130 let

Slovensko vs. Anglie (Škrtel a Vardy). | foto: Reuters

Slovenská média už skoro slaví postup: Bod s nabitou Anglií má velkou cenu

Sport
  •   10:00
BRATISLAVA - Slovenští fotbalisté nepodali ve svém posledním vystoupení v základní skupině na mistrovství Evropy dokonalý výkon. Po pondělní remíze (0:0) s Anglií ale získali mimořádně důležitý bod, který jim může zajistit postup do vyřazovacích bojů, uvedla slovenská média.

„Gratulace hráčům. Když ne zcela za výkon, dokonalý nebyl, tak za snahu jim patří absolutorium. Remizovat s tak nabitým výběrem Premier League je velká věc. Cenný bod, který získali, přitom dělá z postupu z třetího místa téměř jistotu,“ napsal list Sme.

Podle deníku je remíza s výběrem Anglie jedním z největších úspěchů slovenského fotbalu. List však zároveň dodal, že v případě postupu do osmifinále čeká Slováky nezvládnutelný soupeř, zřejmě Německo nebo Španělsko.

„Obrovská bojovnost našich fotbalistů: S Anglií jsme uhráli senzační remízu!“ uvedl na svém webu nejčtenější slovenský list Nový čas. „Oba týmy měly svým způsobem zápas pod kontrolou. Angličané dominovali, gól ovšem nedali. My jsme přišli s úmyslem neprohrát a neprohráli jsme. Remíza s Anglií má vždy velkou cenu,“ napsal Denník N. Připomněl, že Slováci nekopali žádný roh a ani jednou nebezpečně nevystřelili na branku.

Slovensko vs. Anglie (Kimberly Crewová, manželka Joa Harta).
Slovensko vs. Anglie (Andriani Michaelová, přítelkyně Jacka Wilshera).

„Bod s Angličany za cenu zlata. Slováci již klepou na dveře osmifinále,“ uvedl portál listu Plus jeden deň. Dodal, že slovenští fotbalisté v utkání odolali ohromnému tlaku anglického týmu.

Kozák si myslel, že k postupu povede cesta jen přes Wales

Trenér slovenských fotbalistů Ján Kozák připustil, že po prohře s Walesem už měl pochybnosti, zda se jeho týmu podaří postoupit do osmifinále mistrovství Evropy. Jeho svěřenci však potvrdili, že se jim v poslední době daří proti favoritům, a v pondělí uhráli bezbrankovou remízu s Anglií, po které mají velmi blízko k postupu z třetího místa skupiny B.

"Před začátkem šampionátu jsem byl po analýzách soupeřů přesvědčený, že na čtyři body můžeme dosáhnout jen vítězstvím nad Walesem. A my s ním prohráli, přesto máme čtyři body. Nakonec se všechno otočilo. Takový je prostě fotbal," řekl Kozák na tiskové konferenci. "Anglie je kvalitativně o třídu lepší než Wales a uhrát proti ní bod je největším pozitivem našeho výkonu," dodal.

Zároveň však varoval před předčasnou euforií, i když teď už Slovensko připraví o postup jen velká smůla, jelikož by v dalších skupinách museli outsideři obrat o body favority. "Ještě ale nemáme nic vyhraného. Počkáme na ostatní výsledky. Když postoupíme, budeme samozřejmě velmi spokojení," řekl Kozák.

Slováci v poslední době několikrát dokázali zaskočit favorita. V kvalifikaci připravili jedinou porážku Španělsku a v přípravě před šampionátem překvapili mistry světa Němce výhrou 3:1 na jejich hřišti.

"Tento zápas s Anglií se vzhledem ke kvalitě soupeře podobal tomu se Španělskem. Tam se nám povedlo vstřelit i góly. Angličané nás ale zatlačili do hluboké defenzivy. My pak podřídili všechno zisku bodu. Šlo o důležitý bod pro postup ze skupiny," hodnotil dvaašedesátiletý kouč.

"Některým hráčům docházely síly, Angličané naopak vystřídali v útoku a zvýšili kvalitu. Pak se to na nás jen valilo. Když ale máte na dosah dobrý výsledek, mužstvo se semkne a dělá vše pro to, aby nedostalo gól," řekl Kozák.

Připustil, že směrem dopředu to od slovenského týmu nebylo hezké utkání. "Nebyl to náš styl hry a pro diváka to nebylo pěkné. My normálně nehrajeme destrukci. Soupeř nás ale svou kvalitou zatlačil a neuměli jsme se z toho dostat," dodal.

I proto Slovensko dohrávalo zápas se sedmi obránci, neboť Kozák všechna tři střídání využil k tomu, aby posílil defenzivu. Na lavičce mu zůstal jediný zadák Kornel Saláta.

"Angličané poslali na hřiště Rooneyho, Alliho a Kanea. Potřeboval jsem tam dát vysoké hráče, protože jsem čekal hodně standardek a centrů. Kluci odvedli poctivý výkon a je to pro ně velká škola. Škriniar nastoupil prakticky k prvnímu velkému utkání za Slovensko. Jsem rád, jak to kluci zvládli," ocenil Kozák.

Autor: ČTK