Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Šmicer se loučil s kariérou. V exhibici skóroval také jeho syn

Sport

  20:59
PRAHA - Český fotbal fanouškům moc radosti poslední dobou nepřináší. V úterý večer si v Edenu alespoň připomenuli, že tomu ještě nedávno bylo jinak. Při rozlučkovém zápase Vladimíra Šmicra je tam bavila nejlepší společnost, jaká je k mání.

Každý, kdo se nedorazil podívat do Edenu, propásl možná poslední šanci, jak zatleskat Vladimíru Šmicrovi ve slávistickém dresu, nebo vidět Pavla Nedvěda, když střílí gól za Spartu.

Opravdu bomba, hodnotil Šmicer rozlučku v Edenu - VÍCE ČTĚTE ZDE!

V poslední minutě přišel nejemotivnější moment. Všichni zúčastnění hráči udělali pro hlavního muže rozlučky špalír. vítěz Ligy mistrů účastník tří mistrovství Evropy mezi nimi prošel uličkou k čáře, kde ho vystřídal jeho šestiletý syn Jiří.

Benefiční utkání fotbalových internacionálů v Edenu

Slavia Praha - Sparta Praha 6:6 (3:2)
Branky: 28. a 54. z pen. V. Šmicer, 1. Ulich, 17. Berger, 67. Kuka, 74. J. Šmicer - 49. a 66. I. Hašek, 9. Nedvěd, 11. Baranek, 44. Siegl, 70. Lokvenc. Rozhodčí: Puček - Draštík, Zvonič. Diváci: 15.014.

Slavia: Černý - Ašanin, Kozel, Suchopárek, Šmejkal - Ulich, Kubík, Bejbl, Berger - Kuka, V. Šmicer. Střídali: Vaniak, P. Novotný, Krištofík, Rada, Vágner, J. Šmicer. Trenér: Cipro.

Sparta: Kouba - Horňák, Němeček, J. Novotný, Vrabec - Poborský, I. Hašek, Nedvěd, Baranek - Siegl, Lokvenc. Střídali: Mistr, Svoboda, Frýdek. Trenér: Uhrin starší.

"Z celé akce jsem dojatý. Líp to dopadnout nemohlo," neskrýval Šmicer dojetí. O chvíli později Šmicer junior vstřelil poslední gól zápasu. "Je vidět, že i v Česku se něco podobného dá uspořádat. Moc mě to bavilo," pochválil také Nedvěd povedený večer.

Benefiční zápas přilákal na slávistický stadion Slavie 15 tisíc diváků. Tolik nepřišlo na žádný zápas již téměř sesazeného mistra v jarní části první ligy. Rivalita mezi tradičními pražskými kluby šla tentokrát stranou. "Tady se na to zapomíná. Je to jeden z největších dnů českého fotbalu v poslední době," všimnul si výjimečné atmosféry Josef Masopust. Držitele Zlatého míče přivezla ke slavnostnímu výkopu do středového kruhu stříbrná limuzína.

K ovacím publika vestoje došlo několikrát i předtím. Poprvé, když moderátor Leoš Mareš uvedl na hřiště Pavla Nedvěda jako hlavní hvězdu sparťanského výběru. O pár minut později diváci buráceli znovu. To na trávník v Edenu poprvé od loňského listopadu vyběhnul Šmicer. "Dali jste mi krásný dárek, který jsem nedostal, když jsem ještě hrál aktivně," děkoval Šmicer než převzal věčnou vstupenku na Slavii.

Nedvěd je stále excelentní
Od první minuty osmdesátiminutového utkání ukazovali všichni hráči, že ještě mají divákům co nabídnout, ačkoliv s výjimkou slávistického brankáře Martina Vaniaka už všichni odešli do fotbalového důchodu.

Pavel Nedvěd.

Kdekdo se zasnil, když zahlédl Karla Poborského hbitě se rozbíhat u pravé čáry a centrovat Nedvědovi na pohledný gólový volej, kterým Sparta srovnala na 1:1. Nedvěd ukázal, že se udržuje v solidní formě - kmital mezi brankami neúnavně stejně jako ještě loni za Juventus Turín.

Na řadu přišla třeba také pověstná rána levačkou Patrika Bergra. Na podzim ještě hráč Sparty se postaral o jednu z branek Slavie. Žádné ohledy na sebe soupeři nebrali. Střelám Ivana Haška brankáři neuhybali, i tak se předsedovi fotbalového svazu podařilo vstřelit dva góly.

Vladimír Šmicer.

Utkání nabídlo i jednu zvláštnost. Fotbalové hvězdy si mohly nechat podle libosti na dresech svá oblíbená čísla a tak za Spartu nastoupily tři čtyřky (Vrabec, Hašek, Nedvěd) a dvě šestky (Němeček, Zdeněk Svoboda).

Hlavně příznivce Slavie potěšil i hlasatel. "Právě jsem dostal zprávu, že v příští sezoně bude Slavia nastupovat ve stejné sestavě jako dnes," oznámil během druhé půle. Konečný výsledek zápasu nikoho příliš netrápil, ale pro pořádek ho uvádíme: Slavia - Sparta 6:6.

Autor: