130 let

Pelé loboval za Rio. | foto: ČTK

Snad se bude opakovat historie z roku 1970, věří legendární Pelé

Sport
  •   11:29
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Fotbalový král Pelé věří, že zákrok mexického brankáře proti hlavičce brazilské hvězdy Neymara v úterním bezbrankovém duelu na mistrovství světa může být předzvěstí radostných událostí. Guillermo Ochoa jím nechal vzpomenout na to, jak v roce 1970 vychytal Gordon Banks v brance Anglie právě legendárního Pelého.

Tomu by se tato paralela zamlouvala, neboť tehdy sice přišel kvůli famóznímu zákroku o takřka jistý gól, ale na konci turnaje mohl společně se spoluhráči jásat nad třetím titulem mistrů světa pro Brazílii.

"Byl to prvotřídní zákrok," ocenil Ochou třiasedmdesátiletý legendární Brazilec. "Doufám, že co se stalo, bude to samé, co se přihodilo mně," reagoval na srovnávání obou zákroků. "Protože Banks sice vytáhl tenhle skvělý zákrok proti mně, ale Brazílie pak vyhrála mistrovství světa," dodal Pelé v rozhovoru s agenturou Reuters.

Banksova paráda je považována za možná nejlepší zákrok v historii světových šampionátů. Ochoa nezůstal příliš pozadu a právě on měl na zisku bodu pro Mexiko obrovský podíl.

ČTĚTE TAKÉ

Po remíze 0:0 však zazněly také kritické hlasy, které zpochybňují nejen skutečnou sílu ofenzivy domácího týmu, ale i brazilské šance na zisk mnohými takřka automaticky očekávaného titulu.

Pelé dává těmto hlasům částečně za pravdu, když připouští, že nynější brazilské mužstvo má netradičně o něco větší sílu v defenzivě. "Jsou tam problémy v přechodu do útoku," povšiml si Pelé, ale odmítl svalovat všechnu vinu na Neymara, který by měl Brazilce za zlatem dovést.

"To by nebylo fér. On je jen jedním z hráčů, tohle je o celém týmu," prohlásil Pelé.

Nemá ani obavy z toho, že by "Kanárci" doplatili na nedostatek klasických středních útočníků, neboť dosud upřednostňovaný Fred se zdá být z formy a jako kdyby mu i chyběla chuť do hry. "Tým z roku 1970 byl nejlepším, který tady kdy byl. A ani my jsme neměli klasického středního útočníka. Je to jen otázka zvyku," domnívá se Pelé.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz