norwood, Dallas - Washington (84. Magennis). Trenér: O'Neill.

Když časomíra na stadionu v Lyonu ukázala 24 minut, tribuny rozezněl potlesk severoirských příznivců. Ti tak uctili památku Darrena Rodgerse, čtyřiadvacetiletého fanouška, který zemřel v Nice poté, co v opilosti přelézal zábradlí a spadl na kamenitou pláž.

Hned po přestávce se mohli po rohu prosadit Ukrajinci, první gól ale dali Severní Irové. V 49. minutě zahrál Norwood přímý kop z velké dálky do vápna a McAuley poslal míč hlavou k vzdálenější tyči. Zapsal se tak do dějin coby první střelec své země na evropském šampionátu.

Největší šance Ukrajiny přišla v 71. minutě, kdy Kovalenko vypálil z hranice pokutového území metr vedle. Ukrajinci protivníka ve druhém poločase hodně zatlačili, na vyrovnání ale nedosáhli.

V samém závěru šestiminutového nastavení, které Královec nařídil, ještě severoirskou radost zdvojnásobil McGinn, jenž se dostal k dorážce zblízka. Vedle historické výhry tak mohou ostrované slavit i lepší pozici do posledního hracího dne.

V něm se Ukrajinci utkají v souboji pořadatelských zemí minulého Eura s Polskem, Severní Irsko čeká zápas s favority skupiny z Německa. Oba zápasy se hrají v úterý 21. června od 18 hodin.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!