130 let

Teplice - Sparta. | foto: ČTK

Šok na Letné: Sparta padla s Teplicemi 0:2, titul se vzdaluje

Sport
  •   20:08aktualizováno  20:33
PRAHA - Fotbalová Sparta se vzpamatovává z pořádné sprchy. Ve 12. kole nejvyšší domácí soutěže prohrála na vlastním hřišti s Teplicemi 0:2 a opět tak ztratila body na vedoucí Plzeň. Pokud Západočeši v neděli porazí poslední Brno jejich náskok vzroste na ohromujících 12 bodů právě na Spartu, která i přes porážku zůstala na druhé pozici. Teplice po výhře poskočily na třetí místo.

Zatímco před reprezentační přestávkou mohl být sparťanský fotbalový národ spokojený, po dvou týdnech je situace zcela  jiná. Nejprve přišla pohárová porážka s druholigovým Sokolovem a nyní také ligový pád s Teplicemi. Ty sice přijely na Letnou opět s betonářskou taktikou, tentokrát ale alespoň dvakrát vystřelily na soupeřovu branku (v závěru přidaly z dálky třetí pokus) a byly z toho dva góly.

"Podali jsme dobrý, disciplinovaný výkon. A myslím, že jsme zde vyhráli i tak trochu zaslouženě," řekl po duelu České televizi kapitán hostí Vlastimil Vidlička. S jeho slovy by ale souhlasil málokdo. Sparta měla po celý zápas drtivou převahu, dvakrát střely z kopaček jejích hráčů olízly brankovou konstrukci, v síti ale neskončil ani jeden ze sedmi přímých střeleckých pokusů (a dalších deseti nepřesných) na Grigara.

Naopak první dva střelecké pokusy Teplic za de facto dva duely na Letné (na jaře zde Severočeši ostudně ani jednou neprověřili Blažka) skončily v síti. A oba měla na svědomí dvojice Brabec (domácí stoper) a Mahmutovič (hostující útočník).

Sparta - Teplice.

Ve 31. minutě napřáhl teplický forvard z uctivé vzdálenosti, svou střelu otřel o kotníky nedůsledného Brabce a Blažek se jen v pokleku díval, jak míč míří k opačné tyči, než ke které se vydal. V 66. minutě předvedli hosté jedinou povedenou akci v zápase - Vidlička z pravé strany nacentroval a Mahmutovič s přehledem hlavou zavěsil. Brabec totiž tak nějak při sledování letu míče zapomněl, že není divák a že by měl alespoň pokusit o hlavičku.

V té době sparťanský tlak vrcholil. Nic z něho ale nebylo, kromě tyče Sionka se k dalšímu pořádnému ohrožení branky domácí nedostali. Navíc po inkasovaném gólu už se sparťanům kolena rozklepala úplně a jejich snaha byla hodně kostrbatá. V závěru ještě vystrašil Grigara z dálky Kucka, více ale již domácí nezvládli.

Sparta - Teplice (radost hostí).

"Soupeř byl lepší a aktivnější, my se ale na jeho hru dobře připravili, i když jsme většinu času strávili v defenzivě. Bodu z Letné si moc vážíme," projevil větší sebereflexi a pokoru než jeho svěřenec kouč hostí Jiří Plíšek. "Hosté hráli dobře a chytře. Náš tlak byl bohužel platonický, stoprocentní šanci jsme si nevypracovali. Před pohárovým duelem s Lausanne je to velká rána," neskrýval zklamání po duelu domácí šéf Jozef Chovanec.

Sparta zůstala i přes porážku druhá se 22 body, Teplice jsou třetí (21). Pokud zvítězí ve svém duelu Olomouc, poskočí o skóre před Spartu, v případě výhry vedoucí Plzně nad Brnem, povedou Západočeši ligu po dvanácti kolech s dvanáctibodovým náskokem.

12. kolo první fotbalové ligy

Sparta Praha - FK Teplice 0:2 (0:1)
Branky: 31. a 66. Mahmutovič. Rozhodčí: Královec - Zlámal, Wilczek. ŽK: Brabec - Mahmutovič, Vidlička, Vondrášek, Rosa. Diváci: 6942.

Sparta: Blažek - Adiaba (46. Podaný), Řepka, Brabec (86. Kušnír), Pamič - Sionko (65. Kweuke), Vacek, Kladrubský, Kucka - Wilfried, Kadlec. Trenér: Chovanec.

Teplice: Grigar - Vidlička, Lukáš, Matula, Rosa - Siva, Čajič, Hošek, Vondrášek (77. Stožický), Mareš - Mahmutovič. Trenér: Plíšek.

Autor: Antonín Vavrda