130 let
Václav Pilař se raduje z gólu

Václav Pilař se raduje z gólu | foto: Reuters

Rozhovor

Snad Pilař otevře cestu dalším otrokům, zlobí se hráčův agent

Sport
  •   18:10
PRAHA - Když klenot plzeňské sestavy Václav Pilař kývl na přestup do německého Wolfsburgu, vedení západočeského klubu zareagovalo po svém: hráče nenominovalo k zápasu s Příbramí. "Něco takového se jinde neděje," kroutil hlavou fotbalistův agent Jiří Stejskal při rozhovoru pro lidovky.cz.

Václav Pilař je kmenovým hráčem Hradce Králové a v současnosti hostuje v Plzni. Jak budou oba české kluby na Pilařově přestupu participovat?
Hradec nabídl Plzni velice výhodné podmínky - snad i polovinu přestupní částky - za to, že ho pustí už v lednu, nicméně ty Plzeň zatím nechce akceptovat.

ČTĚTE TAKÉ

Jak se celý přestup rodil?
Wolfsburg byl tým, který hráče sledoval přes dva měsíce a zajímal se i o jeho reprezentační povinnosti. Představitelé německého týmu nabídli, že ho nechají v Česku působit ještě půl roku. I proto Pilař podepsal dvě smlouvy: jednu od 1.1.2012 a druhou od 1.7.2012.

Jak reagovala Plzeň?
Když jsem Plzni řekl, že ze sportovního hlediska tratit nebude, jelikož by fotbalista zůstal na západě Čech i na jaře a za stejných finančních podmínek by pak do Wolfsburgu v létě přestoupil, tak s tím nesouhlasila. Chce s ním totiž obchodovat sama. Viktoria přitom nemá na obchody s Pilařem žádné právo, protože jde o kmenového hráče Hradce, s nímž uzavřela opci. Takovou, že by v případě zájmu mohla hostování změnit v přestup za 10 milionů korun.

Proč byl Pilař vyřazen z kádru?

"Pouze s ním nepočítáme pro nedělní zápas s Příbramí, jelikož není na zápas mentálně připraven. To, co se v posledních dnech kolem něj děje v souvislosti s možným přestupem, mu nedovoluje se plně koncentrovat na fotbal," řekl ČTK generální manažer Plzně Adolf Šádek. "Agent plete Pilařovi hlavu a snaží se dělat zákulisní tahy tak, aby mohl odejít už v zimě," prohlásil Šádek. "Čekáme, až s námi někdo začne vést seriózní jednání. S Vaškem dál počítáme a máme zájem na tom, aby zůstal," dodal.

Jaké trvání má Pilařova smlouva ve Wolfsburgu?
Pokud by odešel již v zimě, smlouva by byla platná na tři a půl roku. Jestliže až v létě, pak na tři roky.

Kdy podle vás do Německa opravdu zamíří?
To nevím. Nechce se mi věřit tomu, že budou v Plzni takové hyeny a nechají ho půl roku sedět. V neděli mi pak ohledně toho volal i Miroslav Pelta (předseda FAČR - pozn.red.) a byl z toho špatný. Prý mi v této záležitosti pomůže. Na komplikované situaci může nejvíce tratit Pilař, který se přitom nedopustil vůbec ničeho. Vašek by musel být při současném postoji Plzně půl roku bez fotbalu. Navíc by se zkomplikovala jeho pozice v reprezentaci. Pokud ho hrát nechají, pak panu Paclíkovi (majitel Plzně - pozn. red.) a panu Šádkovi (generální manažer Plzně - pozn. red.) jde opravdu o fotbal.

Dostane Pilař ve Wolfsburgu dostatek příležitostí?
To je vždy o pravděpodobnosti. Důležité je však to, že ho pan Felix Magath (trenér Wolfsburgu - pozn. red) dvakrát viděl a několikrát tu byl hlavní skaut německého týmu. Do Plzně zavítal dvakrát i sportovní ředitel, jenž mi oznámil, kdo v zimě Wolfsburg opustí a kdo odcházející hráče nahradí. A právě mezi nimi figurovalo jména Vaška Pilaře. Měl by nastupovat pod druhým útočníkem Mariem Mandžukičem. Všechno je tedy nastavené tak, aby Vašek mezi prvními dvanácti třinácti hráči nechyběl. Však má také odpovídající smlouvu, která je desetkrát až dvacetkrát vyšší než ta v Plzni.

PLZEŇ V PŘÍBRAMI PROHRÁLA 1:2

Fotbalisté Plzně bez Václava Pilaře v nedělním střetnutí prohráli na hřišti Příbrami 1:2. Trenér Vrba odmítl po zápase komentovat, zda jeho svěřenci na soka nestačili z důvodu absence jednoho z klíčových hráčů. Reportáž ze zápasu čtěte zde.

Co si myslíte o tom, že ho Plzeň nenominovala do dalšího zápasu?
Něco takového se jinde neděje. Znám Bundesligu velice dobře a podobně komplikované případy nastaly i dřív. Kluby však fotbalisty z kádru nevyřazovaly a nechaly je sezonu dohrát. Co předvedla Plzeň, to se opravdu nedělá. Pan Paclík nedávno mluvil s prezidentem Barcelony: měl se ho tehdy také zeptat, jak by se v podobných přestupových tahanicích zachoval on. Jednání Plzně je pro mne velkým zklamání. Doufám proto, že Vašek otevře cestu dalším otrokům, kteří hrají pod takovými lidmi. 

Autor: Vojtěch Lhota