Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Šokující závěr! Slavia přišla o postup gólem z 93. minuty utkání

Sport

  21:00aktualizováno  6. srpna 0:34
PRAHA - SLEDOVALI JSME ON-LINE + OHLASY Tak tomu se říká krutý závěr pro jednu stranu a šťastný pro druhou. Téměř celé odvetné utkání 3. předkola Ligy mistrů vedla Slavia v Edenu nad Šeriffem Tiraspol 1:0. Ovšem o postup nakonec sešívaní přišli - v 93. minutě se trefil v poslední akci hostí hlavou kapitán Tiraspolu Nadson a rozhodl o tom, že do 4. předkola postupují právě Moldavané. Poprvé v historii.

Zklamaní hráči Slavie. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

ON-LINE NA WWW.LIDOVKY.CZ

Velmi kruté vystřízlivění ze snu o Lize mistrů zažívá v posledních čtyřiadvaceti hodinách česká fotbalová kotlina. Poté, co v úterý vypadla v Aténách ve 3. předkole se silným Panathinaikosem Sparta, dnes padl také její odvěký rival - Slavia. Ovšem ne s týmem evropské extratřídy, ale s moldavským mistrem Šeriffem Tiraspol.

Leonid Koučkov, kouč Tiraspolu

"Pro nás je to velký úspěch. A ještě větší úspěch může teprve přijít."

Slávistům tak nebylo nic platné, že díky mistrovskému titulu dostali do "mistrovské" větve předkol Ligy mistrů. Také na svěřence Karla Jarolíma nyní čeká pouze 4. předkolo Evropské ligy. Přitom mohlo být vše jinak. Kouč Jarolím totálně překopal sestavu, například do útoku k Vlčkovi postavil do té doby levého beka Adama Hlouška. A tento tah mu vyšel náramně.

Právě mladý ex-jablonecký fotbalista znamenal pro hostující branku největší hrozbu. Svůj povedený výkon podtrhnul již v 15. minutě brankou na 1:0 a téměř 14 tisíc fanoušků v Edenu bouřilo nadšením. Z gólu v evropských pohárech na domácí půdě se mohli příznivci Slavie radovat po více jak roce a půl. A nemuselo zůstat jen u jediné radosti. Další náznaky šancí ale domácí v prvním poločase i přes velkou snahu ke vstřelenému gólu nedotáhli. Hosté se ovšem také na nic nezmohli. A pár rušivých protiútoků Rodrigueze a Balimy nemohlo Hanuše v brance domácích vyvést z klidu.

OHLASY PO ZÁPASE

HOSTÉ TAKÉ VE DRUHÉ PŮLI SPÍŠE BRÁNILI, NAKONEC VŠAK MOHOU SLAVIT
Obraz hry se příliš neměnil ani ve druhém poločase a tak fanoušci Slavie postupně začínali stále častěji slavit. Domácí měli nadále územní převahu a nic nenasvědčovalo, že by mohlo dojít ke komplikacím, i když se místy ani domácí nevyvarovali chybiček v defenzivě. Fotbalisté Tiraspolu se s přibývajícími minutami stále více osmělovali, hrozili především ze standardních situací.

Petr Vrabec, slávistický asistent trenéra

"Tohle není tragédie. Tragédie je, když někdo umře."

Na druhé straně několik možností nedotáhli ke zdárnému konci Vlček, Jaroslav Černý i jeho jmenovec Milan Černý a začalo přituhovat.

První varování pro domácí přišlo v 85. minutě. Centr z levé strany proletěl celým pokutovým územím, na zadní tyči zůstal sám Balimov, jeho střelu na poslední chvíli zblokoval Hubáček. Výstraha číslo dvě: Mladý brankář Hanuš špatně vyběhl, Bulat jej přeskočil a dopravil míč do sítě, sudí Rocchi jej ale sporně neuznal. To rozzlobilo hostujícího kouče natolik, že jej hlavní rozhodčí vykázal na tribunu.

Emoce po utkání Slavia-Tiraspol.

A na ní mohl následně propuknout v jásot. Hosté se v 92. minutě dostali k další standardní situaci. Poslední možnost na skórování využili. Centr na zadní tyč propadl až ke kapitánovi moldavského celku Nadsonovi a ten neměl problém srovnat na konečných 1:1.

Co ještě řekli

"Utkání jsme přece měli pod kontrolou. Do žádné šance jsme soupeře nepustili," nepouštěl si asistent Vrabec kritiku k tělu.

"Všechny to štve. Musíme se oklepat a jít dál. Ve fotbale se takové věci stávají," dodal Vrabec.

Slávistický kotel, jenž v té době již slavil postup, náhle ztichnul. Domácí již neměli dost času na vstřelení druhé branky a po závěrečném hvizdu italského sudího tak mohla propuknout moldavská radost.

Tiraspol se dostal do 4. předkola Ligy mistrů jako první moldavský celek, také poprvé v historii přešel v pohárového Evropě přes český tým. Slavia podtrhla tímto výsledkem vlastní nejhorší vstup do sezony v tomto tisíciletí a čeká ji stejně jako Spartu pouze 4. předkolo Evropské ligy. A český fotbal další propad v pohárovém koeficientu.

Odvetné utkání 3. předkola fotbalové Ligy mistrů:
Slavia Praha - Šeriff Tiraspol 1:1 (1:0)
Branka: 15. Hloušek - 90.+3. Nadson. Rozhodčí: Rocchi - Di Liberatore, De Luca (všichni It.). ŽK: Suchý, M. Černý - Mamah, Balima. Diváci: 13.483. První zápas: 0:0, postupuje TIRASPOL.

Sestavy: Slavia Praha: Hanuš - Čelůstka, Suchý, Vomáčka, Hubáček - Janda, M. Jarolím (62. Vasiljevič), Ragued, J. Černý (89. Tafat) - Vlček, Hloušek (74. M. Černý). Trenér: Vrabec.

Šeriff Tiraspol: Namaško - Mamah (72. Bulat), Nadson, Tarchnišvili, Rodriguez - Diedhiou (59. Franca), Rouamba, Arbanas, Kornějenkov, Suvorov (82. Volkov) - Balima. Trenér: Kučuk.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...