Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Souboj „neporazitelných“. Slavia se chystá na Rangers, sešívané chválí i kouč soupeře

Lukáš Masopust a Jan Kuchta oslavují první gól. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Praha - Další test kvalit čeká na fotbalisty Slavie. Dnes večer si to před zraky lékařů a zdravotníků ve VIP lóži rozdají v prvním duelu osmifinále Evropské ligy proti čerstvému skotskému šampionovi Rangers FC.
  5:00

Před třemi týdny se z toho stalo celospolečenské téma. Souboj s aktuálně třetím týmem Premier League Leicesterem získal náboj, o který se nezasloužili sami hráči, ale návštěvníci ve VIP lóži pražského klubu.

Nejlepší (a nejbohatší) tuzemský sportovní klub, který se i díky těmto aspektům přihlásil do projektu „Cesta ze tmy“ (více o tématu čtěte na straně 4), se posléze omlouval na všechny strany.

Jan Bořil vs. Muhammed Sanneh
Zleva Lukáš Provod ze Slavie, Adam Jánoš z Ostravy a Ondřej Lingr ze Slavie.

Možná až příliš a zbytečně. Zároveň slávistický boss slíbil, že při nejbližší příležitosti pozvou do hlediště zdravotníky a lékaře, kteří bojují s koronavirovou pandemií v první linii.

Svůj slib dodržel. „Kromě organizátorů zápasu v souladu s protokolem UEFA může být na stadionu přítomno 300 osob z řad dlouhodobých partnerů klubu. Slavia se rozhodla po dohodě s dlouhodobými partnery klubu (sponzory a nájemci skyboxů Sinobo Stadium) zápas s Rangers věnovat zdravotnické veřejnosti, která již déle než rok zachraňuje v dnešní složité době životy obyvatel České republiky,“ zní mimo jiné v dlouhé klubové pozvánce na oficiálních stránkách klubu.

„Věříme, že jim jeden večer při sledování jejich oblíbeného klubu umožní odpočinout si a načerpat psychické síly při nevšedním fotbalovém zápase.“

Při pohledu na předváděnou hru i výsledky obou klubů vlastně nešlo podobnou akci lépe naplánovat. Posuďte sami:

Slavia vede ligovou tabulku po 22 kolech ze 34 před druhou Spartou o propastných jedenáct bodů, dosud navíc neprohrála. Ano, Letenští mají o zápas méně, přesto...

Na evropské scéně pak sešívaní podlehli bolestivě v předkole Ligy mistrů dánskému Midtjyllandu, v základní skupině Evropské ligy pak nečekaně Hapoelu Beer Ševa a s postupem do play-off v kapse Bayeru Leverkusen.

„Slavia je skvělý efektivní tým. Vyniká fyzickou silou, hodně běhají, ale hráči jsou také výborně technicky vybaveni. Varovali jsme hráče, že soupeře nesmí podcenit,“ pochválil včera na tiskové konference hostitele kouč skotského týmu Steven Gerrard.

Už nyní skotského šampiona. První titul po dlouhých deseti letech, kdy se slavný klub musel hrabat zpět na výsluní až ze čtvrté ligy, kam spadl kvůli obřím dluhům, oslavili „Jezdci“ o tomto víkendu.

„Kluci si zasloužili na chvíli vypnout, ale nyní už jsme zpátky v obvyklé rutině. Včera jsem dlouze mluvil s hráči a vrátili jsme se do tréninku,“ připojil Slavii důrazné varování.

Bývalý dlouholetý kapitán Liverpoolu byl motivačními rozhovory před spoluhráči proslulý. Právě jeho poločasová řeč stojí třeba za největším finálovým obratem historie Ligy mistrů z roku 2005, kdy „Reds“ po půli prohrávali s favorizovaným AC Milán 0:3, aby se po penaltovém rozstřelu i díky přispění Milana Baroše a Vladimíra Šmicera nakonec radovali právě oni.

Mimochodem, skotský mistr má v aktuální sezoně ještě lepší bilanci než Slavia – v domácí soutěži i Evropské lize nepoznal dosud hořkost porážky, jedinou prohru zapsal ve skotském ligovém poháru 16. prosince na půdě St. Mirrenu (2:3).

Shodou okolností jde o jeden ze dvou skotských přemožitelů Slavie na evropské půdě, tím druhým jsou Hearts. V obou případech sešívaní úvodní domácí utkání vyhráli 1:0. V odvetách ale prohráli 0:3, respektive 2:4.

Bude to tentokrát jiné? „Mají rychlé ofenzivní hráče, dávají hodně branek, je ale zároveň těžké proti nim rychle kontrovat. Myslím, že nás čeká klasický pohárový dvojzápas. Ve čtvrtek asi moc branek padat nebude, pak se uvidí, je to otevřené,“ zaznělo od slávistického kouče Jindřicha Trpišovského.

Co dnes večer uvidí fanoušci u televizních obrazovek a zmínění zdravotníci s lékaři v hledišti?

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!