130 let
Vladimír Šmicer.

Vladimír Šmicer. | foto: ČTK

Šmicer: Na záchranu Slavie už moc nevěřím

Sport
  •   13:20
PRAHA - Víru v záchranu fotbalové Slavie už pozbývá také bývalý hráč sešívaných a současný manažer české fotbalové reprezentace Vladimír Šmicer. Podle něj je neuvěřitelné, kam až situace ve Slavii došla, a nechápe neochotu současného majitele klubu jednat. Právě to je prý hlavní zádrhel ve snaze nalézt řešení.

"Musím přiznat, že z toho nemám dobrý pocit. Jak jsem si byl ještě před měsícem jistý, že to dobře dopadne, tak teď je ta nejistota ve mně hodně veliká. Dávám tomu tak padesát na padesát," řekl Šmicer na dnešním setkání s novináři. "Ta situace ve Slavii není normální. Je neuvěřitelné, kam až to došlo. Co vím, tak tam peníze nejsou opravdu na nic," dodal.

Slavia se topí v dluzích a stále nemá nového majitele. Hráčům klub dluží asi deset milionů korun a kvůli tomu mu hrozí, že dnes nedostane od licenční komise profesionální licenci pro příští ligový ročník. Přitom právě získání licence je pro budoucnost Slavie podle Šmicera velmi důležité.

Čtěte také

"Je to hrozně potřeba. Sestup do třetí ligy či zánik klubu je pro tým s takovou tradicí něco nepředstavitelného. Jediné pozitivum tam je, že by se pročistila vlastnická struktura. Ale to není správné řešení pro český fotbal," uvedl bývalý reprezentant.

Nechápe prý jednání současného majitele klubu. Za něj byl označen Antonín Franc, ovšem všeobecně se spekuluje, že skutečným majitelem je někdo jiný.

"Je pro mě nepochopitelné a neakceptovatelné, že existuje vlastník, kterému firma totálně nefunguje a směřuje do krachu, a on nic nedělá. Je to obrovská ostuda," prohlásil Šmicer. "Jsou tu silné firmy, které by do toho možná šly a pomohly by Slavii, ale nečinnost majitele je ten důvod, proč je ta situace taková, jaká je. Ale cena Slavie asi nikdy nebude nižší než teď," dodal. Pokud Slavia dnes nedostane licenci, bude mít do konce května čas napravit výtky a prostřednictvím odvolání se může pokusit licenci znovu získat.

Podle Šmicera však s ubývajícím časem bude vyřešení celého problému čím dál tím obtížnější. "Poslední termín je do konce května, pak už Slavii nepomůže ani svěcená voda. Jak se ten čas krátí, tak pravděpodobnost řešení je menší a menší. Rozřešit situaci totiž určitě případnému zachránci zabere hodně času. Jde o desítky či stovky milionů a je třeba si to dobře rozmyslet. Je tam spousta otazníků, proto to k ničemu nevede," dodal.

Autor: ČTK