Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Sport

Snové angažmá v Anglii díky ilegálním převaděčům. Diallo je však mezi svými šťastnou výjimkou

Amad Diallo foto: instagram.com/amaddiallo19

Manchester - Příběh, za který by se nemusel stydět žádný scenárista. Teprve osmnáctiletý fotbalista Amad Diallo právě zažívá snový rozjezd kariéry, k níž však cestu posetou růžemi neměl. Narodil se v Pobřeží slonoviny do chudých poměrů a stejně jako ostatní chlapci našel vášeň ve fotbalu. Bez bot se proháněl po prašných cestách za míčem a snil o hvězdné kariéře.
  10:22

Právě fotbal je jednou z mála šancí těchto hochů na pořádný život. Doufají, že si jich jednou všimne nějaký agent z Evropy, zprostředkuje jim angažmá a pomohou tím dostat rodinu z bídy. Jejich snu však často zneužívají převaděči. Slibují zkoušky v elitních klubech, za což jim rodiny talentovaných mladíků vyplácí nehorázné částky, aby do Evropy dostali právě jejich syna. Na chlapce ale žádný velký fotbalový tým nečeká, místo toho končí opuštění v cizím státě. Podle odhadů těmto slibům každý rok naletí zhruba 15 tisíc afrických hochů.

Najde se však několik výjimek – jedním z nich je právě osmnáctiletý Amad Diallo. Fotbal má v genech, a kdo ho viděl hrát, divil se jeho talentu s otevřenými ústy. K tomu, aby ho mohl předvádět na vrcholové scéně, ale vedla vskutku trnitá cesta.

Amad Diallo
Amad Diallo

Ve dvanácti letech ho společně s bratrem a dalšími třemi chlapci odvezli z Pobřeží slonoviny do Itálie. Převaděči před úřady hráli jejich rodiče, a tak se do země dostali na vízum umožňující slučování rodin. Vedlo se jim celkem dobře, banda hochštaplerů jim sice nesehnala zkoušky zrovna v AC Milán, ale mohli hrát aspoň v místních nižších soutěžích a měli kde spát a co jíst. Většina nedostane ani to.

Největší štěstí měl Diallo. V amatérském klubu Boca Barco zářil od první chvíle. „Amada jsme neobjevili, prostě k nám přišel,“ smál se jeho první trenér Denis Carlini. Netrvalo dlouho a Diallo cestoval do Bergama, kde zářil v juniorské soutěži a dokonce si zahrál ve čtyřech zápasech Serie A.

Mladý křídelník sice ještě nemá příliš zkušeností se seniorským fotbalem, přesto stihl zaujmout dokonce až v Anglii, takže jeho pohádka vygradovala tím, že si ho z Atalanty koupil Manchester United za 38 milionů liber. „Od prvního okamžiku bylo zřejmé, že je speciální,“ vzpomínal na svého svěřence Carlini.

Premier League si zatím ještě nezahrál, představil se ale v Evropské lize a FA Cupu, dokonce vstřelil gól do sítě AC Milán. „Je kreativní a hraje s lehkostí,“ pochválil ho kouč Ole Gunnar Solskjaer.

Ještě předtím však loni v létě prasklo, že do Itálie přicestoval ilegálně, a ač mu v době přečinu bylo pouhých 12 let, dostal pokutu 48 tisíc eur. Všech pět převaděčů nyní stane u soudu, kde mohou dostat až 15 let vězení, chlapcům podle obžaloby už další trest nehrozí, protože byli nezletilí. Těžkou hlavu si z toho nedělají ani v United, kde doufají, že se z mladíka stane v budoucnu fotbalová superstar.

Diallův příběh má zatím báječné pokračování, jak ale připomíná autor knihy o obchodech falešných agentů s africkými chlapci, spousty dalších takové štěstí nemá. „Tisíce jich jsou nalákány do Evropy se slibem zkoušek v klubech. Když tam ale dorazí, nečeká je žádný agent, ani slíbený test. Končí v drogových ganzích, jako otroci či prostituti,“ vysvětluje Ed Hawkins.

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...