130 let
Ve věku 85 let zemřel 5. srpna 2019 fotbalový útočník Josef Kadraba (na snímku...

Ve věku 85 let zemřel 5. srpna 2019 fotbalový útočník Josef Kadraba (na snímku z 19. prosince 2012), vicemistr světa z šampionátu v roce 1962 v Chile. Obávaný hlavičkář byl členem Klubu ligových kanonýrů, v nejvyšší československé soutěži nastřílel 117 gólů. Za reprezentaci nastoupil sedmnáctkrát a devětkrát skóroval, na MS v Chile se střelecky prosadil v semifinálovém utkání s Jugoslávií. | foto: ČTK

Zemřel stříbrný medailista z Chile Josef Kadraba, bylo mu 85 let

Sport
  •   14:25
Praha - Ve věku 85 let zemřel fotbalový útočník Josef Kadraba, vicemistr světa z šampionátu v roce 1962 v Chile. O jeho úmrtí informovala na twitteru Slavia Praha, za kterou hrál v letech 1965-1967.

Obávaný hlavičkář Kadraba byl členem Klubu ligových kanonýrů, v nejvyšší československé soutěži nastřílel 117 gólů. Za reprezentaci nastoupil sedmnáctkrát a devětkrát skóroval, na MS v Chile se střelecky prosadil v semifinálovém utkání s Jugoslávií.

Rodák z Řevničova začínal s fotbalem v nedalekém Rakovníku. Poté hrál za Liberec, Tankistu Praha, Kladno, Spartu a Slavii. V roce 1967 odešel jako technik pracovat do Vídně. Po pětiletém legálním pobytu se měl vrátit do Československa, což však neudělal. V nepřítomnosti byl posléze odsouzen na dva roky odnětí svobody.

Z 22 stříbrných medailistů z Chile žijí Jan Lála, Adolf Scherer, Titus Buberník, Jozef Štibrányi, Pavol Molnár, Josef Jelínek a Václav Mašek. Držitel Zlatého míče Josef Masopust, největší hvězda tehdejšího výběru, který ve finále podlehl Brazílii 1:3, zemřel před čtyřmi lety.

Autor: ČTK