Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Liberec vyzve Košice, Mladá Boleslav může cestovat do Ázerbájdžánu

Sport

  14:45aktualizováno  16:03
NYON (Švýcarsko) - Pikantní souboj s klubem ze Slovenska, ale také cesta do Bosny, či až na Kavkaz. Liberečtí fotbalisté se v 2. předkole Evropské ligy utkají s Košicemi. Mladá Boleslav narazí na vítěze duelu Široki Brijeg - Gabala (Ázerbájdžán). Rozhodl o tom los v Nyonu.

Tomáš Fabián (vpravo) z Mladé Boleslavi a Vladyslav Kalitvintsev z Liberce foto: ČTK

Liberec i Mladá Boleslav svou cestu kvalifikací začnou doma 17. července, odvety  jsou na programu o týden později.

Plzeň, třetí český zástupce v Evropské lize, vstoupí do kvalifikace až od 3. předkola.

Liberec, který v poslední ročníky Evropské ligy došel až do jarní vyřazovací fáze, čili byl mezi posledními 32 týmy, nemá na slovenské soupeře zrovna dobré vzpomínky. 

Před šesti lety v 2. předkole tehdejšího Poháru UEFA nestačila na Žilinu, v obou duelech jí podlehl 1:2. Košice se do Evropy dostaly jako vítěz Slovenského poháru, ve finále porazily mistrovský Slovan Bratislava 2:1. V ligové tabulce skončily na šestém místě. 

Košice jistě dobře znají liberečtí trenéři Samuel Slovák s Josefem Valachovičem, kteří do klubu nastoupili teď v červnu. Podobně je však na tom i soupeř, jehož trenérem  je Radoslav Látal a v obraně nastupuje Peter Šinglár, který mezi léty 2004 až 2008 nastupoval za Liberec.

"Bylo tam těch slovenských mužstev dost, trochu jsem čekal, že to bude některé z nich,“ poznamenal kouč Slovák.

„Košice určitě patří k těm nejsilnějším týmům, které jsme mohli dostat. Mají za sebou dobrou sezonu, uvidíme, jak se jejich mužstvo změní. Věřím, že se na ně dokážeme dobře připravit. Důležité bude uhrát na domácím hřišti v prvním utkání co možná nejlepší výsledek," doplnil liberecký trenér.

Mladá Boleslav si na soupeře počká. Gabala v ázerbájdžánské lize skončila na třetím místě o bod před Něftči Baku, s kterým pak prohrála ve finále poháru.

Bosenský Široki Brijeg před dvanácti lety prověřil Spartu, v 1. kole Poháru UEFA podlehl na Letné 0:3,  v odvetě sparťané zvítězili 1:0. V posledním ročníku bosenské ligy skončil těsně za Mostarem a před oběma velkými sarajevskými kluby FK a Željezničar.

Autor: