Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Souboj Angoly s Íránem neměl vítěze

Sport

  18:18
LIPSKO - Fotbalisté Angoly a Íránu dnes zakončili své účinkování na mistrovství světa remízou 1:1. Angolané se v Lipsku zásluhou Flávia po hodině hry dočkali svého prvního gólu na šampionátu, ale Bachtijárizáde čtvrt hodiny před koncem vyrovnal.

Angolan Flávio se raduje z branky v íránské síti foto: Vincenzo PintoAFP

Ani jednobranková výhra by však africký tým na šampionátu neudržela, ze skupiny D podle očekávání postoupily Portugalsko a Mexiko.

Zatímco Íránci už svou šanci na postup promarnili v předchozích zápasech a dnes hráli jen o prestiž, jejich africký soupeř ještě mohl doufat. Trenér Goncalves sliboval mnohem ofenzivnější fotbal než dosud, ale na trávník nakonec zase poslal jen jediného útočníka.

V íránské sestavě chyběl nejznámější hráč. Záložník Bayernu Mnichov Ali Karímí byl totiž z kádru vyřazen z disciplinárních důvodů. Konflikty měl už dřív, ale poslední kapkou prý bylo, když v minulém utkání po střídání vztekle nakopl sportovní tašku.  

Íránci byli zpočátku nebezpečnějším týmem. Střelecký rekordman Alí Daeí, který má na kontě 109 reprezentačních branek, ve svém pravděpodobně posledním utkání za národní tým trefil v 25. minutě z přímého kopu břevno. O čtyři minuty později byl angolský gólman Joao Ricardo znovu překonán po hlavičce Hášemíjána, ale na brankové čáře ho zastoupil Mendonca.

Po změně stran se však lépe motivovaní Afričané přece jen prosazovali víc. Trenér poslal poprvé na turnaji na hřiště Flávia a legionář z egyptské ligy se mu rychle odměnil. Na trávníku byl jen devět minut, když si naběhl na Zé Kalangův přesný centr a hlavou vstřelil první angolský gól v historii mistrovství světa.

K postupu potřebovala Angola dát ještě další dva a vzápětí mohl Mendonca osmifinále ještě víc přiblížit, ale v koncovce neměl dost klidu. Naopak na druhé straně se po Zandího rohovém kopu trefil Bachtijárizáde a uhasil poslední jiskřičku angolských nadějí. Pak už se zápas, který jako jeden z mála nebyl zcela vyprodán, dohrával jen z povinnosti.

Nováček na šampionátu však přece jen dopadl lépe než jeho dnešní soupeř a někteří jeho hráči si svými výkony řekli o angažmá v Evropě. Smlouvu možná získá i nezaměstnaný gólman Joao Ricardo, který ve třech zápasech inkasoval jen dva góly.

Írán - Angola 1:1 (0:0)
Branky: 75. Bachtijárizáde - 60. Flávio. Rozhodčí: Shield - Gibson, Wilson (všichni Austr.). ŽK: Madančí, Tajmúriján - Loco, Mendonca, Zé Kalanga. Diváci: 38.000.
Írán: Mirzápúr - Káebí (65. Borhání), Bachtijárizáde, Rezáeí, Nosratí (13. Šodžáí) - Tajmúriján, Zandí - Mahdavíkijá, Madančí, Hášemíján (39. Chatíbí) - Daeí. Trenér: Ivankovič.
Angola: Joao Ricardo - Loco, Jamba, Kali, Delgado - Zé Kalanga, Figueiredo (73. Rui Marques), Mateus (23. Love), Mendonca, Miloy - Akwá (51. Flávio). Trenér: Goncalves.
Autoři: ,