Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Slovan Liberec doma deklasoval Baník Ostrava 4:1

Sport

  20:08
PRAHA/LIBEREC - Předehrávku 8. kola fotbalové Gambrinus obstarali hráči Liberce a Baníku Ostrava. Vzájemný duel lépe začali hosté z Ostravy, když se po brance Šmejkala ujali vedení. Ale Slovan do konce první půle stihl utkání otočit. Navíc se ve druhé pětačtyřicetiminutovce prosadili Fleišman a Papoušek, a tak Liberec vyhrál 4:1.

Fotbalisté Liberce slaví branku. foto: ČTK

Zajímavá bilance doprovázela tento zápas. Slovan Liberec dokázal Ostravu doma porazit naposledy v roce 2006. O této sérii svěřenci libereckého kouče Petříka moc dobře věděli a chtěli jí ukončit. "V týdnu jsme se o této nepříznivé bilanci dočetli, a o to víc jsme jí chtěli ukončit. Spíše nás to motivovalo," řekl televizní stanici Nova sport Petřík.

Ale utkání se od úvodních minut nevyvíjelo podle scénáře domácích. Obraně Slovanu dělaly velké problémy především centry Lukeše a po jednom z nich také padl první gól zápasu. Na pas ostravského špílmachra si naběhl Zdeněk Šmejkal a hlavou překonal brankáře Bičíka.

Následně další nabídku Lukeše nepřetavil v branku kapitán Neuwirth.

"Do úvodu zápasu jsme vstoupili výborně. Prvních dvacet minut jsme byli jednoznačně lepší. Pak ale přišlo vyrovnání a Liberec přitvrdil. Začal si vytvářet šance a přehrával nás," hodnotil první fázi utkání trenér Baníku Koubek.

Vyrovnání přišlo z kopačky Andreje Keriče, který nadvakrát překonal ostravskou obranu včetně brankáře Baránka.

Po půl hodině hry na sebe upozornil i velice aktivní Štajner. Z hranice velkého vápna vypálil a jeho dělovku ostravský brankář s problémy vyrazil na roh. "Kdybych vystřelil po zemi, možná by to tam spadlo," řekl ke své největší šanci v utkání reprezentant Štajner.

Liberec - Ostrava (Holeňák a Varadi).

Zvrat zápasu přišel až těsně před přestávkou. Akci po pravé straně hřiště se snažil zakončit Gecov, ale jeho pokus tečoval Neves. Naštěstí pro domácí přímo pod nohy důrazného Nezmara, který do odkryté branky míč s přehledem uklidil.

"Do druhé půle jsme šli s tím, že chceme s utkáním ještě něco udělat. Ale Liberec asi po dvou minutách dal další branku," smutnil kouč Koubek. Tím katem byl Jiří Fleišman, když z dvacetimetrové vzdálenosti přízemní střelou vytvořil Slovanu už dvoubrankový náskok.

Utkání už bylo zcela v režii domácích. Na útočných akcí Liberce byl vidět rukopis Jiřího Štajnera, který u všech výpadů na Baránkovu branku buď asistoval, nebo je sám vedl.

Definitivní tečku za utkáním udělal ale až střídající Petr Papoušek. Přímý kop z velké dálky umístil do svatyně Baránka a podtrhl jednoznačné vítězství Severočechů. Po jasné výhře 4:1 tak tři body zůstávají pod Ještědem.

Fotbalová Gambrinus liga - 8. kolo

Slovan Liberec - Baník Ostrava 4:1 (2:1)
Branky: 18. Kerič, 40. Nezmar, 47. Fleišman, 90.+2 Papoušek - 4. Šmejkal. Rozhodčí: Kovařík - Filípek, Jiřík. ŽK: Bosančič - Varadi, Marek. Diváci: 4852.

Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Fleišman (86. Vojta) - Vácha, Štajner, Gecov, Bosančič (62. Papoušek) - Kerič, Nezmar (68. Vulin). Trenér: Petřík.

Ostrava: Baránek - Řezník, Neuwirth, Neves, Šmejkal - Lukeš (86. Pilík), Marek, Frejlach (46. Hušbauer) - Šenkeřík (85. Vrťo), Varadi, Koukal. Trenér: Koubek.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...