Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Šmicer u reprezentace končí. Neprodlouží mu smlouvu

Sport

  12:36aktualizováno  13:36
PRAHA - Ve fotbalové reprezentaci skončí manažer Vladimír Šmicer. Vedení asociace mu neprodlouží smlouvu, která mu vyprší koncem roku. Už před měsícem rezignoval trenér Michal Bílek.

Trenér fotbalové reprezentace Michal Bílek (vlevo) a manažer reprezentace Vladimír Šmicer foto: ČTK

"S předsedou Peltou jsem mluvil v neděli. Začne nová kvalifikace, bude tady nový trenér... Mně končí smlouva a dál pokračovat nebudu," prohlásil Šmicer. Bývalý reprezentační záložník a vítěz Ligy mistrů se stal manažerem reprezentace na podzim 2009. V listopadu ukončil kariéru a krátce nato začal pracovat u národního týmu, který předtím převzal trenér Bílek.

ČTĚTE TAKÉ

Teď - po nevydařené kvalifikaci o postup na mistrovství světa 2014 - oba končí. Reprezentace půjde do bojů o mistrovství Evropy 2016 s novým realizačním týmem. "Kvalifikace se nám nepovedla, protože jsme nezvládli domácí zápasy. Vždyť venku jsme udělali víc bodů než doma. Po neúspěchu se vždycky musí něco řešit," pokračoval Šmicer. "Před dvěma roky jsme postoupili, bylo to v pořádku. Teď ne, tak odcházím. Zodpovědnosti se nezříkám."

Nejlepší období u národního týmu zažil loni na mistrovství Evropy

Nejlepší období národní tým pod Bílkem a Šmicerem zažil loni na mistrovství Evropy. Na Euru vyhrál v konkurenci Ruska, Řecka a Polska základní skupinu a postoupil do čtvrtfinále. V něm po boji nestačil na Portugalsko. Favoritem na pozici hlavního trenéra je Pavel Vrba, jenž je však smluvně vázaný ve Viktorii Plzeň. Tu dotáhl ke dvěma mistrovským titulům a dvakrát také do Ligy mistrů.

Kdo nahradí Šmicera - a jestli vůbec asociace funkci zachová - není jasné. "Blíží se nová kvalifikace a budou změny nejen na postu hlavního trenéra. Zásadní změny budou i v realizačním týmu. Je potřeba s hráči promluvit, jak tu situaci vidí," uvedl nedávno předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta. "Přijde nový trenér a bude mít právo určit si, s kým chce spolupracovat."

Autor: