Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Sport

Souček blízko přestupu do West Hamu. Slavia ho pustila na testy, ve hře je až půl miliardy

Utkání 15. kola první fotbalové ligy: SK Slavia Praha - FC Baník Ostrava, 2. listopadu 2019. Tomáš Souček slaví. foto: ČTK

Aktualizováno
PRAHA - Fotbalová Slavia uvolnila Tomáše Součka, aby odletěl do Londýna jednat o angažmá s West Hamem. Dostala totiž nabídku, která se jí líbí: anglický klub je za její oporu dát v přepočtu 100 milionů korun za jarní hostování a v případě záchrany v Premier League doplatí dalších 400 milionů korun. A hráč s přesunem souhlasí.
  17:33aktualizováno  18:48

Slavia je ochotna čtyřiadvacetiletého středopolaře pustit už v lednu. A také Souček je nakloněn nové výzvě ve West Hamu. Obě strany se dohodly, že nemá smysl váhat.

„Klub uvolnil Tomáše Součka na testy, zdravotní prohlídku a jednání o smlouvě do West Ham United FC,“ napsal na twitter slávistický šéf Jaroslav Tvrdík. „V případě dokončení dohody a naplnění celé smluvní spolupráce by se jednalo o rekordní transfer v české lize. A Tomáš by si to zasloužil!“ dodal Tvrdík.

Slavia je ochotna čtyřiadvacetiletého středopolaře pustit už v lednu. Ale je ochoten Souček odejít do West Hamu? Londýnský klub, který bojuje o záchranu v Premier League, chce Součka do zbývajících patnácti jarních ligových zápasů.

Za pětiměsíční hostování nabízí 4 miliony eur, což je v přepočtu lehce přes sto milionů korun. A když si vybojuje právo účasti i v příštím ročníku Premier League, podle smlouvy by Souček přestoupil a West Ham by za povinnou opci zaplatil dalších 16 milionů eur, v přepočtu 400 milionů korun.

Jako první o nabídce West Hamu informoval instagramový účet slaviabackstage, který má většinou velmi přesné zprávy, protože má blízko k vedení Slavie. Stejné sdělení potvrdil i zdroj obeznámený s průběhem jednání.

Pokud Souček projde zdravotní prohlídkou a domluví se na smlouvě, překonal by nejdražší přestup z české ligy, který drží sparťan Tomáš Rosický. Ten v zimě 2001 odešel do Dortmundu za 505 milionů korun.

Přitom tak velkou částku by West Ham vyplácet nemusel, pokud by se pro Součka rozhodl dřív.

Prováhal totiž termín výstupní klauzule, který vypršel 15. ledna. Během prvních dvou lednových týdnů byl Souček k mání za 15 milionů eur, v přepočtu za 380 milionů korun. Ale klauzuli neaktivoval a neudělal to ani žádný ze zájemců. Výstupní klauzule platí vždy pro konkrétní období v rámci přestupního termínu.

15. PROSINCE: 16. Exkluzivní náskok po dvou třetinách základní části znamená,...
1. Tomáš Souček - Kapitán a největší tahoun Trpišovského Slavie. Tomáš Souček...

Pokud by Součka kdokoli chtěl v druhé polovině ledna, musel by se dohodnout především se Slavií. Ta by sotva kývla na nižší částku, to si raději hráče ponechá.

Premier League je obrovské lákadlo, nejlepší ligová soutěž planety. Ale West Ham nehraje o poháry, má starosti, aby nesestoupil. V tabulce má stejně bodů jako předposlední Watford.

Pro odchod hovoří například Součkův věk. Za měsíc mu bude pětadvacet, na velký přestup má nejvyšší čas. Od léta 2017 patří do základní sestavy Slavie, v minulém ročníku byl jejím klíčovým hráčem a nejlepším střelcem, v lize dal třináct branek.

K oporám patří i v reprezentaci, dobře se v minulém roce předvedl i v evropských pohárech, zdatně si na podzim vedl v Lize mistrů proti Interu Milán, Dortmundu i Barceloně.

Ve Slavii loni v červnu podepsal lukrativní smlouvu do léta 2024. Podle spekulací je nejlépe placeným fotbalistou v Česku, údajně vydělává 3,5 milionu korun měsíčně.

V posledních dnech se v souvislosti se Součkem objevil i zájem Brightonu, dalšího anglického klubu, či francouzského Monaka.

Na získání Součka mají kluby čas do konce ledna, pak ve většině západoevropských soutěží přestupní termín skončí, od února už týmy z Premier League, z Itálie, ze Španělska či z Německa nemohou hráče angažovat.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.