130 let
Radující se Marek Hamšík.

Radující se Marek Hamšík. | foto: Reuters

Slovenský tisk se rozplývá nad postupem fotbalistů: Je to fantazie

Sport
  •   11:07
BRATISLAVA - Skvělí slovenští fotbalisté vybojovali premiérovou účast země na mistrovství Evropy, komentovala slovenská média úspěch svěřenců trenéra Jána Kozáka v kvalifikaci evropského šampionátu. Postup si Slováci zajistili pondělní výhrou v Lucembursku.

„Fantazie! Kozákovci oslavují postup na Euro 2016,“ napsal na titulní stránce nejčtenější slovenský list Nový čas.

Připomněl, že po dvou porážkách a jedné remíze Slováci vyhráli v Lucembursku první podzimní zápas kvalifikace a poprvé postoupili na mistrovství Evropy, jež se uskuteční příští rok ve Francii.

„Jsme konečně tam!“ uvedl deník Šport, jenž otiskl titulek ve francouzštině „Bienvenue la Slovaquie!“, tedy Vítej, Slovensko.

Kouč: Ještě nejsme na vrcholu

„Parta se časem dávala do kupy, velmi nám pomohly výhry. Mužstvo je soudržné a vyvážené. Jsem rád, že mám na malém Slovensku takové hráče. Je to kolektiv, který ještě nedosáhl vrcholu. Cítím, že dozraje za dva roky a má prostor na zlepšení,“ prohlásil trenér Ján Kozák, jenž jako první kouč v historii dovedl Slovensko na Euro.

„Pocity jsou úžasné. K národnímu týmu jsem přišel s tím, že jsem jako hráč byl na mistrovstvích Evropy i světa, takže jsem chtěl, aby se mi to podařilo i jako trenérovi.“

„Fantazie, Francie je naše!“ napsal list Plus jeden deň v reakci na výhru v Lucembursku 4:2, která znamenala přímý postup na šampionát.

„To, na co jsme čekali již několika týdnů, se stalo skutečností. Naši fotbalisté naplnili očekávání fanoušků a po pěti letech opět dostali Slovensko na velkou akci. Po světovém šampionátu 2010 v Africe se tak můžeme těšit z dalšího skvělého úspěchu slovenského fotbalu,“ poznamenal deník.

„Slovensko hraje pod Kozákem atraktivnější fotbal, než bylo předtím zvykem, ale to není hlavní charakteristika týmu. Soupeře spíše převýšil připraveností, disciplínou a odhodláním,“ napsal na svém webu deník Sme k historickému postupu Slováků na mistrovství Evropy.

Ocenil také výkony brankáře Plzně Matúše Kozáčika, který se stal jedničkou ve slovenském výběru krátce před startem kvalifikace. Největší pokrok v reprezentaci podle listu udělal lídr týmu a hráč Neapole Marek Hamšík.

Autor: ČTK