Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Šok pro Bayern. Obhájce titulu v Lize mistrů končí, do finále jde Real

Sport

  22:40aktualizováno  22:57
MNICHOV/PRAHA - Fotbalisté Realu Madrid po dvanácti letech postoupili do finále Ligy mistrů. V semifinálové odvetě rozebrali obhájce loňského titulu Bayern Mnichov, který na jeho hřišti porazili jasně 4:0. Jejich soupeřem bude lepší z dvojice Chelsea - Atlético Madrid.

Radost a zklamání. Cristiano Ronaldo slaví se spoluhráčem vstřelenou branku do sítě Bayernu. foto: Reuters

Ač byl stadion bavorského klubu vyprodaný, najednou téměř ztichl. Němečtí fanoušci nechápali - běžela teprve 34. minuta a jejich tým definitivně přišel o reálnou šanci na postup.

Tak krátká doba stačila Realu Madrid, aby vstřelil tři góly a rozmetal sny Bayernu Mnichov o třetí účasti ve finále Ligy mistrů za sebou. To se naposledy povedlo Juventusu Turín v letech 1996 až 1998.

Zato Real Madrid, který šel do odvety s náskokem 1:0 z prvního zápasu, propadl v euforii. Vždyť na jubilejní desátý triumf v Lize mistrů čeká od roku 2002. Od té doby se zároveň ani jednou nedostal do finále. V posledních třech letech vždy skončil v semifinále.

ČTĚTE TAKÉ

Dokázal to na hřišti Bayernu Mnichov, kde z dosavadních deseti zápasů ani jednou nevyhrál. Dokázal to proti soupeři, se kterým z pěti semifinálových soubojů uspěl jen jednou. A dokázal to proti týmu, který mnozí považovali za nejlepší fotbalovou partu současnosti.

Ze zápasu uběhla čtvrthodina, když se Real Madrid dostal k rohovému kopu. Hráči Bayernu si v pokutovém území hleděli hlavně Ronalda, ale po Modričově centru zapomněli na Ramose. Ten zcela nehlídaný nechytatelnou hlavičkou otevřel skóre - 0:1.

Čtyři minuty nato se situace opakovala. Jen s tím rozdílem, že tentokrát šlo o přímý volný kop. Domácí opět hlídali hlavně Ronalda, ale míč se po centru Di Maríi a přizvednutí Pepého dostal až k Ramosovi - 0:2.

Třetí ránu zasadil Real Madrid soupeři ve 34. minutě po bleskurychlém protiútoku. Po přihrávce Benzemy se do přečíslení dva na jednoho řítili Bale a Ronaldo. První jmenovaný předložil svému spoluhráči míč do obrovské šance a nejlepší fotbalista současnosti se v takových momentech nemýlí - 0:3.

Stejný hráč pak ještě pečetil vítězství 4:0 na konci zápasu z přímého volného kopu. Z přímého volného kopu poslal míč pod nadskakujícími hráči ve zdi, na což gólman Neuer už nestihl zareagovat.

Mimochodem, Ronaldo se v tomto ročníku Ligy mistrů trefil už šestnáctkrát. To je nový rekord soutěže. Nové maximum stanovil i Real Madrid - 37 branek ještě žádné mužstvo v této soutěži nenastřílelo.

Radující se Cristiano Ronaldo.

Bayern Mnichov, který po nedávném zisku německého titulu nevyhrál pošesté z deseti soutěžních zápasů, byl bezradný. Taktika s množstvím přihrávek na soupeře neplatila. A takřka nic nevymysleli ani křídelní hráči Robben s Ribérym, obvyklé opory.

Německý tým si vypracoval šance až ve druhém poločase, i když ani v těchto případech nešlo o opravdu stoprocentní příležitosti. Jenomže Alaba, Robben ani Götze v nich neuspěli. Hostující gólman Casillas si tak celkem bez problémů připsal další vychytanou nulu a hlavně 428. soutěžní vítězství v dresu Realu Madrid. Tolika výhrami se v historii klubu nemůže pochlubit nikdo jiný.

Zkušený brankář je také posledním hráčem Realu Madrid, který pamatuje poslední triumf v Lize mistrů v roce 2002. V sobotu 24. května v Lisabonu k němu může přidat další velké vítězství.

Bayern Mnichov - Real Madrid 0:4 (0:3)

Branky: 16. a 20. Ramos, 34. a 90. Ronaldo. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Trigo (všichni Portug.). ŽK: Dante - Xabi Alonso. Diváci: 68.000 (vyprodáno). První zápas: 0:1, postoupil Real.

Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Dante, Alaba - Kross, Schweinsteiger - Robben, Müller (72. Pizarro), Ribéry (72. Götze) - Mandžukič (46. Martínez). Trenér: Guardiola.

Real: Casillas - Carvajal, Pepe, Ramos (75. Varane), Coentrao - Modrič, Xabi Alonso, Di María (84. Casemiro) - Bale, Benzema (80. Isco), Ronaldo. Trenér: Ancelotti.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...