Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Souček si podmaňuje Anglii. ‚Snad na Tomáše dokážu navázat,‘ přeje si posila West Hamu Svitková

Tomáš Souček vstřelil první branku po příchodu do Premier League. Trefil se do sítě Chelsea. foto: ČTK

Londýn - V novém působišti zatím odehrál jen deset zápasů, ale i za tak krátkou dobu se stal miláčkem davu. Tomáš Souček podává v Premier League výborné výkony a ve West Hamu získává neotřesitelnou pozici. Kladiváři, zdá se, našli v českém fotbalovém prostředí zalíbení. Od příští sezony bude jejich barvy hájit také Kateřina Svitková.
  12:04

Bijec. Zvíře. Bestie. Anglie žije příběhem fotbalového hromotluka, gratuloval i Klopp

Čtyřiadvacetiletá záložnice si vyzkouší zahraniční angažmá poprvé v kariéře. Během uplynulých sedmi sezon oblékala dres pražské Slavie, s níž se čtyřikrát radovala ze zisku mistrovského titulu a dvakrát si vysloužila korunu pro královnu střelkyň. Celkově za sešívané nasázela úctyhodných 188 branek za 177 zápasů.

Upozornila na sebe také na evropské scéně. Se Slavií si třikrát zahrála čtvrtfinále Ligy mistrů a její výstavní trefa proti Bayernu se minulý rok ucházela o ocenění UEFA pro gól roku. „Ta střela obletěla celý svět, považuji ji za jeden z mých největších úspěchů,“ uvedla Svitková pro klubový web West Hamu.

Součkova fanynka

Trojnásobná nejlepší česká fotbalistka přichází do prostředí, kde jsou aktuálně Češi mimořádně populární. V mužském týmu totiž válí Tomáš Souček, který táhne Hammers za záchranou. „Ve Slavii hrál skvěle. Je opravdovým lídrem a moc se mi zamlouvá jeho styl. Daří se mu v Anglii, tak doufám, že na něj dokážu navázat,“ pěla Svitková ódy na svého kolegu.

Kdy se česká reprezentantka dostane do hry, zůstává otázkou. Nejvyšší ženská fotbalová soutěž v Anglii byla v květnu, na rozdíl od té mužské, předčasně ukončena. Start nového ročníku se odhaduje na první zářijový víkend. Svitková je každopádně ve West Hamu vítanou posilou. „Na spolupráci s Kateřinou se těším. Její bilance ve Slavii a národním týmu mluví sama za sebe,“ prohlásil trenér West Hamu Matt Beard.

„Český Patrick Vieira“

„Bez něj by byl West Ham strašně neefektivní. Podepsat ho natrvalo je absolutní nutnost. Přinesl skvělou úroveň atleticismu, dynamiky a energie. Je motorem a za velmi krátkou dobu se postavil do role nepostradatelného,“ píše se na fanouškovském webu Hammers News. Tomáš Souček se ve West Hamu za stal stabilním členem základní sestavy, fanoušci si jej zamilovali.

O jeho přínosu pro tým londýnský celek hovoří i statistiky. Uznávaný web Whoscored jej hned dvakrát označil za muže zápasu a zařadil do ideální sestavy celého kola. Českému reprezentantovi to navíc začalo i pálit. Gólem se podepsal pod překvapivý skalp Chelsea a skóroval také v remízovém duelu proti Newcastlu.

Tomáš Souček z West Hamu
Tomáš Souček z West Hamu

Ve všech šesti utkáních po obnovení Premier League odehrál bývalý slávista kompletní porci minut. Spokojeni nejsou pouze fanoušci a trenér David Moyes, ale i sám Souček: „Premier League mě hodně baví, jelikož máte možnost hrát proti tolika velkým týmům. Skvělé jsou i tréninky a parta.“

Nutnost záchrany

I když si jej všichni nemohou vynachválit, Součkova budoucnost ve West Hamu zůstává nejistá. Pětadvacetiletý záložník na východě Londýna zatím pouze hostuje a případný pád do druhé ligy by vyústil v jeho návrat do Slavie. Boj o záchranu se během posledních kol lehce zamotal. Fotbalisté osmnáctého Bournemouthu a devatenácté Aston Villy díky bodovým ziskům prozatím utekli hrobníkovi z lopaty, a náskok Hammers na sestupové vody tak stále není dostatečný.

Vše se může změnit už v pátek večer, kdy West Ham přivítá tabulkového souseda z Watfordu, který doposud posbíral stejný počet bodů. „Měli jsme dostatečný čas na regeneraci. Věřím, že se dobře připravíme a zvítězíme,“ říká český reprezentant.

Zvládnou Kladiváři klíčové utkání, nebo se budou i nadále musel strachovat o setrvání v elitní fotbalové společnosti? Pokud by neuspěli, Součka by to, s nadsázkou řečeno, nemuselo tolik mrzet. Svými výkony si získal uznání po celé Evropě a o nabídky by určitě neměl nouzi.