130 let
Slovák Viktor Pečovský.

Slovák Viktor Pečovský. | foto: ČTK/AP

Slováci musí vyhrát, i to jim ale na postup nemusí stačit

Sport
  •   15:49
Devět zápasů a osmnáct národních mužstev bude mít splněno. V evropské části kvalifikace o postup na fotbalové mistrovství světa 2018 se v neděli dohrají tři skupiny. Od 18.00 hodin se hraje šest utkání, dvě z nich určí osud Slovenska.

Slovenští fotbalisté ve skupině F, jejímž jistým vítězem je Anglie, hrají o naději na baráž.

Musí doma porazit Maltu a doufat, že Skotsko nevyhraje ve Slovinsku. Navíc ještě nemusí mít jistotu, že právě oni nebudou nejhorším týmem z druhých míst, na kterého baráž nezbude. To se může rozhodnout v pondělí v duelu Wales - Irsko ve skupině D.

„Co můžeme ovlivnit, je náš zápas proti Maltě. Když jsem měl rozhovory s našimi zkušenými hráči, měl jsem z toho dobrý pocit. Vědí, o co jde,“ řekl slovenský kouč Ján Kozák.

Do tabulky „druhých“ se nepočítají výsledky s nejhorším týmem skupiny. Slováci v ní budou mít dvanáct bodů, Wales má sice o jeden méně, ale bude se mu počítat duel s Irskem. Slovákům by se tak v ostrovním souboji hodila remíza.

V neděli kolem dvacáté hodiny bude jasno také ve skupině E. Polákům stačí doma neprohrát s Černou Horou a zajistí si přímý postup. Druhé Dánsko potřebuje bod s Rumunskem, aby mělo jistotu druhé příčky a tím i baráže. Pokud by Poláci podlehli, v případě vítězství vyhrají skupinu Dánové. 

Černá Hora má teoretickou šanci na druhou příčku - musí zvítězit v Polsku a doufat, že Dánové prohrají s Rumunskem.

Ve třech večerních duelech skupiny C se hraje už jen o čest a body do koeficientu. Česko od 20.45 hostí San Marino, suverénní Němci nastoupí proti Ázerbájdžánu a Severní Irové, kteří si zahrají baráž, se představí v Norsku. 

Autor: Miloslav Novák